​Как да се възползвате от рекордния спред между щатските и немските държавни облигации?

Април 24, 2018 14:20

арбитраж между щатски и немски 10-годишни държавни облигации

Рекорден спред между 2-годишните щатски и немски държавни облигации

На облигационните пазари, се случва нещо невиждано до сега. Лихвите по 2-годишните щатски облигации се търгуват с рекорден спред, спрямо същите облигации, издадени от Германия.

Спредът между двата типа облигации достигна ниво от над 3%, което не се беше случвало от падането на берлинската стена през 1989-та година.

Рекордната разлика, между щатските и немските краткосрочни облигации, до голяма степен, озадачават инвеститорите, защото традиционно те имат склонност да се движат в тандем – предвид на факта, че държавните облигации на двете страни се смятат за едни от най-сигурните в света на дълговите инструменти.

Експерти, започват да изразяват мнение, че колкото повече се разширява спреда между двата типа облигации, толкова по-големи стават възможностите за арбитраж, като инвеститорите ще прибягват до къса продажба на немските и покупка на щатските облигации. Тази стратегия, би им донесла печалба, в случай, че спредът се върне към нормалните си исторически стойности.

Две са причините за разширяване на спреда между 2-годишните немски и щатски облигации:

На първо място, влошаване на икономическите данни в Европа, в сравнение със САЩ, което може да инициира по-нататъшна инверсия между монетарните политики на двете централни банки.

Индексът, относно икономическата изненада на Bloomberg за Европа, се понижи до отрицателни стойности, докато този в САЩ, все още остава на положителна територия.

В първия ден на седмицата, данните за PMI индекса за сектора на услугите и промишлеността в еврозоната, Германия и Франция, превиши средните очаквания на анализаторите, но все още сочи, че Европа остава на „по-ниска скорост" спрямо САЩ.

На второ място, ЕЦБ се очаква да продължи да изостава зад Фед, по отношение на повишението на лихвите и премахване на стимулите. Стимулите се очаква да бъдат премахнати едва през септември на тази година, а първото повишение на лихвите, да се случи през следващата година.

Спредът, при лихвите между немските и щатските облигации започна да се повишава, след като ЕЦБ предприе масирана политика за обратно изкупуване на облигации, дори след като Фед реши да нормализира монетарната си политика.

И ако ЕЦБ, не предприеме мерки за нормализиране на монетарната си политика, или пък закъснее с тези мерки, то може и да не се очаква скоро време, спредът между облигациите на немските и щатските облигации да се нормализира скоро.

По-нататъшна яснота, относно бъдещата политика на ЕЦБ, по отношение на лихвите и монетарните стимули, се очаква да се даде през тази седмица, след заседанието на европейската централна банка.

ежедневни търговски идеи за търговия

Вижте как търгуват професионалните трейдъри и се възползвайте от тях напълно БЕЗПЛАТНО, в ежедневните уебинари на Адмирал Маркетс - "Търговски Идеи". Всеки ден от 12:00 часа по обяд, местно време.

Ако нямате възможност да гледате идеите в реално време, не се тревожете, можете да направите това в YouTube канала на Адмирал Маркетс. Приятно гледане...

Какви са очакванията за решението на ЕЦБ относно лихвите?

Тази седмица (на 26-ти април), погледите на почти всички инвеститори ще са насочени към ЕЦБ и решението на финансовата институция по отношение на лихвите. И докато всички експерти и инвеститори очакват нивата на лихвите да бъдат запазени при отрицателното им ниво от 0.1%, това което ще следи пазара, са признаци за това кога ще започнат да бъдат повишавани лихвите?

И краткият отговор може да е – няма да е скоро…

Сигналите за известна слабост на икономиката на еврозоната, в светлината на потенциална търговска война между САЩ и Китай, както и геополитическото напрежение, свързано със Сирия, могат да са добро оправдание за ЕЦБ да не бърза с края на стимулите.

Именно тези очаквания, инициираха силно поевтиняване на еврото, спрямо долара, в началото на седмицата. Единната валута се понижи до нива от 1.2224 в началото на седмицата.

Въз основа на търговията на фючърсните пазари, краткосрочните лихви, се очаква да се задържат при нулеви нива до следващата година. Или това означава – „мизерна" доходност от депозити, за спестителите.

Според анализаторите, ръководителят на ЕЦБ – Марио Драги, ще се опита да говори минимално относно това, кога банката планира да прекрати стимулите си от 30 милиарда евро на месец, под формата на обратно изкупуване на облигации. А както вече не веднъж бе уточнено, ЕЦБ ще започне да мисли за повишение на лихивте, само и единствено, когато стимулите бъдат прекратени.
В момента, тези стимули се очаква да продължат до септември месец.

Срещата на 25-те члена на паричния комитет на ЕЦБ, се очаква да се проведе в четвъртък в късния следобед. Някои експерти, изразяват мнение, че ЕЦБ, може да вземе решение относно край на стимулите си, на заседанието едва през юни, или юли.

„Нашето най-добро предложение е, че г-н Драги ще се опита да потърси баланс между изразяване на умерен оптимизъм за икономиката и опасения, за наскорошните лоши новини", според Джак Алън, икономист в Capital Economics.

Банката, все още не успява да намери път към целената от 2% инфлация. Ръстът на потребителските цени е е при ниво от 1.3% на годишна база.

Как можете да отиграете рекордния спред между 10-годишните щатски и немски облигации?

Всъщност почти рекорден е спреда не само при 2-годишните, но и при 10-годишните щатски и немски облигации. Доходността на 10-годишните щатски облигации е 2.962% на 24-ти април, което е най-високото им ниво от юни на 2011-та година. Това е по-висока доходност от тази постигната през февруари, когато станахме свидетели на срив за индексите, а доходността на 10-годишните облигации достигна 2.952% на годишна база.

В същото време, доходността на 10-годишните немски облигации е 0.612% на годишна база. Или спреда между щатските и немските облигации е при ниво от 2.35%, което също е близо до рекордните стойности, при двете облигации.

Ако смятате, че доходността по 10-годишните немски облигации е „несправедливо ниска", спрямо тази по щатските облигации и спреда ще се понижава към традиционните си исторически стойности, то можете да направите един арбитраж между двата типа облигации.

Тоест да продадете немските 10-годишни облигации и да купите 10-годишните щатски облигации. Предвид на това, че цените на облигациите се движат в противоположна на доходността им посока, ще реализирате печалба при тази стратегия, ако спреда между двата типа облигации се стесни.

търгувайте с държавни облигации с Admiral Markets

Търгувайте с 10-годишни щатски и немски облигации, при изключително конкурентни условия - с брокер номер едно в Германия за 2018-та година.

Това може да се случи по няколко начина. Повишение на лихвите по 10-годишните немски облигации с по-високи темпове от потенциално повишение на 10-годишните щатски облигации, или спад на лихвите по 10-годишните немски облигации, но с много по-слаби темпове от този по 10-годишните щатски облигации. Разбира се има един идеален вариант, при който лихвите по 10-годишните немски облигации се повишават, а тези по 10-годишните щатски – намаляват…

Инвеститорите трябва да имат в предвид, че при следване на подобна арбитражна стратегия, биха отбелязали загуба, ако спредът между двата типа разглеждани облигации продължи да се разширява.

Още по темата:

Топ 10 причини защо форекс пазарите са най-добрите пазари за търговия

Най-добрите валутни двойки за търговия

Най-добрите стратегии за търговия

Стратегия за скалпиране на 1-минутна графика

Търговията носи риск: Настоящият материал се предоставя единствено с аналитичен характер и не е съвет или препоръка за търговия с финансови инструменти, или други активи. Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати.

Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове.