Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Как да търгувате с петрол?

Юни 06, 2018 16:38

петрол, как да търгувате с петрол

Какво се случва с цената на петрола?

Началото на юни, бе ознаменуван с изключително силна волатилност при цената на петрола. От това, разбира се, могат да се възползват търгуващите с петрол.

През май, петролът тип брент поскъпна до нов три и половина годишен връх, при нива от близо 80 долара за барел, следствие на нарастване на геополитическото напрежение. Това бяха най-високите стойности на суровинита от затварянето й през ноември 2014-та година насам.

Силното поскъпване на петрола започна, след като щатският президент Тръмп изостави споразумението с Иран, относно ядрената програма на страната и заплаши за налагането на допълнителни санкции върху страната. А Иран е един от водещите производители в ОПЕК и това носи съществен риск след себе си.

След достигнатите максимуми обаче, последваха спекулации, че Русия и Саудитска Арабия ще се откажат от производствените си съкращения и ще повишат добави. Това инициира след себе си корекция от близо 10% при цената на „черното злато".

търгувайте с петрол с реална сметка

Търгувайте със CFD-та на петрол, или с ETF-и базирани върху цената на петрола, при изключително конкурентни уловия, с брокер номер едно в Германия за 2018-та година - Admmiral Markets.

Сега трейдъри и инвеститори се чудят – ще продължи ли корекцията на петрола, или сме близо до промяна на негативния тренд?

Основната теза на „бичи настроените" трейдъри е, че световното предлагане на петрол ще се понижи, следствие на някои от неизвестните, в резултат на изоставянето на иранската сделка от САЩ.

Срещу тях стоят „мечките", които смятат, че високите цени на петрола засилват щатското производство, по направление на шйстовите производители. Потенциалното отпадане на производствените ограничения от страна на ОПЕК, са друг фактор, който може да инициира по-нататъшно понижение в цената на петрола.

Как стоят нещата от техническа гледна точка при петрола в началото на юни 2018 г.?

търговия с петрол, технически анализ петрол

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5

Фючърсите на WTI (щатският суров петрол) станаха свидетел на солидно възстановяване от най-ниските им нива в сряда, главно поради ръста на европейския им колега Брент, след като източници съобщиха, че Венецуела може да намали петролния си износ.

Данните на Американският петролен институт(API) също подкрепиха „черното злато", както и перспективите за нови санкции на САЩ срещу Иран.

Въпреки това, печалбите останаха лимитирани от продължаващите опасения, че ОПЕК и техните съюзници ще увеличат продукцията си. Особено след като вчера финансовата агенция Bloomberg предаде, че правителството на САЩ е поискало от ОПЕК да повиши производството на петрол с 1 милион барела дневно.

Технически анализ на петрола

След като в началото на юни, петролът падна под ключовата 100-дневна пълзяща средна (65,29 долара) за първи път от септември 2017 година, WTI (щатски суров петрол) отскочи от нивата малко над 64 долара и образува техническата конфигурация с японски свещи „чук" на дневна графика.


Източник: YouTube канал Admiral Markets

Този модел подсказва, че продавачите се изтощават и е възможно да видим импулс в отбора на биковете, които да насочат цената над съпротивата около 65 долара. Пробив над тези нива ще отвори вратите към върха от края на май 68,58 долара.

От друга страна, слизане под минимума от 5-ти юни ще засили натиска на мечките и ще открие пътя към продължаване на корекцията до 64 щатски долара и 61,8% Фибоначи корекция на възходящото движение от февруари до май 63,70 долара.

Как да печелите от движението в цената на петрола?

Първият начин да се възползвате от движението в цената на петрола, за който инвеститорите се сещат е търговия с фючърси върху петрола.

Покупката на фючърси обаче, не са подходящ начин за търговия с петрол за обикновените инвеститори. И то не, защото думата фючърси звучи сложно, а защото фючърсите, които са стандартизирани контракти (обикновено за 1000 барела), не са особено удобни за малките инвеститори.

Фючърсите обаче, имат още един недостатък, извън размера им, който изисква голяма капитал за търговия с петрол. И този недостатък, е свързан с факта, че фючърсите изтичат. По своята същност петролните фючърси са стандартизирани контракти за доставка на определено количество петрол, на определена дата. И за това, че става въпрос за бъдеща дата на доставка, те се търгуват с премия (цената на риска от повишението, или понижението в цената на базовия актив).

Освен, че имат премия, която обикновено е по-голяма с отдалечаване на срока на доставката (заради по-голямата несигурност във времето), фючърсите изтичат на определена дата. Тоест, когато изтекат и премията, която сте платили стане нула, ще трябва да купите нови контракти, при които отново ще плащате премия, която ще намалява с течение на времето. Целият този процес на подновяване (ролоувъне на фючърсите), може да е изключително скъп за индивидуалните инвеститори.

безплатен обучителен пакет


Повишете своите знания за финансовите продукти, с някое от нашите безплатни обучения.

Как да избегните скъпото ролоуване на петролните фючърси?

Един от основните недостатъци на това да търгувате с фючърси на петрола е, че те са изключително скъпи и неудобни за трейдърите. Покупката, или продажбата на фючърси, не е подходящиа за обикновените инвеститори. И то не, защото думата фючърси звучи сложно, а защото фючърнсите, които са стандартизирани контракти (обикновено за 1000 барела), а защото един стандартен контракт от 1000 барела петрола тип брент, на практика е позиция на стойност от 73 000 долара (въз основа на цена на петрола тип брент от 73 долара). Или 1 долар, промяна в цената на фючърса, рефлектира в 1000 долара промяна в позицията на трейдъра (под формата на печалба, или загуба).

Фючърсите на петрола обаче, имат още един недостатък, извън размера им, който изисква голяма капитал. И този недостатък, е свързан с факта, че фючърсите изтичат. По своята същност петролните фючърси са стандартизирани контракти за доставка на определено количество петрол, на определена дата. И за това, че става въпрос за бъдеща дата на доставка, те се търгуват с премия (цената на риска от повишението, или понижението в цената на базовия актив).

Освен, че имат премия, която обикновено е по-голяма с отдалечаване на срока на доставката (заради по-голямата несигурност във времето), фючърсите изтичат на определена дата. Тоест, когато изтекат и премията, която сте платили стане нула, ще трябва да купите нови контракти, при които отново ще плащате премия, която ще намалява с течение на времето. Целия този процес на подновяване (ролоувъне на фючърсите), може да е изключително скъп за индивидуалните инвеститори.

По този начин, освен че избягвате скъпото ролоувъне на петролните фючърси, при търговията с петрол, Вие на практика имате възможност да държите дългосрочно позициите си. Още едно предимство, при търговията с договори за разлика е ливъриджа. Това е ползване на заемен капитал от Вашия брокер. Добрата страна на ливъриджа е, че не изисква хеджиращата Ви стратегия, да блокира огромно количество от Вашия капитал, за неопределено дълго време.

Много е важно, когато избирате CFD брокер, да имате представа за реалните нива на спреда и качеството на изпълнение на поръчките, включително и в моменти на по-сериозна волатилност на пазара, каквито неизменно ще видите, в историята си, акто трейдър.

Докато сме на темата за разходите, трябва да имате в предвид, че освен спреда, CFD-брокерите, налагат още една такса при търговия с петрол (договори за разлика). Тя се нарича СУАП и е обвързана с размера на средствата и заемния капитал, с които сте отворили поръчките си. За разлика от спреда, който е такса при влизане и излизане в позиция, суапа се начислява на дневна база.

Много е важно да се запознаете с нивата на суапа, на CFD брокера, който сте избрали за търговия с петрол, преди да пристъпите към реална търговия в съответния брокер.

превърнете се от амотьор в професионалист

Можете да повишите знанията си за финансовите пазари, с някое от нашите безплатни обучения, или да се превърнете от аматьор в професионалист, с нашето безплатно видео обучение.Решението е много просто и се казва - договори за разлика. При договорите за разлика, Вие на практика не купувате реално петрол, чрез петролни фючърси, а търгувате с разликата в цената на петрола.

Какво са договорите за разлика (CFD-та)?

Договорът за разлика е фючърсно споразумение между две страни – брокер и клиент, при което те се съгласяват разликата в цената на актива, върху които са базирани CFD-та, да бъде изплащана под формата на кешови плащания, вместо да става въпрос за реална доставка на базовия актив. Това на практика, е далеч по-лесно, в сравнение с класическото доставяне на акции на сетълмент.

Договирте за разлика предоставят на инвеститорите всички предимства от това да инвестират в акции, но без реално да ги притежават.

Разликата между цената, при която един инвеститор е влязъл в договор за разлика (CFD), върху определен актив, (бил той валута, суровини, акции, индекси, криптовалути, или др.) и цената, при която той приключва споразумението, формира печалбата, или загубата на инвеститорите.

На практика CFD-та са достъпни за търговия инструменти, които отразяват движението в цената на актива, върху който са базирани. Той позволява, инвеститорите да печелят, когато цената на избрания от тях актив, се движи в желаната от тях посока. В същото време, трейдърите регистрират загуби, ако цената на актива се движи, в противоположна на тяхната посока.

Например, при търговията със CFD-та на петрол, трейдърите следват движението в цената на петрола и печелят, ако са заели дълги позиции в CFD-та върху суровината, както и губят, когато цената пада и имат дълги позиции.

С борсово търгуван индексен фонд (ETF) базиран на цената на петрола

Първо какво е ETF?

Борсово търгуваният индексен фонд, или известен още като ETF e пазарно търгуван актив, който следи представянето на индекс, суровина, облигация, или кошница от активи, като например индексен фонд. За разлика от взаимните фондове, борсово търгуваните индексни фондове (ETF-и), се търгуват като типичните акции на фондовите пазари. При тях няма нетна стойност на активите, която да определя стойността им, а цената им се определя от търсенето и предлагането.

Традиционно, индексните фондове се отличават с по-висока дневна ликвидност и по-ниски такси и комисиони от взаимните фондове, което ги прави по-добри инвестиционни алтернатива за търговия с петрол за инвеститорите.

Борсово търгуваният индексен фонд е тип фонд, който притежава базовия актив (акции, облигации, петролни фючърси, злато, чуждедстранни валути и др.) и разпределя притежаваните активи на акционерите, в съответствие с тяхното пропорционално участие. Акционерити, не притежават директно тези активи, а ги притежават косвено.

Един от най-популярните ETF-и базирани на цената на петрола е фондът PowerShares DB Oil Fund ETF CFD (DBO). Инвеститорите имат избор между две възможности за търговия с този индексен фонд - с договори за разлика (CFD-та), при които търгуват само разликата в цената на акциите на фонда и с реални акции (без ползване на ливъридж).

търгувайте със CFD-та на индексен фонд върху петрола

Можете да си купите CFD-та на DBO PowerShares DB с брокер номер едно в Германия за 2018-та година - Admiral Markets. Възползвайте се от политиката за негативен баланс.

Най-хубавото е, че инвеститорите могат да печелят не само от поскъпването на петрола, но и от неговото поевтиняване. Тези, които очакват понижение в цената на "черното злато", могат просто да скъсяват акциите на ETF-те базирани върху петрола.

Разбира се, експозиция върху петрола, може да придобиете и с други индексни фондове, базирани върху цената на суровината.

С акции на петролни компании и ETF-и базирани на компании от сектора

Друг начин, да се облагодетелствате от потенциално поскъпване на петрола е като заложите на компании от петролния сектор. Това включва акции на добиващи петрол компании, или предлагащи услуги за петролния сектор.

Можете да си направите портфейл от подобен род компании, опериращи на различни международни пазари, с което да диверсифицирате географския риск. Например, едни от най-големите компании за добив и преработване на петрол и петролни продукти са американската компания Chevron Corporation и Exxon Mobil Corp. Можете да си купите още CFD-та на водещи европейски компании, като Royal Dutch Shell PLC.

С покупката на CFD-та върху петролни компании, Вие не се отказвате напълно от правата на обикновените акционери. Все още ще можете да получавате дивидент от посочените компании, като дивидентната им доходност традиционно е една от най-високите на пазара.

Пред инвеститорите е налице възможност и да подберат индексни фондове, базирани на компании от петролния сектор. Такива индексни фондове, включват имена като - OIH VanEck Vectors Oil Services ETF, IXC iShares Global Energy ETF, XOP SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF и мн. др.

Стратегия за арбитраж между петрола тип брент и щатския суров петрол

Инвеститорите често подхождат към различни арбитражни стратегии свързани с цената на петрола. Сега ще посочим една такава, свързана с едновременната покупка и продажба на двата типа петрол. Следващите тази стратегия, целят да се облагодетелстват от разширяването, или стесняването в спреда, между цената на брента и щатския суров петрол.

Тоест, когато спредът между двата типа петрол се разшири, или стесни, те залагат или че този спред ще се върне към нормалните си нива, или че ще продължи да се стеснява, или разширява.

Например, в момента спреда между двата типа петрол е над 10 долара (въз основа на цената на петрола тип брент от 75.60 за брента и 64.90 долара за щатския суров петрол).

Това е доста висока стойност от гледна точка на историческите стандарти. Или една възможно стратегия е инвеститорите да заложат, че този спред ще се стесни, като за да се облагодетелстват, ако това се случи, те ще продадат брента и ще купят щатски суров петрол.

Както може да се види от графиката по-долу, при нива от над 10 долара, спредът между двата типа петрол е доста над средното му ниво в дългосрочен план

Източник: Ycharts.com

Всъщност, това е една доста популярна стратегия за търговия, напоследък. Все повече стават, експертите, които изразяват мнение, че спредът между двата типа петрол може да започне да се стеснява. Причината - глобализацията и повишаване на износа на щатски петрол към Европа.

През април, щатските производители са сключили рекордни договори за доставка в Европа, в размер на близо 550 000 барела на ден, според данни на Thomson Reuters Eikon.

За периода януари-април, щатската доставка на петрол се е повишила четири пъти до 6.8 милиона тона.

През изминалата година, Европа е приела около 7% от щатския износ на петрол, според данни на финансовото издание Reuters. Това съотношение обаче, вече е нараснало до 12% през тази година и най-вероятно, според експерти, ще продължи да нараства.

Водещите дестинации на щатския износ са Великобритания, Италия и Холандия, които са големи пунктове на износ на компании като BP, Exxon Mobil и Valero.

Европейски рафинерии като полската PKN Orlen и Grupa Lotos, както и норвежката Statoil преработват щатски петрол, докато други, също са в процес на проучване.

„Има много потенциални купувачи, които все още са в период на тестване на щатския суров петрол", коментират пазарни наблюдатели.

Ръстът на щатските доставки, може да е добра новина за президента Тръмп, който се бори на много фронтове, но определено петролния пазар и Русия, попадат в полезрението му, предвид на нарасналото геополитическо напрежение.

безплатна демо сметка

Тествайте търговията със CFD-та на петрол, или ETF-и върху петрола и компании от петролния сектор без риск от загуба на реален капитал, с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Още по темата:

Какво е ETF и защо да изберете да търгувате с индексен фонд?

Как да се защитите от поскъпване на бензина?

Какво са договорите за разлика и какви са техните предимства и недостатъци

По-добра ли е Форекс търговията без ливъридж?

Дългосрочни Forex Стратегии за Търговия


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.