Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

​Как да се възползвате от рекордния спред между щатските и немските държавни облигации?

Април 24, 2018 14:20

арбитраж между щатски и немски 10-годишни държавни облигации

Рекорден спред между 2-годишните щатски и немски държавни облигации

На облигационните пазари, се случва нещо невиждано до сега. Лихвите по 2-годишните щатски облигации се търгуват с рекорден спред, спрямо същите облигации, издадени от Германия.

Спредът между двата типа облигации достигна ниво от над 3%, което не се беше случвало от падането на берлинската стена през 1989-та година.

Рекордната разлика, между щатските и немските краткосрочни облигации, до голяма степен, озадачават инвеститорите, защото традиционно те имат склонност да се движат в тандем – предвид на факта, че държавните облигации на двете страни се смятат за едни от най-сигурните в света на дълговите инструменти.

Експерти, започват да изразяват мнение, че колкото повече се разширява спреда между двата типа облигации, толкова по-големи стават възможностите за арбитраж, като инвеститорите ще прибягват до къса продажба на немските и покупка на щатските облигации. Тази стратегия, би им донесла печалба, в случай, че спредът се върне към нормалните си исторически стойности.

Две са причините за разширяване на спреда между 2-годишните немски и щатски облигации:

На първо място, влошаване на икономическите данни в Европа, в сравнение със САЩ, което може да инициира по-нататъшна инверсия между монетарните политики на двете централни банки.

Индексът, относно икономическата изненада на Bloomberg за Европа, се понижи до отрицателни стойности, докато този в САЩ, все още остава на положителна територия.

В първия ден на седмицата, данните за PMI индекса за сектора на услугите и промишлеността в еврозоната, Германия и Франция, превиши средните очаквания на анализаторите, но все още сочи, че Европа остава на „по-ниска скорост" спрямо САЩ.

На второ място, ЕЦБ се очаква да продължи да изостава зад Фед, по отношение на повишението на лихвите и премахване на стимулите. Стимулите се очаква да бъдат премахнати едва през септември на тази година, а първото повишение на лихвите, да се случи през следващата година.

Спредът, при лихвите между немските и щатските облигации започна да се повишава, след като ЕЦБ предприе масирана политика за обратно изкупуване на облигации, дори след като Фед реши да нормализира монетарната си политика.

И ако ЕЦБ, не предприеме мерки за нормализиране на монетарната си политика, или пък закъснее с тези мерки, то може и да не се очаква скоро време, спредът между облигациите на немските и щатските облигации да се нормализира скоро.

По-нататъшна яснота, относно бъдещата политика на ЕЦБ, по отношение на лихвите и монетарните стимули, се очаква да се даде през тази седмица, след заседанието на европейската централна банка.

ежедневни търговски идеи за търговия

Вижте как търгуват професионалните трейдъри и се възползвайте от тях напълно БЕЗПЛАТНО, в ежедневните уебинари на Адмирал Маркетс - "Търговски Идеи". Всеки ден от 12:00 часа по обяд, местно време.

Ако нямате възможност да гледате идеите в реално време, не се тревожете, можете да направите това в YouTube канала на Адмирал Маркетс. Приятно гледане...

Какви са очакванията за решението на ЕЦБ относно лихвите?

Тази седмица (на 26-ти април), погледите на почти всички инвеститори ще са насочени към ЕЦБ и решението на финансовата институция по отношение на лихвите. И докато всички експерти и инвеститори очакват нивата на лихвите да бъдат запазени при отрицателното им ниво от 0.1%, това което ще следи пазара, са признаци за това кога ще започнат да бъдат повишавани лихвите?

И краткият отговор може да е – няма да е скоро…

Сигналите за известна слабост на икономиката на еврозоната, в светлината на потенциална търговска война между САЩ и Китай, както и геополитическото напрежение, свързано със Сирия, могат да са добро оправдание за ЕЦБ да не бърза с края на стимулите.

Именно тези очаквания, инициираха силно поевтиняване на еврото, спрямо долара, в началото на седмицата. Единната валута се понижи до нива от 1.2224 в началото на седмицата.

Въз основа на търговията на фючърсните пазари, краткосрочните лихви, се очаква да се задържат при нулеви нива до следващата година. Или това означава – „мизерна" доходност от депозити, за спестителите.

Според анализаторите, ръководителят на ЕЦБ – Марио Драги, ще се опита да говори минимално относно това, кога банката планира да прекрати стимулите си от 30 милиарда евро на месец, под формата на обратно изкупуване на облигации. А както вече не веднъж бе уточнено, ЕЦБ ще започне да мисли за повишение на лихивте, само и единствено, когато стимулите бъдат прекратени.
В момента, тези стимули се очаква да продължат до септември месец.

Срещата на 25-те члена на паричния комитет на ЕЦБ, се очаква да се проведе в четвъртък в късния следобед. Някои експерти, изразяват мнение, че ЕЦБ, може да вземе решение относно край на стимулите си, на заседанието едва през юни, или юли.

„Нашето най-добро предложение е, че г-н Драги ще се опита да потърси баланс между изразяване на умерен оптимизъм за икономиката и опасения, за наскорошните лоши новини", според Джак Алън, икономист в Capital Economics.

Банката, все още не успява да намери път към целената от 2% инфлация. Ръстът на потребителските цени е е при ниво от 1.3% на годишна база.

Как можете да отиграете рекордния спред между 10-годишните щатски и немски облигации?

Всъщност почти рекорден е спреда не само при 2-годишните, но и при 10-годишните щатски и немски облигации. Доходността на 10-годишните щатски облигации е 2.962% на 24-ти април, което е най-високото им ниво от юни на 2011-та година. Това е по-висока доходност от тази постигната през февруари, когато станахме свидетели на срив за индексите, а доходността на 10-годишните облигации достигна 2.952% на годишна база.

В същото време, доходността на 10-годишните немски облигации е 0.612% на годишна база. Или спреда между щатските и немските облигации е при ниво от 2.35%, което също е близо до рекордните стойности, при двете облигации.

Ако смятате, че доходността по 10-годишните немски облигации е „несправедливо ниска", спрямо тази по щатските облигации и спреда ще се понижава към традиционните си исторически стойности, то можете да направите един арбитраж между двата типа облигации.

Тоест да продадете немските 10-годишни облигации и да купите 10-годишните щатски облигации. Предвид на това, че цените на облигациите се движат в противоположна на доходността им посока, ще реализирате печалба при тази стратегия, ако спреда между двата типа облигации се стесни.

търгувайте с държавни облигации с Admiral Markets

Търгувайте с 10-годишни щатски и немски облигации, при изключително конкурентни условия - с брокер номер едно в Германия за 2018-та година.

Това може да се случи по няколко начина. Повишение на лихвите по 10-годишните немски облигации с по-високи темпове от потенциално повишение на 10-годишните щатски облигации, или спад на лихвите по 10-годишните немски облигации, но с много по-слаби темпове от този по 10-годишните щатски облигации. Разбира се има един идеален вариант, при който лихвите по 10-годишните немски облигации се повишават, а тези по 10-годишните щатски – намаляват…

Инвеститорите трябва да имат в предвид, че при следване на подобна арбитражна стратегия, биха отбелязали загуба, ако спредът между двата типа разглеждани облигации продължи да се разширява.

Още по темата:

Топ 10 причини защо форекс пазарите са най-добрите пазари за търговия

Най-добрите валутни двойки за търговия

Най-добрите стратегии за търговия

Стратегия за скалпиране на 1-минутна графика

Търговията носи риск: Настоящият материал се предоставя единствено с аналитичен характер и не е съвет или препоръка за търговия с финансови инструменти, или други активи. Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати.

Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.