76% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 76% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация CySEC fca

Как Ви се отразява курс долар лев?

Януари 25, 2018 15:05

Как Ви се отразява курс долар лев?

Еврото, съответно и лева (поради фиксирания курс на българската валута спрямо еврото), бяха във фаза на повишение спрямо щатския долар в началото на 2018 година. Това се случи, след поскъпване на единната валута с близо 10% спрямо долара през предходната година. Нещо повече, доларът бе най-евтин спрямо лева (еврото) от над три години насам. Или казано по друг начин, настоящият курс долар лев, бе при най-ниската си стойност от няколко години.

Еврото стартира годината, на нива над 1.20 спрямо долара и дори надхвърли 1,25 в средата на февруари. След това обаче последва сериозно поевтиняване на единната валута и в средата на декември EUR/USD се търгува на нива от малко над 1,13.

Кои фактори подкрепиха долара и повишиха курс долар лев?

След като Джером Пауъл наследи Джанет Йелън на поста председател на Федералния резерв през февруари, той продължи да следва предходните насоки за монетарната политика. ФЕД повиши лихвите 3 пъти през 2017 и още толкова до момента през 2018. Все пак, още едно повишение с 25 базисни пункта през декември изглежда почти сигурно. Освен това, пазарните очаквания са, че цикъла по затягане на политиката от страна на ФЕД може да продължи и през следващата 2019 година.

Еврото отслабна срещу долара и поради курса на паричната политика на Европейската централна банка. От ЕЦБ първоначална бяха обявили, че ще сложат край на програмата си за изкупуване на активи през септември 2018. Но това бе отложено за декември. Освен това, пазарите очакваха ЕЦБ да започне цикъла по повишение на лихвите още в началото на 2019, докато европейските централни банкери заявиха, че това няма да се случи пред края на лятото на 2019 година. Така лихвите в еврозоната за момента остават отрицателни.

Освен това, икономиката на еврозоната започна да се забавя в края на годината, спрямо това, което показваше в началото на 2018. Повечето икономически данни за валутния блок тръгнаха надолу и се отразиха негативно на еврото, с което и курс долар лев се понижи. Политическото напрежение в еврозоната свързани с възхода на антисистемните партии в Европа, Брекзит и италианския бюджет също не помагат на единната валута, напротив.

Не трябва да забравяме и политиката на Доналд Тръмп. Президентът на САЩ започна да предоговаря търговските отношения с повечето свои партньори, което доведе до налагането на различни мита и дори до търговска война с Китай. Това се отрази на повечето валути на търговските партньори на САЩ и до известна степен превърна щатския долар във валута убежище.

Как високият курс на долара се отразява на потребителите в България?

Нека погледнем към това как поскъпването на долара спрямо еврото, съответно и спрямо лева се отразява на обикновения гражданин.

Един от първоначалните ефекти от по-висок курс долар лев е по-скъпа техника и поскъпване на останалите стоки произвеждани в Азия. Всички знаем, че основаната част от потребителската електроника като телевизори, компютри, смартфони и тн се произвежда в Китай и други страни от югоизточна Азия. Голяма част от техните валути пък са обвързани с щатския долар.

Следователно по-висок курс на долара ще направи тези стоки по-скъпи за българските потребители. Това е лоша новина за българския потребител, който обмисля покупка на нова потребителска техника произведена в Азия.

Курс на долара и цените на горивата

Тъй като цената на петрола е деноминирана в долари, поскъпването на курса на долара ще се отрази негативно на европейските потребители на гориво, включително и на българските. По-висок курс долар лев ще означава по-високи цени на горивата по бензиностанциите. Важно е да отбележим, че около 50% от цената на горивата по български бензиностанции се определя от мита, данъци и такси.

Все пак, част от това поскъпване на долара се неутрализира от рязкото поевтиняване на суровия петрол на международните финансови пазари. Цените на барел петрол на глобалните пазари се понижи с над 30% само в рамките на два месеца.

Курс на долара и цените на златото

На международните финансови пазари златото, подобно на петрола, се котира в щатски долари. Повишаващият се курс на долара не е много добра новина за всички, които обмислят покупка на злато и бижута.

Казанo по друг начин. по-висок курс долар лев би трябвало да се отрази като по-висока цена на златото. Това важи и за всички ценни метали като сребро или платина например, тъй като цените на всички тях се котират в щатски долари на международните финансови пазари. Този ефект и тук обаче може да бъде компенсиран от поевтиняването на златото през по-голямата част на годината.

Или по-скъпо евро, се превежда, като относително по-ниска цена на златото, изразено в единна валута. И тук, за съжаление станахме свидетели на силно поскъпване на златото, през последните месеци, което неутрализира напълно поевтиняването на лева спрямо долара. И все пак, можеше да е много по-лошо - златото и бижутата да поскъпнат в среда на повишение на долара!

Тествайте търговията на CFD-та върху злато без риск за Вашия капитал с безплатна демо сметка от брокер номер 1 в Германия за 2018 година - Admiral Markets.

Демо търговия без риск с Admiral Markets

Курс долар лев и цените на ваканциите

Високият курс на долара ще направи почивката Ви в САЩ или други страни, чиито валути са обвързани с долара, относително по-скъпи за родните туристи. От друга страна, по-високият курс долар лев ще направи България по-евтина дестинация за международните туристи, особено като я сравним със страни с обвързани към долара валути.

Не трябва да забравяме, че туризмът имат изключително важно значение за БВП на България, следователно поскъпването на курса на долара може да има позитивен ефект върху българската икономика.

Курс на долара и икономиката

Kaтo цялo високият курс на долара, спрямо еврото имa някои позитиви за икономиката на България. Скъпият долар прави европейските стоки, включително и българските, сравнително по-евтини на международните пазари. Така увеличава ĸoнĸypeнтocпocoбнocттa им.

Именно поради тази зависимост са големите усилия на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп да окаже натиск върху курса на долара спрямо останалите валути. Така ще се стимулира американската икономика.

За добро или за лошо, българската икономика е сериозно обвързана с икономиката на еврозоната - над 60% от износа ни е към страни използващи еврото като основна валута. Така положителният ефект от ниския курс долар лев се засилва допълнително.

Как влияе курс долар лев на кредитите в долари?

Високият курс на долара, нямa да има сериозен ефект върху Вашия кредит ако той е в левове или в евро. Поскъпването на EUR/USD обаче може да се отрази на Вашия кредит ако той е в долари. В случая това мода се окаже във Ваша вреда, тъй като ще повиши стойността на кредита. Или по-високият курс на долара ще направи кредита Ви по-скъп, изразен в местна валута.

Въпреки това, процентът на кредитите в долари в България не е много висок и по това направление ползите или вредите за кредитополучателите няма да са особено големи.

Да купуваме ли долари през 2019?

В краткосрочен план настроенията около долара остават позитивни. Федералния резерв вероятно ще продължи цикъла си по за затягане на монетарната политика, с което ще продължи да подкрепя долара.

Въпреки това, в по-дългосрочен аспект се очаквано забавяне на американската икономика, тъй като ефектът от данъчните стимули въведени от администрацията на Доналд Тръмп угасва. Това може да накара ФЕД да намали темпото и дори да спре временно вдигането на лихвите. Трябва да отбележим и че голяма част от повишенията на лихвите в САЩ вече фактурирани в цената на щатския долар.

Освен това, продължаващото търговско напрежение между САЩ и основните им търговски партньори в един момент може да окаже негативен ефект върху американската валута.

Как можете да се застраховате срещу движенията на курса на долара спрямо лева?

Ако настоящият курс на долара, поради една, или друга причина ви устройва напълно и искате да го запазите при настоящите му нива, то има един много лесен и не особено скъп начин да направите това.

Да кажем, че внасяте потребителска електроника от Китай, която препродавате в България. В тази насока висок курс на долара, спрямо еврото (съответно лева), ще е на практика риск за вашия бизнес, защото ще направи стоката ви по-скъпа, изразена в левове.А това, може да се отрази негативно, или върху търсенето, или върху маржина на реализираните от вас печалби.

Ако очаквате, да направите покупки, за примерно 100 000 долара, през следващите три месеца, но се опасявате от повишение в курса на долара, спрямо еврото, то можете да застраховате тази сума.

Тоест да си купите 100 000 долара, продавайки евро срещу тях (85 324 при курс от 1.1720). По този начин, ако доларът поскъпва, спрямо еврото, вие ще печелите от сделката си, като печалбата ще неутрализира потенциалната загуба за бизнеса ви. Ако щатската валута поевтинява пък, ще се облагодетелствате от това, че вашия бизнес ще може да си купи повече стоки, като ще губите от валутната си сделка.

Добрата новина е, че благодарение на маржин търговията, на валутните пазари, няма да ви е нужно да блокирате цялата посочена сума от над 85 000 евро, за да неутрализирате валутния риск.

Отворете реална сметка с Admiral Markets

Вижте още:

Кои са най-волатилните за търгуване валути?

Най-добрите валутни двойки за търговия от трейдърите

Топ 3 на най-успешните валутни трейдъри в света

Стратегии за Форекс търговия

Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.