Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

​Как да инвестирате в злато? И една по-добра алтернатива от инвестиционно злато...

Февруари 09, 2018 11:28

как да инвестирате в злато, инвестиции в злато, търговия със злато, цена злато

Най-доброто пред цената на златото тепърва предстои (за инвестиции в злато)?

Златото и останалите благородни метали, се представят сравнително добре от началото на годината. Добрата новина е, че цената на златото не беше засегната от срива на щатските фондови пазари, отнел над 2 трилиона долара пазарна капитализация, при това само за седмица, през февруари. Може би все повече трейдъри се замислят за търговия със злато! И това е напълно логично, предвид на голямото геополитическо напрежение, вероятността за санкции на Иран и търговска война между САЩ и Китай.

Според някои експерти, в среда на подобна несигурност за финансовите пазари, цената на златото и останалите благородни метали, могат да се сметнат за остров на спасението (инвестиции в злато), от инвеститорите. Нерядко, трейъдри и инвеститори са насочвали голяма част от своите портфейли в злато (дългосрочни инвестиции в злато), когато борсите, претърпяват корекции.

търгувайте със CFD-та на злато

Търгувайте със CFD-та върху злато или си купете индексен фонд, базиран на цената на златото при най-конкурентни условия, с брокер номер едно в Германия за 2018-та година - Admiral Markets.

Златото и среброто, бяха посочени и като "задължителни инструменти, в портфейлите на всички инвеститори и трейдъри", и от Явор Спасов, портфолио-мениджър в крипто-фонд и Радослав Вълов, професионален трейдър, по време на първото издание на финансовото токшоу „Парите никога не спят".

„При по-голяма волатилност, златото ще е убежище. При сценарий за по-дълбока корекция, златото трябва да спечели (дългосрочните инвестиции в злато). От друга страна, ако бичият пазар продължи, едва ли златото ще понесе много сериозни загуби. Тоест златото е един задължителен елемент за портфолиото на всеки инвеститор. Рейнджът, в който се търгува цената на златото, бе тестван за втори път. Моето очакване е, че при ръст над 1 350 долара, можем да видим много хубави възходящи движения в средносрочен план при търговията със злато, първоначално към 1 500 долара за унция" коментира Явор Спасов, по време на изданието „Парите никога не спят".

финансово токшоу парите никога не спят

Можете да получите пълен запис на шоуто, след като се регистрирате на този линк.

Какви са вариантите Ви да се облагодетелствате от потенциално повишение в цената на златото?

Инвестиционно злато, или злато под формата на монети, кюлчета, слитъци

Пред инвеститорите, има няколко варианта да инвестират в злато. Първият, който най-вероятно ще им дойде наум, е покупката на инвестиционно злато. Тоест под формата на златни монети, златни кюлчета, златни слитъци и т.н.

Това, което трябва да знаете, че е златото се измерва в тройунции, като една тройунция е приблизително 31.1035 грама. Традиционно цената на златото се измерва на световните стокови пазари в долари (при инвестиции в злато).

Това пък, което определя доколко чисто е златото са неговите карати. Златото с най-висока чистота е от 24 карата.

Когато купувате инвестиционно злато, под формата на монети например, цената на монетата няма да е равна на отбелязаната стойност на лицевата й страна. Нейната истинска стойност ще зависи от съдържанието на златото в нея и тази цена се променя в зависимост от котировката на световните борси.

Инвестиционното злато винаги трябва да е съпроводено със специален сертификат, в който се посочва мястото на изработване. В повечето страни цената на инвестиционното злато се обявява заедно с останалите валутни курсове.

Няколко са проблемите, пред които ще сте изправени, ако решите да си купите инвестиционно злато. Първо, не можете да изберете между грамажа. Ще платите, златото, което е в съответната монета, кюлче, или слитък.

На второ място, цената на златото, която ще платите, обикновено ще е по-висока с между 3 и 5% от цената на златото на международните пазари. Когато към това добавите и още толкова, когато го продавате и трябва да сте готови да се разделите с между 6 и 10% от стойността на инвестицията си. Или подобен ръст в цената на златото е необходим, само за да излезете на нулата.

С това обаче не се изчерпват разходите Ви (за разлика от инвестиционно злато). Може би голям проблем пред вас ще е къде ще съхранявате златото? Ясно е, че ако става въпрос за по-голяма по размер инвестиция, едва ли можете да го държите в личния си сейф вкъщи. А това е още един сериозен разход, който се добавя към общите разходи.

Инвестициите във физическо и инвестиционно злато има още един проблем. Изисква по-голяма по размер инвестиция. Не можете да си купите например злато на стойност по-малка от тази на стойността на монетата, клюлчето, или слитъка. Това в пълна сила важи и по отношение на продажбата на притежаваното от Вас злато.

Всичко може да е далеч по-просто ако решите да инвестирате в злато, с договори за разлика (CFD-та), вместо да купувате инвестиционно злато

Задайте си въпроса – каква е целта Ви да инвестирате в злато? Да се облагодетелствате от повишението в цената, или да имате златни бижута, които да носите, или още по-лошо, да загубите 10% от стойността на инвестицията си под формата на допълнителни разходи, само заради идеята да го притежавате физически?

Ако целите Ви са инвестиционни и не смятате, че ще видим връщане на „златния стандарт", след тотален колапс на цялата финансова система (което да оправдае физическото държне на злато), то сега ще Ви предложим един много по-лесен, удобен и свързан с по-малки разходи начин, да се облагодетелствате от потенциалното повишение в цената на златото.

Става въпрос за покупка на злато на финансовите пазари. И това можете да направите с договори за разлика (CFD-та върху злато), или финансов продукт, при който ще печелите само от разликата в цената. Без необходимост от това да съхранявате златото реално, с минимални разходи при покупката и продажбата на златото.

Единственият недостатък тук, както вече споменах (което между другото може и да е предимство, защото ще ви спести „главоболията" от това да се чудите къде да съхранявате златото си) е, че не притежавате реално и физически златото. Просто ще печелите, или губите, при промяна в цената на благородния метал, на международните финансови пазари.

Търговията със CFD-та върху злато има и други предимства. На първо място, така можете да инвестирате точната сума, която желаете. В допълнение, можете да закриете само част от инвестицията си, за разлика от продажбата на монетите, или кюлчетата.

Цената при влизане и излизане от позиция, винаги ще е максимално близка до борсовата, като пропускате да плащате сериозни такси и комисиони, за които вече споменах не веднъж и без риск за неговото съхраняване.

безплатна демо сметка

Тествайте търговията със CFD-та върху златото, без риск от загуба на реален капитал, с безплатна демо сметка.

И на следващо, но не последно място, покупката на злато, може да блокира само част от необходимия за това капитал, благодарение на нещо наречено ливъридж. Или предоставяни средства от Вашия брокер, които Ви позволяват да купувате финансови активи, на стойност многократно превишаваща Вашите собствени. Разбира се, имайте в предвид, че ливъриджът при CFD-та върху злато, трябва да се ползва изключително отговорно, защото той повишава размера не само на печалбите, но и на загубите.

Инвестиции в злато, с aĸции нa злaтoдoбивни ĸoмпaнии (търговия със злато)

Oт дpyгa cтpaнa, мoжeтe дa cи ĸyпитe aĸции нa ĸoмпaнии дoбивaщи злато, пpи ĸoитo ocвeн oт пocĸъпвaнeтo нa злaтoтo, мoжe дa ce oблaгoдeтeлcтвaтe и oт изплaщaнe нa дивидeнт.

Aĸциитe нa миннoдoбивнитe ĸoмпaнии ca дaлeч пo-лиĸвидни, в cpaвнeниe c физичecĸaтa инвecтиция в злaтo, ĸoeтo пoдcигypявa липca нa зaгyбa, ĸoгaтo peшитe дa "ocpeбpитe инвecтициятa cи".

Най-хубавото е, че можете лесно и евтино да формирате портфейл от акции на златодобивни компании, с покупката на един единствен борсово търгуван индексен фонд, базиран на цената на движението на акциите на подобен род компании. Така ще избегнете необходимостта да си купувате акции от много на брой златодобивни компании, което е свързано с много повече разходи. Също така, ще избегнете възможността да не "познаете правилните" златодобивни компании, защото ще поплучите готов и диверсифициран инвестиционен продукт, съставен от професионални мениджъри и включващ акциите на много златодобивни компании.

И един подобен индексен фонд е - VanEck Vectors Gold Miners ETF CFD (GDX), който можете да си купите със CFD-та, или с реални акции в Адмирал Маркетс.

Инвестиции в злато с борсово търгуван индeĸceн фoнд бaзиpaн нa злaтoтo

И нaĸpaя, мoжe би eдин oт нaй-удобните нaчини, на разположение на инвecтитopитe, желаещи да придобият eĸcпoзиция ĸъм злaтoтo, бeз тoвa дa изиcĸвa гoлeми инвecтиции, или пoлзвaнeтo нa зaeмeн ĸaпитaл, e c пoĸyпĸa нa aĸциитe нa индeĸceн фoнд, бaзиpaн въpxy цeнaтa нa мeтaлa.

Tyĸ лиĸвиднocттa e пo-дoбpa oт физичecĸaтa пoĸyпĸa нa мeтaлa, a paзxoдитe ca дaлeч пo-ниcĸи. B дoпълнeниe тeзи фoндoвe, пoчти изцялo oтpaзявaт пpoмянaтa в цeнaтa нa злaтoтo, зa paзлиĸa oт ĸocвeнoтo излoжeниe ĸъм нeя, aĸo cи ĸyпитe aĸции нa миннoдoбивни ĸoмпaнии. Дpyгo xyбaвo нa тoзи poд фoндoвe e фaĸтa, чe тe ce oтличaвaт c изĸлючитeлнo ниcĸи paзxoди.

Добрата новина е, че съвсем отскоро - Адмирал Маркетс, предлага търговия с борсово търгувани индексни фондове - ETF-и. Сред тях можете да откриете и най-големият индексен фонд, базиран на цената на златото - SPDR Gold Trust (GLD). Инднексният фонд е с активи на стойност над 135 милиарда долара.

започнете реална търговия с Адмирал Маркетс

Вижте всички продуктови предложения на Admiral Markets, включително и предлаганите борсово търгувани индексни фондове (ETF-и).

Какво са борсово търгуваните индексни фондове?

Борсово търгуваният индексен фонд, или известен още като ETF e пазарно търгуван актив, който следи представянето на индекс, суровина, облигация, или кошница от активи, като например индексен фонд. За разлика от взаимните фондове, борсово търгуваните индексни фондове (ETF-и), се търгуват като типичните акции на фондовите пазари. При тях няма нетна стойност на активите, която да определя стойността им, а цената им се определя от търсенето и предлагането.

Традиционно, индексните фондове се отличават с по-висока дневна ликвидност и по-ниски такси и комисиони от взаимните фондове, което ги прави по-добри инвестиционни алтернативи за инвеститорите.

Борсово търгуваният индексен фонд е тип фонд, който притежава базовия актив (акции, облигации, петролни фючърси, злато, чуждедстранни валути и др.) и разпределя притежаваните активи на акционерите, в съответствие с тяхното пропорционално участие. Акционерити, не притежават директно тези активи, а ги притежават косвено.

Акционерите в индексните фондове, имат права върху реализираните печалби, под формата на спечелени лихви, или дивиденти.

Индексните фондове са два типа. От една страна, това са традиционните взаимни индексни фондове, като например Vanguard 500 Index (базиран на S&P 500), от друга са така наречените ETF-фондове или търгувани на борсата индексни фондове.

Докато и двата типа ще дадат подобни резултати, разликата е в тяхната структура. При първата категория инвеститорите могат да търгуват акциите на фонда на база на цената на затваряне, директно с инвестиционния фонд, като е налице цена на обратно изкупуване.

Индексните фондове, търгувани на борсата (ETF-фондовете), могат да се купуват и продават във всеки един момент на деня. За удобството обаче се плаща определена цена. Тя е изискването да се направи сметка в брокер, както и да се плащат такси и комисиони при търговията на борсата. Това до голяма степен повишава разходите на инвеститорите.

Търгуваните индексни фондове са много разпространени и инвестираните в тях средства растат геометрично през последните години. С големия интерес идва и голямото им разнообразие, като те започват да следят почти всякакъв тип активи. Последната мода е ETF-фондове, следящи представянето на най-добрите инвеститори по света.

ежедневни търговски уебинари

Вижте как търгуват професионалните инвеститори, в нашите ежедневни уебинари с търговски идеи. Пет дни, пет различни трейдъра и пет различни стратегии за търговия. Някой ден, е много вероятно да бъде обсъждано и златото!

Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.