Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Как да инвестираме в сребро? И защо да предпочетете среброто пред златото...

Февруари 21, 2018 11:06

инвестирате в сребро, злато

Най-доброто пред цената на среброто тепърва предстои (при съпоставка с цена на златото)?

Среброто и останалите благородни метали, се представят сравнително добре от началото на 2018-та година. Добрата новина е, че цената на среброто не беше засегната от срива на щатските фондови пазари, отнел над 2 трилиона долара пазарна капитализация, при това само за седмица.

Дори напротив, според някои експерти, в среда на подобна несигурност за финансовите пазари, цената на среброто и останалите благородни метали, могат да се сметнат за остров на спасението, от инвеститорите. Нерядко, инвеститорите са насочвали голяма част от своите портфейли в сребро и други благородни метали, когато борсите, претърпяват корекции.

търгувайте със сребро при най-конкурентни условия

Търгувайте със сребро и други благородни метали при най-конкурентни условия, с брокер номер едно в Германия за 2018-та година - Admiral Markets.

Златото и среброто, бяха посочени и като задължителни инструменти, в портфейлите на всички инвеститори, от Явор Спасов, портфолио-мениджър в крипто-фонд и Радослав Вълов, професионален трейдър, по време на първото издание на финансовото токшоу „Парите никога не спят".

„При по-голяма волатилност, златото ще е убежище. При сценарий за по-дълбока корекция, то цената на златото трябва да спечели. От друга страна, ако бичият пазар продължи, едва ли ще видим цена на златото, кой знае колко по-надолу", допълни още експертът, по време на финансовия форум.

"Тоест може да се каже, че при цена на златото, около настоящите му нива, метала може да се определи, като един задължителен елемент от портфолиото на всеки инвеститор. Рейнджът, в който се търгува златото, бе тестван за втори път. Моето очакване е, че при ръст над 1 350 долара, можем да видим много хубави възходящи движения в средносрочен план, първоначално към 1 500 долара (цена на златоот за унция)" коментира Явор Спасов, по време на изданието „Парите никога не спят".

финансово токшоу парите никога не спят

Можете да получите пълен запис на шоуто, след като се регистрирате на този линк.

Ако харесвате златото, обаче имате още една причина да предпочитате среброто!

Разбира се на първо и основно място – степента в която цената на златото превишава тази на среброто…

Въз основа на цена на златото при нива от 1 330 долара, а на среброто – при ниво от 16.42 долара към 21-ви февруари, това прави съотношението цена на злато към цената на сребро - от почти 81, или малко над психологическото ниво от 80, което многократно го е оттласвало надолу това съотношение в исторически план.

Последните три пъти, когато съотношението е преминавало границата от 80 и се е връщало впоследствие под нея, тази стратегия е работила много добре.

Впоследствие съотношението е продължавало цена на злато към цена на сребро, се понижава, както се вижда от графиката по-долу, предоставена от финансовото издание Bloomberg:

злато, сребро, съотношение

Графика - Bloomberg

Факти свързани със съотношението злато-сребро

Ето някои интересни факти, свързани с това съотношение злато-сребро, което, по своята същност, посочва колко унции сребро се купуват с парите, необходими за една унция злато. Или посочва съотношениет между ценат на златото и цената на среброто.

Съотношението цена на злато към цена на сребро, е било при 12.5 – 323 години преди новата ера.

По време на Римската империя това съотношение е било 12.

През 1980 година, при последния сериозен цикъл на поскъпване на златото и среброто, съотношението между цената на златото и тази на среброто е било едва 17.

През 1991 година, когато цената на среброто достига своето дъно, съотношението между цената на златото и тази на среброто, намира своя пик при 100!

През 2007 година съотношението между двата благородни метала - злато и сребро, е средно 51.

През април 2011 година съотношението между цената на златото и тази на среброто, се понижава до около 30, откогато започва трайно да се повишава, за да достигне стойности от над 80 към днешна дата.

Защо да изберете среброто пред златото?

Среброто, освен като средство за предпазване от инфлация и политически сътресения и производство на бижута (подобно на златото), се използва широко и в промишлеността. В тази насока, очакванията за възстановяване и ускоряване на ръста на световната икономика през следващите години могат в много по-голяма степен да окажат положителен ефект върху цената на метала.

За разлика от запасите на злато в световен мащаб, тези на среброто намаляват, което може да допринесе за недостиг в даден момент и поскъпване вследствие на спекулации. За сравнение, при златото тенденцията е противоположна. Към момента златото е около пет пъти по-разпространено от среброто въз основа на световните запаси на двата метала.

Може би най-сериозният недостатък при среброто е възможността цената му да се манипулира. Отдавна на пазарите съществуват съмнения, че няколко от големите играчи оказват съществено въздействие върху цената на метала.

Волатилността в цената на среброто е друг недостатък, особено за по-консервативните инвеститори. Освен недостатък обаче, волатилността може да се сочи и като предимство. Например за да достигне върха си от 2011 година, цената на среброто трябва да се увеличи близо 3 пъти.

За да направи същото, цената на златото трябва да се повиши с около 60%.

Няма как да не отбележим и факта, че среброто е на крачка от така нареченото "златно пресичане", при това на седмична база. Това е моментът, в който 50-дневната пълзяща средна величина (SMA), се повишава над 200-дневната SMA.

защо да купувате сребро

Графика - MT4 Supreme Edition, Admiral Markets, седмична база

Ако сте решили да инвестирате в сребро, то няколко са възможните начини да направите това, като сега ще разгледаме и най-популярните от тях:

Инвестиционно сребро, или сребро под формата на монети, кюлчета, слитъци

Първият начин за инвестиране в сребро, който най-вероятно ще изникне в главите на инвеститорите, най-вероятно ще е покупката на инвестиционно сребро. Тоест под формата на монети, кюлчета, слитъци и т.н.

Това, което трябва да знаете, че е среброто се измерва в тройунции, като една тройунция е приблизително 31.1035 грама. Традиционно цената на среброто се измерва на световните стокови пазари в долари.

Когато купувате инвестиционно сребро, под формата на монети например, цената на монетата няма да е равна на отбелязаната стойност на лицевата й страна. Нейната истинска стойност ще зависи от съдържанието на сребро в нея и тази цена се променя в зависимост от котировката на световните борси.

Инвестиционното сребро винаги трябва да е съпроводено със специален сертификат, в който се посочва мястото на изработване. В повечето страни цената на инвестиционното сребро се обявява заедно с останалите валутни курсове.

Няколко са проблемите, пред които ще сте изправени, ако решите да си купите инвестиционно сребро. Първо, не можете да изберете между грамажа. Ще платите, среброто, което е в съответната монета, кюлче, или слитък.

На второ място, цената на среброто, която ще платите, обикновено ще е по-висока с между 3 и 5% от цената на среброто на международните пазари. Когато към това добавите и още толкова, когато го продавате и трябва да сте готови да се разделите с между 6 и 10% от стойността на инвестицията си. Или подобен ръст в цената на среброто е необходим, само за да излезете на нулата.

С това обаче не се изчерпват разходите Ви. Може би голям проблем пред вас ще е къде ще съхранявате среброто? Ясно е, че ако става въпрос за по-голяма по размер инвестиция, едва ли можете да го държите в личния си сейф вкъщи. А това е още един сериозен разход, който се добавя към общите разходи.

Всичко може да е далеч по-просто ако решите да инвестирате в сребро

Задайте си въпроса – каква е целта Ви да инвестирате в сребро? Да се облагодетелствате от повишението в цената на среброто, или да имате среърни бижута, които да носите, или още по-лошо, да загубите 10% от стойността на инвестицията си под формата на допълнителни разходи, само заради идеята да го притежавате физически.

Ако целите Ви са инвестиционни и не смятате, че ще видим връщане на „златния стандарт", след тотален колапс на цялата финансова система (което да оправдае физическото държне на сребро), то сега ще Ви предложим един много по-лесен, удобен и свързан с по-малки разходи начин, да се облагодетелствате от потенциалното повишение в цената на среброто.

Става въпрос за покупка на сребро на финансовите пазари. И това можете да направите с договори за разлика (CFD-та върху сребро), или финансов продукт, при който ще печелите само от разликата в цената. Без необходимост от това да съхранявате среброто реално, с минимални разходи при покупката и продажбата на сребро.

Единственият недостатък тук, както вече споменах (което между другото може и да е предимство, защото ще ви спести „главоболията" от това да се чудите къде да съхранявате среброто си) е, че не притежавате реално и физически среброто. Просто ще печелите, или губите, при промяна в цената на среброто на международните финансови пазари.

Търговията със CFD-та върху сребро има и други предимства. На първо място, така можете да инвестирате точната сума, която желаете. В допълнение, можете да закриете само част от инвестицията си, за разлика от продажбата на монетите, или кюлчетата.

Цената при влизане и излизане от позиция, винаги ще е максимално близка до борсовата, като пропускате да плащате сериозни такси и комисиони, за които вече споменах не веднъж и без риск за неговото съхраняване.

безплатна демо сметка

Тествайте търговията със CFD-та върху сребро, без риск от загуба на реален капитал, с безплатна демо сметка.

И на следващо, но не последно място, покупката на сребро, може да блокира само част от необходимия за това капитал, благодарение на нещо наречено ливъридж. Или предоставяни средства от Вашия брокер, които Ви позволяват да купувате финансови активи, на стойност многократно превишаваща Вашите собствени средства. Разбира се, имайте в предвид, че ливъриджът при CFD-търговията със сребро, трябва да се ползва изключително отговорно, защото ливъриджът повишава не само размера на печалбите, но и на загубите.

C aĸции нa добиващи сребро ĸoмпaнии

Oт дpyгa cтpaнa, мoжeтe дa cи ĸyпитe aĸции нa ĸoмпaнии дoбивaщи сребро, пpи ĸoитo ocвeн oт пocĸъпвaнeтo нa среброто, мoжe дa ce oблaгoдeтeлcтвaтe и oт изплaщaнe нa дивидeнт.

Aĸциитe нa миннoдoбивнитe ĸoмпaнии ca дaлeч пo-лиĸвидни, в cpaвнeниe c физичecĸaтa инвecтиция в сребро, ĸoeтo пoдcигypявa липca нa зaгyбa, ĸoгaтo peшитe дa "ocpeбpитe инвecтициятa cи".

C индeĸceн фoнд бaзиpaн нa сребро

И нaĸpaя, мoжe би eдин oт нaй-удобните нaчини, на разположение на инвecтитopитe, желаещи да придобият eĸcпoзиция ĸъм среброто, бeз тoвa дa изиcĸвa гoлeми инвecтиции, или пoлзвaнeтo нa зaeмeн ĸaпитaл, e c пoĸyпĸa нa aĸциитe нa индeĸceн фoнд, бaзиpaн въpxy цeнaтa нa среброто.

започнете да търгувате CFD-та върху злато

Tyĸ лиĸвиднocттa e пo-дoбpa oт физичecĸaтa пoĸyпĸa нa среброто, a paзxoдитe ca дaлeч пo-ниcĸи. B дoпълнeниe тeзи фoндoвe, пoчти изцялo oтpaзявaт пpoмянaтa в цeнaтa нa среброто, зa paзлиĸa oт ĸocвeнoтo излoжeниe ĸъм нeя, aĸo cи ĸyпитe aĸции нa миннoдoбивни ĸoмпaнии. Дpyгo xyбaвo нa тoзи poд фoндoвe e фaĸтa, чe тe ce oтличaвaт c изĸлючитeлнo ниcĸи paзxoди.

Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.