Как да се възползвате от рекордно ниския курс турска лира лев?

Юни 14, 2018 16:37

турска лира лев

Какво се случва с турската лира?

Почти всеки ден, през последните няколко месеци, заглавията свързани с турската лира са едни и същи – нови рекордно ниски стойности на турската лира, спрямо долара и останалите основни валути.

Може би ще попитате, как това Ви засяга?

Само ще припомним, че лятото и летните почивки, са на една ръка разстояние. И веднага започваме с позитивите от рекордното поевтиняване на турската лира – Вашата морска почивка в съседна Турция става изключително евтина.

Защото левът е обвързан с еврото, а турската лира поевтинява спрямо еврото, или съответно спрямо лева (защото еврото е обвързано с лева).

Или вашите левове, купуват повече стоки и услуги, в турски лири. Изобщо, правят Ви по-богат, когато изразите вашите средства, в турска национална валута, благодарение на по-ниския курс турска лира - лев.

Когато турската лира е рекордно евтина, спрямо останалите валути, вашите левове, купуват повече почивка, повече стоки, повече злато, повече маслини и зехтин, повече дрехи и обувки, повече локум изобщо повече от всички традиционни турски стоки и услуги.

отворете реална сметка за търговия в Адмирал Маркетс

Търгувайте със CFD-та на валути и CFD-та на индексни фондове на развиващи се пазари - с брокер номер едно в Германия за 2018-та година - Admiral Markets.

Как се стигна до рекордното поевтиняване на турската лира към лева?

Общо взето, основната причина е една – и тя се нарича политическа несигурност. А в основата на тази несигурност е непредвидимостта на турския президент - Реджеп Ердоган. И ако има нещо, което финансовите пазари мразят повече от всичко, то това е несигурността.

И последния извор на несигурност, стана реалност в средата на май. Тогава, в интервю за телевизионното издание Bloomberg, Ердоган заяви, че планира да е по-активен по отношение на монетарната политика, след потенциалното му преизбиране на извънредните избори в страната на 24-ти юни.

Изборите бяха свикани в средата на април, преди редовните такива през ноември на 2019-та година.

Потенциална победа на Реджеп Ердоган, би му дала 5 нови години на управление в страната. Проведен през изминалата година референдум в Турция пък, разшири правата на президента, като промените ще влязат в сила след вота през юни.

Инвеститорското доверие в Турция е при изключително ниски нива. Ердоган иска по-ниски нива на лихвите в Турция, но страната е изправена пред двуцифрена инфлация в размер на 10.8% през април, на фона на около 2% за развитите страни. В случай, че Ердоган се намеси и намаляванията на лихвите в страната, то налице е сериозна заплаха от спираловидна инфлация, според пазарните анализатори.

Поевтиняването на турската лира не е нищо ново за пазара

Поевтиняването на турската лира, не е новост за пазарите. Всъщност, турската национална валута, бе най-поевтинялата валута, спрямо долара, през 2016-та година. Тогава турската лира загуби 17% от стойността си. През изминалата година турската лира продължи със загубите си.

До голяма степен, слабостта на турската национална валута, се предопределя от слабостта на икономиката. Икономиката на Турция се сви за пръв път от седем години насам, през 2017-та година.

И докато ръководството на централната банка е под сериозен политически натиск за провеждане на политика към стимулиране на ръста, чрез намаляване на лихвите в страната, централната банка трябва да се бори с инфлация от над 10%.

Безплатна демо сметка от Admiral Markets

Тествайте търговията на финансовите пазари без никакъв риск за вашия капитал с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Друг сериозен проблем, който подкопава турската лира, са външните инвестиции, на които се разчита сериозно, за да се финансира дефицита по текущата сметка и бюджетния дефицит. Бюджетният дефицит възлезе на 20.4 милиарда турски лири (5.34 милиарда долара) през първото тримесечие на 2018-та.

За сравнение, през изминалата година, Турция привлече чуждестранни инвестиции в размер на 10.83 милиарда долара, 7.44 милиарда от които бяха под формата на инвестиции на фондовите пазари. Стойността на инвестициите, се понижи с 18.8%, спрямо привлечените година по-рано инвестиции в размер на 13.34 милиарда долара.

Поевтиняването на лирата задвижва така наречения „домино ефект". Спестителите в турски лири, които се опасяват от по-нататъшно поевтиняване на валутата, обменят спестяванията си в злато или в други твърди валути, което оказва допълнителен низходящ натиск върху националната валута на страната.

Трябва да се споменат и големите турски корпорации, взели кредити в други валути и чието дълговo бреме нараства, с поевтиняване на лирата. Това носи съществен риск за цялостната финансова система в страната...

Как пазарите посрещнаха плановете на Ердоган?

Обявените планове на турския президент Ердоган, за по-сериозна намеса в политиката на турската централна банка, бяха посрещнати с масирани разпродажби на турската лира.

На 23-ти май, турската лира регистрира последното си историческо дъно при ниво от 4.82 лири за щатски долар, като само за два дни, поевтиня с безпрецедентните 2.5%. Сериозно бе поевтиняването на турската лира и спрямо еврото - с подобен магнитут.

От началото на годината (до средата на май 2018 г.), турската лира поевтиня с 20.3% спрямо щатския долар, като по загуба спрямо зелените пари, турската лира отстъпва единствено на аржентинското песо.

Иначе, еврото се търгува към 23-ти май, при нива от 5.7 турски лири. Това прави курса лев-турска лира, от едва 2.91 турски лири за един лев.

Oт cpeдaтa нa aпpил, еврото (съответно левът) е поскъпнал с над 5% спрямо турската лира.

безплатен обучителен пакет

Научете всичко за това как функционират валутните пазари с безплатния оучителен пакет на Admiral Markets.

И все пак в края на май турската лира успя да възстанови част от големите си загуби

Турската лира, отбеляза сериозен ръст на 28-ми май, следствие на оптимизма, че решението ан централната банка да даде повече яснота относно лихвения си режим, може би е признак, за успех в борбата срещу безпрецедентната обезценка на националната й валута. При това, без натиск от страна на президента Ердоган. Акциите и облигациите, също поскъпнаха...

Валутата прекъсна двудневното си поевтиняване, след като централната банка заяви, че от юни, ще използва едноседмичната лихва за обратно изкупуване, като основен инструмент за определяне на лихвите, което не е правила от януари на 2017-та година. Едноседмичната лихва е при ниво от 16.5% на годишна база, заявиха от банката.

Лирата поскъпна с 2.6% до 4.5983 спрямо долара. Лихвите по 10-годишните облигации, се повишиха с 57 базисни пункта, или най-много от 2013-та година насам до 14.11%, докато основният борсов индекс в Истанбул, се повиши с 3%. Това бе най-голямото повишение на индекса от над месец насам.

През седмицата до 25-ти май, комбинацията от поскъпващ долар и двуцифрена инфлация, както и разширяващ се бюджетен дефицит и плановете на турският президент - Реджеп Ердоган за вмешателство в делата на централната банка, инициираха сериозни разпродажби на турската лира и турските акции.

Дори непланираното повишение на основния лихвен процент на централната банка с 300 базисни пункта, не съумя да инициира дълга подкрепа за турската лира.

Истинският тест за лирата ще стане реалност, когато валутата на страната поскъпне, но инфлацията и инфлационните очаквания се запазят високи, според пазарни наблюдатели.

От централната банка, заявиха още в своето изявление, че от 1-ви юни, лихвите, които бяха повишени до 16.5%, ще са при ниво от 19.5 процента на годишна база.

превърнете се от аматьор в трейдър с безплатен видео курс

Превърнете се от "Аматьор в Трейдър" на валутните и финансовите пазари с безплатния 21-дневен видео-курс на Admiral Markets.

Как да се възползвайте от поевтиняването на турската лира?

За съжаление, голямата волатилноста на турската лира, прави така че почти никой брокер не предлага директна търговия с нея.

И зад това има логика. Голямата волатилност, в съчетание с не особено голямата ликвидност (с каквато се отличават останалите основни валутни двойки), прави турската лира изключително "опасна за трейдърите".

И все пак... Има определени активи и валути, с които движението на турската лира е относително силно корелирано.

Данни: www.myfxbook.com

С най-голяма корелация, през последния един месец, се отличава валутната двойка USD/TRY към друга екзотична двойка - USD/HUF (долар унгарски форинт). За посочения период, корелацията между двете екзотични двойки е била в размер на цели 94.2%, както се вижда от данните на изданието Myfxbook.

От таблицата по-горе става ясно още, че корелацията на валутната двойка долар-турска лира е била изключително висока и с доларовия индекс - цели 92.5% през последния един месец.

Сериозна корелация, макар и отрицателна, е налице между USD/TRY и най-популярната валутна двойка за търговия на валутния пазар - EUR/USD, в размер на -93.6%. Или ако смятате, че турската лира ще поскъпва спрямо долара, то ако корелацията с двойката евро долар се запази, като тази от последния месец, то може да се очаква еврото да поевтинее спрямо долара.

Висока е още корелацията между долар-турска лира и други валутни двойки, като например USD/PLN (долар полска злота) - в размер на 92%.

Например, през последният един месец, корелацията на валутната двойка USD/TRY е била изключително висока и с технологичния индекс Nasdaq - малко над 83%.

ежедневни търговски идеи

Вижте как търгуват професионалните трейдъри, в безплатните ежедневни уебинари, на които различни трейдъри представят своите стратегии за търговия и "ежедневни търговски идеи".

Отвъд търговията с активи, които се отличават с висока корелация с турската лира, няколко са начините, по които можете да се възползвате от поевтиняването на турската лира и сега ще разгледаме някои от тях:

С почивка, или директна покупка на стоки и услуги от Турция

Поевтиняването на турската лира, може да се използва от българите по няколко направления. На първо място, можете да планирате лятната си почивка, или септемврийските почивни дни на море в южната ни съседка. И макар да сте пропуснали "ранните записвания", отпреди няколко месеца, късното включване едва ли ще Ви излезе по-скъпо, заради сериозното поевтиняване на турската лира спрямо лева през последните няколко месеца.

Разбира се шопинг туризмът, е друга форма, с която може да се облагодетелствате от поскъпването на лева спрямо турската лира.

Можете да заложите и на борсово търгувани индексни фондове, следящи представянето на развиващите се пазари, или валути. Например възстановяването на турската лира, или турските пазари, може да се отрази изключително благоприятно на развиващите се азиатски и европейски пазари...

И един такъв индексен фонд, който следи представянето на големите и средно-големите компании от развиващите се пазари е Schwab Emerging Markets Equity ETF (SCHE).

търговайте с борсово търгувани индексни фондове

Съвсем скоро Адмирал Маркетс, въведе търговия с индексни фондове, като можете да избирате между това да ги търгувате с договори за разлика, или с реални акции. Изборът е изцяло Ваш.Разбира се, сред индексните фондове можете да откриете такива, които според Вас, в по-голяма степен ще са обвързани с движението на турската лира и развиващите се пазари. Вижте всички наши ETF-и.

Какво е ETF, или борсово търгуван индексен фонд

Борсово търгуваният индексен фонд, или известен още като ETF e пазарно търгуван актив, който следи представянето на индекс, суровина, облигация, или кошница от активи, като например индексен фонд. За разлика от взаимните фондове, борсово търгуваните индексни фондове (ETF-и), се търгуват като типичните акции на фондовите пазари. При тях няма нетна стойност на активите, която да определя стойността им, а цената им се определя от търсенето и предлагането.

Традиционно, индексните фондове се отличават с по-висока дневна ликвидност и по-ниски такси и комисиони от взаимните фондове, което ги прави по-добри инвестиционни алтернативи за инвеститорите.

Борсово търгуваният индексен фонд е тип фонд, който притежава базовия актив (акции, облигации, петролни фючърси, злато, чуждедстранни валути и др.) и разпределя притежаваните активи на акционерите, в съответствие с тяхното пропорционално участие. Акционерити, не притежават директно тези активи, а ги притежават косвено.

Акционерите в индексните фондове, имат права върху реализираните печалби, под формата на спечелени лихви, или дивиденти.

Индексните фондове са два типа. От една страна, това са традиционните взаимни индексни фондове, като например Vanguard 500 Index (базиран на S&P 500), от друга са така наречените ETF-фондове или търгувани на борсата индексни фондове.

Докато и двата типа ще дадат подобни резултати, разликата е в тяхната структура. При първата категория инвеститорите могат да търгуват акциите на фонда на база на цената на затваряне, директно с инвестиционния фонд, като е налице цена на обратно изкупуване.

Индексните фондове, търгувани на борсата (ETF-фондовете), могат да се купуват и продават във всеки един момент на деня. За удобството обаче се плаща определена цена. Тя е изискването да се направи сметка в брокер, както и да се плащат такси и комисиони при търговията на борсата. Това до голяма степен повишава разходите на инвеститорите.

Търгуваните индексни фондове са много разпространени и инвестираните в тях средства растат геометрично през последните години. С големия интерес идва и голямото им разнообразие, като те започват да следят почти всякакъв тип активи. Последната мода е ETF-фондове, следящи представянето на най-добрите инвеститори по света.

отворете реална сметка в Адмирал Маркетс

И най-хубавото е, че можете да търгувате вече и със CFD-та на ETF-и. По този начин, с ползването на ефекта на ливъридж, имате възможността да откривате позиции многократно превишаващи размера на Вашия собствен капитал! Търгувайте със CFD-та, или реални акции на ETF-и, с брокер номер едно в Германия за 2018-та година - Admiral Markets.

Още по темата:

20 топ съвета за успех на Форекс пазара

Най-добрите форекс стратегии

Как да станете успешен форекс трейдър?

Форекс търговия за начинаещи и напреднали трейдъри

По-добре ли е форекс търговията без ползване на ливъридж?

Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.