Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Как да инвестираме във възхода на електромобилите?

Август 09, 2018 12:18

Електромобили Admiral Markets

Може ли да се възползваме от ръста в пазара на електромобили?

Много правителства по света обещаха милиони евро бюджет за финансиране развитието и производството на електромобили и електрически превозни средства. Например правителството на Великобритания показа сериозна ангажираност към електромобилите в есенния бюджет като обеща милиони британски паунда за тяхното развитие.

Филип Хамнъд, финансовия министър на Обединеното Кралство обяви, че 200 милиона паунда, съчетани с частни инвестиции, ще бъдат инвестирани в 400 милионния Фонд за изграждане на инфраструктура за зареждане на електромобили. Това ще помогне за инсталирането на зарядни станции за електромобили в цялата страна.

Освен това, правителството планира да предостави още 100 милиона паунда, за да гарантира продължаването на проекта за "Plug-In Car Grant" до 2020 година. Безвъзмездната финансова помощ помага на потребителите да закупят нов батериен електрически автомобил.

Министърът съобщи също, че от април следващата година няма да има такса за обезщетение за електроенергията, която работодателите осигуряват, за да зареждат електромобили на служителите си. Правителството също така ще се увери, че всички нови домове са изградени със зарядни станции за електрически автомобили.

Вече има планове за забрана на продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили в Обединеното кралство до 2040 година, което сигнализира за нова глава в историята на моторните превозни средства. Само за няколко десетилетия, двигателят с вътрешно горене може да изчезне от британските пътища и да бъде заменен от електромобили с батерии.

Батерии за електромобили

Целта са електромобилите да ограничат нивото на азотните оксиди в атмосферата, за които се счита, че представляват сериозен риск за общественото здраве. Подобен ангажимент последва и във Франция при управлението на президента Емануел Макрон.

По-рано министрите в правителството на Обединеното Кралство представиха фонд с 255 милиона паунда, който да подпомогне справянето с емисиите от дизеловите автомобили. Това е само част от пакета от 3 милиарда паунда планирани за разходи за подобряване качеството на въздуха.

Промените през следващите няколко години ще се фокусират върху технологията на батериите, тъй като производителите на автомобили се стремят да разработят електромобили с по-голям обсег. Предвид постепенното подобряване на технологията на батериите, електрическите автомобили могат да станат по-достъпни след няколко години. Батериите представляват голяма част от продажната цена на електромобили на дребно.

Тук ще разгледаме растежа на пазара на електромобили и как инвеститорите могат да се възползват от развитието на новите автомобилни технологии.

Tesla Електромобили Admiral MarketsНарастващото производство на електромобили

Броят на движещите се електромобили по пътищата на света се е увеличил до около 2 милиона през 2016 година. Това е според данните на Международната агенция по енергетика. След обещанието на правителството да инвестира 35 милиона паунда в сектора на превозните средства с изключително ниски емисии, може да се очакват хиляди нови зарядни станции за електромобили по улиците и работните места. Правителството се ангажира с идеята почти всички автомобили и микробуси да бъдат нулеви емисии до 2050 година.

В резултат на това, прогнозите са търсенето на електромобили да се ускори драматично през следващите няколко десетилетия. ОПЕК преразгледа прогнозата си до 266 милиона електрически автомобили през 2040 година, което е почти шест пъти повече от предходната оценка от 46 милиона.

Вече са налични все повече електрически модели. Производителят на електромобили Tesla е навлезе още по-дълбоко на масовия пазар с пускането на новия си седан модел 3. Автомобилът е с диапазон от 220 мили (354 километра) и ще разполага само с един тъч скрийн панел. Вече имаше повече от половин милион предварителни резервации за него.

Volvo обяви плановете си да произвежда изцяло електрически или хибридни автомобили след 2019 година. Това бе цитирано като началото на края на доминацията на двигателите с вътрешно горене в моторния транспорт. Няколко други големи производители на автомобили, включително Renault-Nissan, BMW и Volkswagen, обявиха плановете си да разширят производството си на електромобили.

От Bloomberg прогнозират, че електрическите автомобили ще станат конкурентоспособни по цена без субсидии след 2025 година. Все пак, има опасения относно това как могат да бъдат изпълнени допълнителните нужди за електроенергия и дали ще има достатъчно зареждащи станции.

Безплатна Демо Сметка от Admiral Markets

Тествайте търговията с акции на компании за електромобили и още над 7000 финансови инструмента, без риск за вашия капитал, с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Как да се възползваме от възхода в пазара на електромобили?

Инвеститорите, които искат да се възползват от потенциалните възможности, произтичащи от нарастващата употреба на електромобили, трябва да помнят, че инвестирането в нови технологии носи особени рискове. Невъзможно е да се предскаже с абсолютна сигурност кои от новите разработки ще бъдат успешни и ще донесат възвръщаемост за инвеститорите.

Технологията обикновено е силно цикличен сектор, който е доста чувствителен към възходите и паденията на бизнес цикъла, което от своя страна може да доведе до волатилност в цените на акциите. Непредвидимите промени в регулациите също може да представляват риск за компаниите. Ако не сте сигурни къде да инвестирате, потърсете професионални финансови съвети.

Инвеститорите могат да инвестират директно чрез закупуване на акции на компаниите, които произвеждат електромобили. Но не забравяйте, че съществуват специфични рискове при инвестирането в отделни компании.

Индивидуалното представяне на акциите се основава на това на конкретната компания. В идеалния случай би трябвало да направите анализ на компанията, нейните баланси и управление, и дори тогава няма да има гаранции, че ще извлечете дивиденти от вашето проучване.

Един от начините да спомогнете за разпределянето на риска и да диверсифициране на портфолиото е да изберете колективни инвестиции, като дялови тръстове, инвестиционни дружества от отворен тип или инвестиционни тръстове. Те обединяват парите ви с тези на други инвеститори и професионален фондов мениджър избира и управлява широк спектър от инвестиции от ваше име.


Възможности за инвестиции в електрически автомобили

Инвеститорите могат да спечелят от известна експозиция в Tesla, например чрез фондове като Baillie Gifford Global Discovery. В този фонд компанията се нарежда на шесто място. Дженерал Мотърс, който също произвежда няколко модела изцяло електрически автомобили, е сред притежанията на Artemis Global Growth fund.

Като алтернатива, непряк начин да се придобие експозиция в нарастващия пазар на електромобили е да се разгледат фондовете инвестиращи в природни ресурси. Те потенциално биха могли да се възползват от нарастващото търсене на метали, използвани в производството на батерии за електромобили.

Например, някои от тези фондове държат компании, участващи в проучвания на литий, който е ключов елемент в батериите за електрически автомобили или мед, който се използва и в акумулатори, както и в ротори. Според Международната медна асоциация, нарастващият брой електрически автомобили се очаква да повиши търсенето на мед от 185 000 тона през 2017 до 1,74 милиона тона през 2027 година.

Сред най-известните фондове в сектора на природните ресурси са First State Global Resources fund и JPM Natural Resources fund, които инвестират в някои от водещите минни компании в света. Имайте обаче предвид обаче, че ако инвестирате в такъв фонд, възвръщаемостта ще бъде по-тясно свързана с представянето на основните компании, в които фондът инвестира, отколкото с цената на природите ресурси. Въпреки това, суровината ще има някакво влияние върху цената на акциите.

Друга възможност да се възползвате от възхода на пазара на електромобили са борсово търгувани фондове (ETF-и). Това са пасивни инвестиции, които могат да се търгуват в реално време точно като акциите. Стойността на ETF -ите ще падне и ще се повиши в съответствие със суровините или пазарите, които те следват.

Безплатен Обучителен Пакет от Admiral Markets

Увеличете знанията и уменията си затова как да търгувате борсово търгувани фондове и много други финансови инструменти с новия безплатен Обучителен Пакет 2018 от Admiral Markets.

Ако сте се насладили на тази статия и искате да научите повече затова как да инвестирате във възхода на електромобилите посетете нашия щанд на Electro Mobility Expo 2018 в Sofia Ring Mall от 13 до 16 септември.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.