Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Как да си купим физическо злато с реални акции на най-големия златен ETF?

Юни 07, 2018 10:28

злато реални акции GLD

Какви са възможностите за инвестиции в злато?

Какви са вариантите Ви да се облагодетелствате от потенциално повишение в цената на златото? Дали да купим физическо злато, реални акции на компаниите в златодобивната индустрия или борсово търгувани индексни фондове (ETF)? А може би комбинация между трите?

От началото на годината златото и голяма част от другите благородни метали се представят сравнително добре, а прогнозите на някои анализатори са това да продължи и през лятото.

Това далеч не изглежда нелогично, особено на фона на последната ескалация на геополитическото напрежение. Търговските търкания между САЩ и Китай, зациклилите преговори за предоговаряне на НАФТА, продължаващия Брекзит процес и антисистемното италианско правителство са част от факторите, които предизвикват несигурност на пазарите.

Несигурността кара инвеститорите да избягват рисковите активи и да търсят сигурност, чрез покупки на т.нар активи убежища. А златото често се приема от инвеститори и анализатори като "спасителен актив" и убежище срещу геополитически и икономически кризи.

Добрата новина е, че цената на златото не беше засегната от срива на щатските фондови пазари през февруари, отнел над 2 трилиона долара от пазарната им капитализация, при това само за седмица.

отворете реална сметка за търговия

Започнете да търгувате със CFD-та и ETF-и върху злато, при изключително конкурентни условия, с брокер номер едно в Германия.

Плюсове и минуси на покупката на инвестиционно злато?

Първото нещо, което ви идва наум, когато чуете за търговия със злато вероятно е покупката на инвестиционно злато. При покупката на инвестиционно злато, под формата на монети например, цената на монетата няма да е равна на отбелязаната стойност на лицевата й страна. Нейната реална стойност ще зависи от съдържанието на злато в нея и тази цена се променя в зависимост от котировките на световните финансови пазари..

Трябва да знаете, че е златото се измерва в тройунции и една тройунция тежи приблизително 31,1035 грама. Освен това традиционно цената на златото е деноминирана в щатски долари.

Предизвикателствата, пред които сте изправени при покупката на инвестиционно злато са няколко. Първото е, че не можете да избирате грамажа т.е. ще платите златото, което е в съответното кюлче, монета или слитък. Второ, цената, която ще платите за златото в повечето случаи ще е между 3% и 5% по-висока от цената на международните финансови пазари. А трябва да добавите и още толкова при продажбата.


Следователно при търговията с инвестиционно злато трябва да сте готови да пожертвате между 6 и 10% от стойността на инвестицията си или трябва да се надявате на подобен ръст на цената само, за да излезете на нула.

Това обаче не е всичко. Трябва да помислите и къде ще съхранявате златото, в което сте инвестирали. Ако инвестицията е по-голяма едва ли ще искате да го държите в личната си каса във вкъщи, а можете да нямате и физическата възможност затова. Съвсем нормално е да искате да го съхранявате в трезор, което е още един разход.

Всички тези проблеми могат да бъдат решени много лесно. Просто трябва да решите да инвестирате в договори за разлика (CFD), акции на златодобивни компании, или борсово търгувани индексни фонднове (ETF) базирани върху златото.

Защо да инвестираме в злато чрез договори за разлика(CFD)?

Покупка на злато на световните финансови пазари може да направим чрез договори за разлика (CFD). Със CFD-та върху злато може да се възползвате от повишение в цената на златото без да се ангажирате със съхранение на ценния метал и най-вече без да се разделяте с 10% от инвестицията си, просто заради идеята да го притежавате физически.

Договорите за разлика ще Ви предложат много по-лесен, удобен и евтин начин да натрупате печалби от инвестицията си. В същото време може да търгувате с много по-голяма сума от Вашата като използвате ливъридж. Разбира се ливъриджът трябва да се използва отговорно, защото той увеличава както печалбите, така и загубите.

отворете безплатна демо сметка

Тествайте търговията със CFD-та върху злато, с безплатна демо сметка в Адмирал Маркетс.

Инвестиции в реални акции на компаниите в златодобивната индустрия

Още една опция за инвестицията Ви в злато са акциите на компаниите от златодобивния сектор. Акциите на миннодобивните компании са далеч по-ликвидни от физически пазар на злато, което ще намали разходите ВИ, когато решите да осребрите инвестицията си. Освен това, можете да закупите както реални акции, така и договори за разлика (CFD) на тези компании.

Реалните акции на гиганти в златодобивната индустрия като Barrick Gold, Newmount Mining и Goldcorp. Покупката на реални акции на компаниите от сектора също ще Ви улесни максимално, разходите по нея ще бъдат далеч по-малко, а и може да замести желанието Ви да притежавате злато.

Основното предимство на това да си купите реални акции е, че ще избегнете ежедневните такси за пренасяне на транзакциите от един ден в друг (SWAP). Това, от което ще трябва да се откажете обаче, срещу по-ниските разходи е - липсата на възможност да ползвате ливъридж (заемен капитал). Или ще можете да си купите реални акции на стойност единствено в размер на разполагаемия в сметката Ви капитал.

Иначе и при търговията с реални акции и със CFD-та, инвеститорите ще имат възможност да получават изплащания от компаниите дивиденти.

Най-хубавото е, че можете лесно и евтино да формирате портфейл от акции на златодобивни компании, с покупката на един единствен борсово търгуван индексен фонд (ETF), базиран на движението на цените на акциите на подобни компании. Така ще избегнете необходимостта да си купувате акции от много на брой златодобивни компании, което е свързано с много повече разходи.

Също така, няма да Ви се налага да "познаете правилните" златодобивни компании, защото ще получите готов и диверсифициран инвестиционен продукт, съставен от професионални мениджъри и включващ акциите на много златодобивни компании.

Инвестиции в злато с борсово търгуван индексен фонд базиран на златото (ETF)

Това е може би най-удобния и евтин начин да се сдобиете с експозиция в злато като избегнете големи разходи, ниската ликвидност и неудобствата на физическото притежание.

Добрата новина е, че съвсем отскоро - Адмирал Маркетс, предлага търговия с борсово търгувани индексни фондове - ETF-и. Сред тях можете да откриете и най-големият индексен фонд, базиран на цената на златото - SPDR Gold Trust (GLD). Индексният фонд е с активи на стойност над 135 милиарда долара.

отворете реална сметка в Адмирал Маркетс

Вижте всички продуктови предложения на Admiral Markets, включително и предлаганите борсово търгувани индексни фондове (ETF-и).

Какво са борсово търгуваните индексни фондове?

Борсово търгуваният индексен фонд, или известен още като ETF e пазарно търгуван актив, който следи представянето на индекс, суровина, облигация, или кошница от активи, като например индексен фонд. За разлика от взаимните фондове, борсово търгуваните индексни фондове (ETF-и), се търгуват като типичните акции на фондовите пазари. При тях няма нетна стойност на активите, която да определя стойността им, а цената им се определя от търсенето и предлагането.

Традиционно, индексните фондове се отличават с по-висока дневна ликвидност и по-ниски такси и комисиони от взаимните фондове, което ги прави по-добри инвестиционни алтернативи за инвеститорите.

Борсово търгуваният индексен фонд е тип фонд, който притежава базовия актив (акции, облигации, петролни фючърси, злато, чуждестранни валути и др.) и разпределя притежаваните активи на акционерите, в съответствие с тяхното пропорционално участие. Акционерите, не притежават директно тези активи, а ги притежават косвено, но имат права върху реализираните печалби, под формата на спечелени лихви, или дивиденти.

Индексните фондове са два типа. От една страна, това са традиционните взаимни индексни фондове, като например Vanguard 500 Index (базиран на S&P 500), от друга са така наречените ETF-фондове или търгувани на борсата индексни фондове.

Докато и двата типа ще дадат подобни резултати, разликата е в тяхната структура. При първата категория инвеститорите могат да търгуват акциите на фонда на база на цената на затваряне, директно с инвестиционния фонд, като е налице цена на обратно изкупуване.

Индексните фондове, търгувани на борсата (ETF-фондовете), могат да се купуват и продават във всеки един момент на деня. За удобството обаче се плаща определена цена. Тя е изискването да се направи сметка в брокер, както и да се плащат такси и комисиони при търговията на борсата. Това до голяма степен повишава разходите на инвеститорите.

Търгуваните индексни фондове са много разпространени и инвестираните в тях средства растат геометрично през последните години. С големия интерес идва и голямото им разнообразие, като те започват да следят почти всякакъв тип активи. Последната мода е ETF-фондове, следящи представянето на най-добрите инвеститори по света.

ежедневни търговски уебинари

Вижте как търгуват професионалните инвеститори, в нашите ежедневни уебинари с търговски идеи в някои от тях е много вероятно да бъде обсъждано и златото!

Най-големия борсово търгуван фонд (ETF) базиран върху цената на златото - SPDR Gold Shares ETF (GLD)

SPDR Gold Shares ETF (GLD) е най-големият борсово търгуван фонд, който следи представянето на златото и притежава активи (злато) за повече 36 милиарда долара. Фондът набра приблизително 1,1 млрд. долара капитал през април, най-много от септември 2017, според данни на Bloomberg. Оттогава насам инвеститорите са изтеглили около 236 млн. долара, показват данните.

Откакто GLD дебютира, през ноември 2004 г., той е нараснал с над 280% до над 170 долара за акция. Инвеститорите се насочват към към GLD, тъй като им позволява да "притежават" физически златото.

Но как работи SPDR Gold Shares ETF (GLD)?

Всъщност е много по-сложно, отколкото просто да позволи на инвеститорите да "притежават" злато. GLD е тръст, спонсориран от Световния златен съвет (чрез World Gold Trust Services), под попечителството (контрола) на Bank of New York Mellon. Тръстът се стреми да отрази ценовото движение на златото и издава акции, покрити от притежаваното от него злато. Златото на GLD се съхранява в трезора на HSBC в Лондон, а акциите се продават в пакети от по 100 000 броя.

Важно е да се знае, че GLD е регулиран от Комисията по ценни книжа и борси(SEC) в САЩ.

Трудно е да се откроят точните причини за 10-годишното рали на златото, но реалността е, че интересът към него е по-стар от самите пари. Независимо дали става дума за хеджиране на инфлацията, залог върху алтернативен паричен актив или за търсене в убежище, GLD е един от най-популярните начини да се получи експозиция в жълтия метал.

безплатен обучителен пакет за трейдъри

Повишете своите знания и умения, с някое от нашите безплатни обучения и се превърнете от аматьор в трейдър, с нашия безплатен обучителен пакет.

Още по темата:

Какво са CFD-та и защо да ги изберете пред реалните акции?

Няколко начина да инвестирате в злато

Как да си купите платина и защо да я изберете пред златото?

Няколко начина да инвестирате в злато

Как да инвестирате в сребро и защо да го изберете пред златото?

Как да инвестирате в акции през 2018-та година?

Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.