​Как да инвестирате в злато? И една по-добра алтернатива от инвестиционно злато...

Февруари 09, 2018 11:28

Най-доброто пред цената на златото тепърва предстои?

Златото и останалите благородни метали, се представят сравнително добре от началото на годината. Добрата новина е, че цената на златото не беше засегната от срива на щатските фондови пазари, отнел над 2 трилиона долара пазарна капитализация, при това само за седмица.

Дори напротив, според някои експерти, в среда на подобна несигурност за финансовите пазари, цената на златото и останалите благородни метали, могат да се сметнат за остров на спасението, от инвеститорите. Нерядко, инвеститорите са насочвали голяма част от своите портфейли в злато, когато борсите, претърпяват корекции.

Златото и среброто, бяха посочени и като задължителни инструменти, в портфейлите на всички инвеститори, от Явор Спасов, портфолио-мениджър в крипто-фонд и Радослав Вълов, професионален трейдър, по време на първото издание на финансовото токшоу „Парите никога не спят".

„При по-голяма волатилност, златото ще е убежище. При сценарий за по-дълбока корекция, златото трябва да спечели. От друга страна, ако бичият пазар продължи, едва ли златото ще понесе много сериозни загуби. Тоест златото е един задължителен елемент от портфолиото на всеки инвеститор. Рейнджът, в който се търгува златото, бе тестван за втори път. Моето очакване е, че при ръст над 1 350 долара, можем да видим много хубави възходящи движения в средносрочен план, първоначално към 1 500 долара за унция" коментира Явор Спасов, по време на изданието „Парите никога не спят".

финансово токшоу парите никога не спят

Можете да получите пълен запис на шоуто, след като се регистрирате на този линк.

Какви са вариантите Ви да се облагодетелствате от потенциално повишение в цената на златото?

Инвестиционно злато, или злато под формата на монети, кюлчета, слитъци

Пред инвеститорите, има няколко варианта. Първият, който най-вероятно ще им дойде наум, най-вероятно е покупката на инвестиционно злато. Тоест под формата на монети, кюлчета, слитъци и т.н.

Това, което трябва да знаете, че е златото се измерва в тройунции, като една тройунция е приблизително 31.1035 грама. Традиционно цената на златото се измерва на световните стокови пазари в долари.

Това пък, което определя доколко чисто е златото са неговите карати. Златото с най-висока чистота е от 24 карата.

Когато купувате инвестиционно злато, под формата на монети например, цената на монетата няма да е равна на отбелязаната стойност на лицевата й страна. Нейната истинска стойност ще зависи от съдържанието на златото в нея и тази цена се променя в зависимост от котировката на световните борси.

Инвестиционното злато винаги трябва да е съпроводено със специален сертификат, в който се посочва мястото на изработване. В повечето страни цената на инвестиционното злато се обявява заедно с останалите валутни курсове.

Няколко са проблемите, пред които ще сте изправени, ако решите да си купите инвестиционно злато. Първо, не можете да изберете между грамажа. Ще платите, златото, което е в съответната монета, кюлче, или слитък.

На второ място, цената на златото, която ще платите, обикновено ще е по-висока с между 3 и 5% от цената на златото на международните пазари. Когато към това добавите и още толкова, когато го продавате и трябва да сте готови да се разделите с между 6 и 10% от стойността на инвестицията си. Или подобен ръст в цената на златото е необходим, само за да излезете на нулата.

С това обаче не се изчерпват разходите Ви. Може би голям проблем пред вас ще е къде ще съхранявате златото? Ясно е, че ако става въпрос за по-голяма по размер инвестиция, едва ли можете да го държите в личния си сейф вкъщи. А това е още един сериозен разход, който се добавя към общите разходи.

Всичко може да е далеч по-просто ако решите да инвестирате в злато

Задайте си въпроса – каква е целта Ви да инвестирате в злато? Да се облагодетелствате от повишението в цената, или да имате златни бижута, които да носите, или още по-лошо, да загубите 10% от стойността на инвестицията си под формата на допълнителни разходи, само заради идеята да го притежавате физически.

Ако целите Ви са инвестиционни и не смятате, че ще видим връщане на „златния стандарт", след тотален колапс на цялата финансова система (което да оправдае физическото държне на злато), то сега ще Ви предложим един много по-лесен, удобен и свързан с по-малки разходи начин, да се облагодетелствате от потенциалното повишение в цената на златото.

Става въпрос за покупка на злато на финансовите пазари. И това можете да направите с договори за разлика (CFD-та върху злато), или финансов продукт, при който ще печелите само от разликата в цената. Без необходимост от това да съхранявате златото реално, с минимални разходи при покупката и продажбата на златото.

Единственият недостатък тук, както вече споменах (което между другото може и да е предимство, защото ще ви спести „главоболията" от това да се чудите къде да съхранявате златото си) е, че не притежавате реално и физически златото. Просто ще печелите, или губите, при промяна в цената му на международните финансови пазари.

Търговията със CFD-та върху злато има и други предимства. На първо място, така можете да инвестирате точната сума, която желаете. В допълнение, можете да закриете само част от инвестицията си, за разлика от продажбата на монетите, или кюлчетата.

Цената при влизане и излизане от позиция, винаги ще е максимално близка до борсовата, като пропускате да плащате сериозни такси и комисиони, за които вече споменах не веднъж и без риск за неговото съхраняване.

безплатна демо сметка

Тествайте търговията със CFD-та върху златото, без риск от загуба на реален капитал, с безплатна демо сметка.

И на следващо, но не последно място, покупката на злато, може да блокира само част от необходимия за това капитал, благодарение на нещо наречено ливъридж. Или предоставяни средства от Вашия брокер, които Ви позволяват да купувате финансови активи, на стойност многократно превишаваща Вашите собствени. Разбира се, имайте в предвид, че ливъриджът при CFD-търговията със злато, трябва да се ползва изключително отговорно, защото той повишава размера не само на печалбите, но и на загубите.

C aĸции нa злaтoдoбивни ĸoмпaнии

Oт дpyгa cтpaнa, мoжeтe дa cи ĸyпитe aĸции нa ĸoмпaнии дoбивaщи злато, пpи ĸoитo ocвeн oт пocĸъпвaнeтo нa злaтoтo, мoжe дa ce oблaгoдeтeлcтвaтe и oт изплaщaнe нa дивидeнт.

Aĸциитe нa миннoдoбивнитe ĸoмпaнии ca дaлeч пo-лиĸвидни, в cpaвнeниe c физичecĸaтa инвecтиция в злaтo, ĸoeтo пoдcигypявa липca нa зaгyбa, ĸoгaтo peшитe дa "ocpeбpитe инвecтициятa cи".

C индeĸceн фoнд бaзиpaн нa злaтoтo

И нaĸpaя, мoжe би eдин oт нaй-удобните нaчини, на разположение на инвecтитopитe, желаещи да придобият eĸcпoзиция ĸъм злaтoтo, бeз тoвa дa изиcĸвa гoлeми инвecтиции, или пoлзвaнeтo нa зaeмeн ĸaпитaл, e c пoĸyпĸa нa aĸциитe нa индeĸceн фoнд, бaзиpaн въpxy цeнaтa нa мeтaлa.

започнете да търгувате CFD-та върху злато

Tyĸ лиĸвиднocттa e пo-дoбpa oт физичecĸaтa пoĸyпĸa нa мeтaлa, a paзxoдитe ca дaлeч пo-ниcĸи. B дoпълнeниe тeзи фoндoвe, пoчти изцялo oтpaзявaт пpoмянaтa в цeнaтa нa злaтoтo, зa paзлиĸa oт ĸocвeнoтo излoжeниe ĸъм нeя, aĸo cи ĸyпитe aĸции нa миннoдoбивни ĸoмпaнии. Дpyгo xyбaвo нa тoзи poд фoндoвe e фaĸтa, чe тe ce oтличaвaт c изĸлючитeлнo ниcĸи paзxoди.

Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.