Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Как да инвестирате в платина? И защо да изберете платината пред златото?

Април 10, 2018 17:13

защо и как да инвестирате в платина

Платината и останалите благородни метали, се представят добре от началото на годината. Добрата новина е, че цената на платината коригира сериозно през последните седмици, което може да предоставя възможности на инвеститорите, избрали "белия метал".

Според някои експерти, в среда на подобна несигурност за финансовите пазари, цената на платината и останалите благородни метали, могат да се сметнат за остров на спасението, от инвеститорите. Нерядко, трейъдри и инвеститори са насочвали голяма част от своите портфейли в благородни метали (дългосрочни инвестиции), когато борсите, търпят корекции, подобни на наблюдаваните през последните два месеца. Само можем да споменем, че от историческия си връх, индексът на сините чипове S&P 500 е загубил вече над 10%.

А полититческата несигурност, продължава да е изключително сериозен фактор на финансовите пазари. Сред заплахите се включват - потенциални санкции наложени на Иран, от страна на САЩ, търговска война между САЩ и Китай и САЩ и Европа, политическата криза в Италия и мн. др. Не рядко, инвеститорите поглеждат към благородните метали и палтината, именно в моменти на несигурност и в търсене на "остров на спасение".

търгувайте със CFD-та на злато

Търгувайте със CFD-та върху злато или си купете индексен фонд, базиран на цената на златото при най-конкурентни условия, с брокер номер едно в Германия за 2018-та година - Admiral Markets.

Златото и среброто, бяха посочени и като "задължителни инструменти, в портфейлите на всички инвеститори и трейдъри", от Явор Спасов, портфолио-мениджър в крипто-фонд и Радослав Вълов, професионален трейдър, по време на първото издание на финансовото токшоу „Парите никога не спят".

„При по-голяма волатилност, златото ще е убежище. При сценарий за по-дълбока корекция, златото трябва да спечели (дългосрочните инвестиции в злато). От друга страна, ако бичият пазар продължи, едва ли златото ще понесе много сериозни загуби. Тоест златото е един задължителен елемент за портфолиото на всеки инвеститор. Рейнджът, в който се търгува цената на златото, бе тестван за втори път. Моето очакване е, че при ръст над 1 350 долара, можем да видим много хубави възходящи движения в средносрочен план при търговията със злато, първоначално към 1 500 долара за унция" коментира Явор Спасов, по време на изданието „Парите никога не спят".

финансово токшоу парите никога не спят

Можете да получите пълен запис на шоуто, след като се регистрирате на този линк.

А ако харесвате златото, сега ще Ви дадем няколко причини, защо да предпочетете платината през златото...

Инвестиционна платина, или платина под формата на монети, кюлчета, слитъци, бижута и др.

Пред инвеститорите, има няколко варианта да инвестират в платина. Първият, който най-вероятно ще им дойде наум, е покупката на инвестиционна платина. Тоест под формата на платинени кюлчета, платинени слитъци, платинени бижута и т.н.

Това, което трябва да знаете, че е платината се измерва в тройунции, като една тройунция платина е приблизително 31.1035 грама. Традиционно цената на платината се измерва на световните стокови пазари в долари (при инвестиции в платина).

отворете безплатна демо сметка в Адмирал Маркетс

Ако искате да търгувате със злато и платина при изключително изгодни условия, можете да направите това със сметка в Admiral Markets. Или пък да тествате как се търгува с благородни метали, без риск от загуба на реален капитал, с БЕЗПЛАТНА демо сметка от Admiral Markets.

Инвестиционната платина винаги трябва да е съпроводено със специален сертификат, в който се посочва мястото на изработване. В повечето страни цената на инвестиционната платина се обявява заедно с останалите валутни курсове.

Няколко са проблемите, пред които ще сте изправени, ако решите да си купите инвестиционна платина. Първо, не можете да изберете между грамажа. Ще платите, платината, което е в съответното кюлче, или слитък.

На второ място, цената на платината, която ще платите, обикновено ще е по-висока с между 3 и 5% от цената на платината на международните пазари. Когато към това добавите и още толкова, когато го продавате и трябва да сте готови да се разделите с между 6 и 10% от стойността на инвестицията си. Или подобен ръст в цената на платината ще е необходим, само за да излезете на нулата.

С това обаче не се изчерпват разходите Ви (за инвестиционната платина). Може би голям проблем пред Вас ще е къде ще съхранявате закупената инвестиционна платина? Ясно е, че ако става въпрос за по-голяма по размер инвестиция, едва ли можете да го държите в личния си сейф вкъщи, или пък "под матрака". А това е още един сериозен разход, който се добавя към общите разходи, при физическа инвестиция в платина.

Инвестициите във физическа и инвестиционна платина, има още един проблем. Изисква по-голяма по размер инвестиция. Не можете да си купите например платина на стойност по-малка от тази на стойността на кюлчето, или слитъка. Това в пълна сила важи и по отношение на продажбата на притежаваната от Вас платина.

Всичко може да е по-лесно ако решите да инвестирате в платина, с договори за разлика (CFD-та върху платина)

Задайте си въпроса – каква е целта Ви да инвестирате в платина?

Да се облагодетелствате от повишението в цената, или да имате платинени бижута, които да носите, или още по-лошо, да загубите 10% от стойността на инвестицията си под формата на допълнителни разходи, само заради идеята да притежавате метала физически?!

Ако целите Ви са инвестиционни и не смятате, че ще видим връщане на „златния стандарт", след тотален колапс на цялата финансова система (което да оправдае физическото държне на металите), то сега ще Ви предложим един много по-лесен, удобен и свързан с по-малки разходи начин, да се облагодетелствате от потенциалното повишение в цената на платината.

Става въпрос за покупка на договори за разлика върху платина на финансовите пазари. Или това е финансов продукт, при който ще печелите само от разликата в цената на платината. Без необходимост от това да съхранявате платината реално, с минимални разходи при покупката и продажбата на благородния метал.

Единственият недостатък тук, както вече споменах (което между другото може и да е предимство, защото ще ви спести „главоболията" от това да се чудите къде да съхранявате платината си) е, че не притежавате реално и физическа платина. Просто ще печелите, или губите, при промяна в цената на метала на международните финансови пазари.

Търговията със CFD-та върху платина има и други предимства. На първо място, така можете да инвестирате точната сума, която желаете. В допълнение, можете да закриете само част от инвестицията си, когато решите да прибирате печалби, или да ограничавате загуби, за разлика от продажбата на платинени слитъци, платинени кюлчетата, или бижута.

Цената при влизане и излизане от позиция в договори за разлика върху платина, винаги ще е максимално близка до борсовата, като пропускате да плащате сериозни такси и комисиони, за които вече споменах не веднъж и без риск за нейното съхраняване.

И на следващо, но не последно място, покупката на платина, посредством договори за разлика, може да блокира само част от необходимия за това капитал, благодарение на нещо наречено ливъридж. Или предоставени от Вашия брокер средства, които Ви позволяват да купувате финансови активи, на стойност многократно превишаваща Вашите собствени.

Разбира се, имайте в предвид, че ливъриджът при CFD-та върху платина, трябва да се ползва изключително отговорно, защото той повишава размера не само на печалбите, но и на загубите!

Инвестиции в платина, с aĸции нa платинодобивни ĸoмпaнии (търговия с CFD на платина)

Oт дpyгa cтpaнa, мoжeтe дa cи ĸyпитe aĸции нa ĸoмпaнии дoбивaщи платина, пpи ĸoитo ocвeн oт пocĸъпвaнeтo нa метала, мoжe дa ce oблaгoдeтeлcтвaтe и oт изплaщaнe нa дивидeнт.

Aĸциитe нa миннoдoбивнитe ĸoмпaнии ca дaлeч пo-лиĸвидни, в cpaвнeниe c физичecĸaтa инвecтиция в платина, ĸoeтo пoдcигypявa липca нa зaгyбa, ĸoгaтo peшитe дa "ocpeбpитe инвecтициятa cи".

Инвестиции в платина с индeĸceн фoнд бaзиpaн нa платина

И нaĸpaя, мoжe би eдин oт нaй-удобните нaчини, на разположение на инвecтитopитe, желаещи да придобият eĸcпoзиция ĸъм платина, бeз тoвa дa изиcĸвa гoлeми инвecтиции, или пoлзвaнeтo нa зaeмeн ĸaпитaл, e c пoĸyпĸa нa aĸциитe нa индeĸceн фoнд, бaзиpaн въpxy цeнaтa нa мeтaлa.

Tyĸ лиĸвиднocттa e пo-дoбpa oт физичecĸaтa пoĸyпĸa нa мeтaлa, a paзxoдитe ca дaлeч пo-ниcĸи. B дoпълнeниe тeзи фoндoвe, пoчти изцялo oтpaзявaт пpoмянaтa в цeнaтa нa платината, зa paзлиĸa oт ĸocвeнoтo излoжeниe ĸъм нeя, aĸo cи ĸyпитe aĸции нa миннoдoбивни ĸoмпaнии. Дpyгo xyбaвo нa тoзи poд фoндoвe e фaĸтa, чe тe ce oтличaвaт c изĸлючитeлнo ниcĸи paзxoди.

Най-хубавото е, че можете лесно и евтино да формирате портфейл от акции на металодобивни компании, с покупката на един единствен борсово търгуван индексен фонд, базиран на цената на движението на минодобивните компании. Така ще избегнете необходимостта да си купувате акции от много на брой платино-добивни компании, което е свързано с много повече разходи. Също така, ще избегнете възможността да не "познаете правилните" минодобивни компании, защото ще поплучите готов и диверсифициран инвестиционен продукт, съставен от професионални мениджъри и включващ акциите на много златодобивни компании.

И няколко подобни борсово търгувани индексни фондове включват имена като - XME SPDR S&P Metals & Mining ETF CFD и XME SPDR S&P Metals & Mining ETF CFD , които можете да си купите със CFD-та, или с реални акции в Адмирал Маркетс.

започнете реална  търговия с Адмирал Маркетс

Започнете да търгувате с ETF-и на избрани от Вас сектори, с Admiral Markets - брокер номер едно в Германия през 2018-та година.

Защо да изберете платината пред златото

Цената на златото, достигна рекордно високо ниво, съотнесена към тази на платината. В началото на април, златото се търгуваше при нива от 1 340 долара за унция, докато цената на платината се понижи до 910 долара за унция.

Или съотношението на двете цени, които се приема, че като цяло са корелирани, измерени като разделим цената на платината, на цената на златото - е при ниво от 0.6790.

Това е най-ниското съотношение, при което двата метала – платината и златото, са се търгували, в исторически план.

Само ще припомним, че според данни на kitco.com, съотношението цена на платина, към цена на злато, е била под 0.85, само в 4.7% от времето. За сравнение, съотношението на двата метала е било между 1 и 1.5, в над половината от времето, през последните над 46 години, според данни на сайта.

Източник: kitco.com

Най-високото съотношение между двата метала е било малко преди президента Никсън, при ниво от 2.5, като то се понижава бързо до 1, след отпадането на златния стандарт.

За последните над 46 години, съотношението се е понижавало само веднъж под 0.75, по време на втората половина на 1982-ра година, когато възлиза средно на 0.81.

През разглеждания период, от 1971-ва година насам, средната цена на златото е била 518 долара за унция, докато тази на платината – 637 долара за унция. Или съотношението изчислено на база на тези две цени на металите е 1.25.

Серия от фактори, свързани с търсенето и предлагането, до голяма степен, са предопределяли това, платината да се търгува с премия спрямо златото в исторически план. Ето някои от тези фактори:

Платината е много по-малък пазар. Общото световно производство на платина, се изчислява да е в размер на около 5% от това на златото. За периода между 1994-2014 година, са били произведени 3 700 тона платина, спрямо 52 600 тона злато, или около 7%, според данни на USGS.

Платината е предимно индустриален метал. Използва се като проводник в катализатори, електрониката, петролната и химическата индустрия, медицинската техника и мн. др. Индустриалното търсене, съставлява около 60% от общото търсене на платина. Едва 30% от платината се използва в бижутерийния бизнес и 10% е инвестиционното търсене.

В същото време близо 30% от годишното предлагане на платина идва от рециклиране.

Златото е благороден метал, като 90% от него се използва в бижутерийния бизнес и инвестиции. Около 98% от общото световно производство, добито някога, се смята че остава налично и държано в бижута, от централните банки и частни инвеститори.

Платината е податлива до голяма степен и към политически шокове, след като близо 70% от годишното й предлагане идва от страни в Южна Америка.

Трябва да се има предвид, че цените на двата благородни метала, са обвързани един с друг.

Техническата картина при платината е дори още по-добра, отколкото при златото…

Платината коригира сериозно от върха си при нива от близо 1 020 долара, по-точно - с 10%. Благородният метал се търгува в границите на ясно изразен коридор в диапазона между 1 020 долара и 895 долара, като в момента се доближаваме до долната граница на коридора.

Трендът на дневна графика, все още е възходящ, като 50-дневната SMA е над 200-дневната такава. В същото време, цената на платината е под 200-дневната SMA и далеч под 50-дневната такава, което може да е сериозен признак за свръхпродаденост на метала.

Инвеститорите имат добра видимост за потенциалната загуба, като поевтиняването на платината, не би следвало да се простира отвъд 885 долара, или на около 3.5% от текущите и нива. В същото време, целта нагоре е върха от 1 020 долара, или ръст от близо 10% от текущите нива. Или потенциално съотношение доходност-риск от около 3.

Истинското повишение на платината обаче, е възможно да се случи при пробив на върха при 1 020 долара. Такъв, би отворил пътя на метала първоначално към 1 280 долара.

Златото и платината спасителни острови, при спад на пазарите?

Според някои експерти, в среда на подобна несигурност за финансовите пазари, цената на платината и останалите благородни метали, като златото и среброто, могат да се сметнат за остров на спасението (инвестиции в злато), от инвеститорите. Нерядко, трейъдри и инвеститори са насочвали голяма част от своите портфейли в благородни метали (дългосрочни инвестиции в злато), когато борсите, претърпяват корекции.

Златото и среброто, бяха посочени и като "задължителни инструменти, в портфейлите на всички инвеститори и трейдъри", от Явор Спасов, портфолио-мениджър в крипто-фонд и Радослав Вълов, професионален трейдър, по време на първото издание на финансовото токшоу „Парите никога не спят".

обучителен пакет

Научете се да търгувате, като професионалните трейдъри с Обучителния Пакет на Адмирал Маркетс!

При по-голяма волатилност, платината също може да се превърне в убежище на инвеститорите. При сценарий за по-дълбока корекция, е възможно платината да спечели, заедно със златото. От друга страна, ако бичият пазар продължи, едва ли платината ще понесе много сериозни загуби, защото освен всичко, тя е и индустриален метал, който се влияе много добре при подем на икономиката.

Още по темата:

Няколко начина да инвестирате в злато

Как да инвестирате в сребро и защо да го изберете пред златото?

Как да инвестирате в акции през 2018-та година?

Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.