Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Как да инвестирам в акции: Пълно ръководство за трейдъри!

Март 19, 2018 10:54

как да инвестирам в акции, търговия с акции, форекс търговия, търгуване с акции

Начинаещите трейдъри, обикновен се опитват да решат какво да правят с парите си. Да ги държат на депозит, при рекордно ниски лихвени нива и да гледат, как инфлацията ги изяжда, или да ги насочат към фондовите пазари и инвестиции в акции.

Например, ако имате депозит в банката от 1 000 лева, при лихви по депозити от 0.5%, той ще ви донесе годишен доход в размер на 5 лева. За целта обаче, е много вероятно да сте плащали по един, или дори два лева, месечна такса за поддържане на сметката по депозита. Или в крайна сметка да сте реализирали загуба по депозита, въпреки изплатените лихви по него.

Това обаче, дори няма да е най-големия Ви проблем. Истинският проблем, ще дойде по направление на инфлацията…

А инфлацията в България е реалност и ще става все по-сериозен фактор за в бъдеще! По данни на националния статистически институт, инфлацията е възлязла на 2.1% през изминалата година. Ръстът на потребителските цени, отбеляза съществена тенденция на ускоряване в края на миналата година.

И тук се явява и основния проблем по отношение на лихвите по депозитите. Изоставяйки сериозно зад нивото на инфлацията, всъщност Вашите спестявания ще се обезценяват. Или казано по друг начин – „благодарение" на инфлацията, ще си купувате по-малко стоки и услуги, с вашите средства, с течение на времето…

Да започнем с очевидното - защо търговия с акции, е наложителна

Вашите парични средства трябва да се трудят, точно като Вас! Парите Ви не могат просто да стоят и девалвират в банковата Ви сметка от пораждането или прекратяването на поредната икономическа криза. Нещо повече, средствата Ви трябва да работят за Вас! Това е истината. Какво мислите, че прави банката със средствата Ви, когато ги оставите там?

Смятате ли, че те просто ги държат на компютъразиран запис или ги хвърлят в трезор от типа на чичо Скрудж? Нищо такова! Те търгуват и инвестират! Няма как да не отбележим и рекордно ниските лихви в световен мащаб в момента!

В случай, че искате средствата Ви да работят за Вас, имате дълъг път до превръщането в трейдър на финансовите пазари, който започва с избирането на пазар, на който да търгувате или да инвестирате, избор на активи (търговия с акции, суровини, форекс търговия, криптовалути и т.н.). Разбира се няма как да не отбележим и нуждата от това непрестанно да повишавате своите знания и умения.

Най-добрата защита срещу инфлация в дългосрочен план

Когато паднат и се ударят, децата не се отказват. Същият начин на мислене, трябва да се прилага и на финансовите пазари. Това, че много от българите се „опариха" от инвестициите си на световните пазари, по време на финансовата криза от 2008-ма година, не бива да ги отказва.

Защото пазарът е цикличен, кризи идват и си отиват… В дългосрочен план обаче, както трябва да се гледа на инвестирането, акциите са доказали, че са най-добрата алтернатива за прираст на спестяванията и защита от инфлация и ниски лихви по депозитите.

За последните 20 години широкият щатски индекс, е донесъл на инвеститорите среден доход от 8%, а за последните 50 години – близо 10%. При това с вземане в предвид на всички кризи.

За сравнение, златото за същия период е носило на инвеститорите доход от 4%, или отново е предоставяло добра защита срещу инфлацията.

търгувайте CFD-та върху акции

Инвестициите на финансовите пазари и по-конкретно инвестициите в акции и CFD-та върху акции, са доказали, че в дългосрочен план са най-добрия защитник на спестяванията срещу инфлация.

Сега на въпроса - какви са стъпките ако искате да инвестирате в акции?

Ако сте осъзнали нуждато от това да не оставяте спестяванията си да бездействат в банкови депозити и да бъдат изяждани от инфлация и сте взели вече решение да ги насочите към фондовите пазари, то много е вероятно пред вас да стои въпроса - "Как става това". Сега ще разгледаме стъпките, които трябва да предприемете, за да иневстирате на фондовите пазари.

Избор на брокер за търговия с акции

Повечето трейдъри, могат да си представят, че търговията на борсата се осъществява физически на пода на Ню-йоркската, лондонската, или токийската борса, както са гледали по филмите. В действителност обаче, само една сравнително малка група от лицензирани лица, понякога частни търговци, или брокерски компании, търгуват с акции на пода на борсите.

В миналото, търговията с акции, беше възможна единствено, ако присъствате физически на местонахождението на борсата или действате там чрез посредник. Както можете да си представите, това наложи някои ограничения за броя на лицата, които можеха да бъдат ангажирани в търговията.

Изборът на подходящ брокер е първата и до голяма степен критична крачка, за успех на финансовите пазари. Сега ще разгледаме как да изберете подходящ брокер и защо изборът на международен брокер, попадащ под сериозна регулация, но с клон в България, може да е изключително подходящ вариант за всички български трейдъри.На първо място ще погледнем към това какво трябва да гледате, когато избирате своя брокер:

Къде е седалището на брокера и каква е регулацията му?

Това е първият въпрос, с който трябва да започнете и който до голяма степен би следвало да предопредели избора ви. Добре е да гравитирате към брокери с централи в държава от ЕС. И тук обаче, не всички страни членки на ЕС, са с еднакво висока регулация и трябва да сте изключително внимателни. Проверете какъв е размера на гаранциите, при фалит на брокер, в съответната страна.

Трябва да сте особено мнителни, когато даден брокер е ситуиран в офшорна зона, или друга страна извън границите на ЕС. В такъв случай, трябва задължително първо да проучите законодателството и регулацията в тази страна, и какъв е размерът на гарантираните средства при фалит, преди да пратите средствата си за захранване на сметката. Ако не можете да направите това сами, препоръчително е да се консултирате с адвокат.

STP/ECN, или маркет мейкър

Важно е да проверите какъв е вашия брокер – STP/ECN, или маркет-мейкър?

STP брокерите, или брокерите без дилинг-деск, просто свързват клиентите с провайдърите на ликвидност. От друга страна ECN-брокерите, ви предоставят директен достъп до валутните пазари. Този род брокери, обикновено таксуват клиентите си с комисиона за своите услуги, като спредовете им, са променливи.

За разлика от тях маркет-мейкърите, застават на практика като насрещна страна, срещу своите клиенти, което може да е сериозен негатив. Предимството на тези брокери е, че те много често предлагат фиксирани спредове, което ги прави удобни за трейдърите, които скалпират. Недостатък обаче е, че те често са регистрирани в страни с много слаба регулация и защита на капитала на инвеститорите.

Възможностите на платформата за търговия

Това е друг значим фактор, при избор на брокер, с който да търгувате.

Какъв е интерфейсът, какви са графичните и аналитичните възможности, притокът на новини и връзка със социални мрежи за търговия, може ли да се пускат автономни системи за търговия и др. Това са само част от въпросите, които могат да предопределят избора ви.

изтеглете безплатно платформата MT4 Supreme Edition

Платформата за търговия MT4 Supreme Edition, предлага над 60 допълнителни индикатори, които ще ви подпомогнат в търговията. Включително и Защита от Волатилност.

Разбира се, преди да се доверите на една платформа, задължително я тествайте. Почти всички брокери дават възможност да направите това с регистриране на безплатна демо сметка.

Таксите и комисионите, и условията на търговия

Един от ключовите критерии при избор на валутен брокер, са таксите и комисионите, които те събират при сключване на сделки. В свят на изключителна конкуренция между участниците на пазара, може да се каже, че повечето от брокерите предлагат много конкурентни и сходни предложения по отношение на такси и комисиони. Винаги обаче, един брокер може да е „по-евтин от друг".

Пробвайте възможностите на платформата и условията на търговия без риск от загуба на реален капитал, с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Какви са допълнителните предимства и отзивите за брокера

Някои брокери са по-добри от други, не само заради своя имидж и регулация. Те, често предлагат допълнителни бонуси и услуги за своите клиенти.

Например, от критично значение за инвеститорите, може да е дали, брокерът който разглеждат, предлага „политика за защита от негативен баланс"? Това е ситуацията, при която при неблагоприятно стечение на обстоятелствата за трейдърите, те не могат да загубят повече от капитала си. Имайте в предвид, че повечето брокери нямат такива условия и може да изпаднете в неприятната ситуация, при която да дължите пари, ако загубата превиши размера на вашите средства.

запиши се за безплатния онлайн обучителен курс

Важно е и какви обучителни материали и анализи ще получите от своя брокер, ще имате ли достъп до безплатни семинари и уебинари и т.н. Сериозните брокери, ще се опитат по всякакъв начин да повишат инвеститорските знания и умения на своите клиенти.

Друго нещо, което можете да направите, е да проучите мнението на останалите трейдъри за брокера на който сте се спрели. Направете това онлайн (в специализирани форекс сайтове и блогове) и офлайн (сред приятели и познати трейдъри). Разбира се винаги имайте едно наум. Това което е добре за един трейдър, не е задължително да е най-доброто и за вас.

Определяне на рисковия Ви профил и цели за доходност като трейдър

Всички сме чували истории за дете от „бедно семейство", което започва да търгува на финансовите пазари и изкарва милиони за кратък период от време. Тези истории, са вдъхновяващи и затоплящи сърцето, но обикновено са резултат от свръхчовешки фокус към обучения и търговия, докато това не се отплати на практика.

За съжаление, подобни реални истории, са изключителна рядкост в живота. Сигурно много потенциални начинаещи трейдъри, си задават въпроса може ли търговията на фондовите пазари, да се приема за работа и печели ли се от нея?

Има и един друг вид истории. Истории за хора, изкарали милиони долари за няколко дни и впоследствие загубили всичко, защото са били убедени, че са намерили "Светия Граал" в инвестирането – а всъщност просто са били изкарали късмет в началото. За тези истории обаче, не се говори много...

Ето защо, критичен момент за успех на финансовите пазари е правилното определяне на вашите цели за доходност и толерантност към риск при търговията с акции.

Има много трейдъри, които вярват, че комбинацията от правилен паричен мениджмънт и подходяща стратегия, може да им донесе печалби… и много от тях го правят.

Има обаче, голяма група трейдъри, които търпят огромни капиталови загуби, защото се опитват да забогатеят бързо - тоест поставят си нереалистични цели по отношение на доходността. Имайте в предвид, че основна част от професионалните трейдъри, целят месечна доходност от 1 до 10%. Или казано по друг начин, според професионалистите, реалистична възвръщаемост от търговията, е в рамките на едноцифрено число на месец.

ПОМНЕТЕ: няма да стигнете близо до целта си за възвръщаемост на инвестицията, ако не положите съществени усилия за вашето обучение и как да използвате водещи инструменти за търговия, които професионалистите използват.

Препоръчваме Ви да прочетете всичко, което можете за търговията с акции, преди да се впуснете в реалния търговски свят!

Подбор на подходяща стратегия и план за търговия

Обикновено една Форекс стратегия за търговия включва някаква форма на анализ, бил той технически, или фундаментален, които дейтрейдъри използват за да купуват, или продават определени валутни двойки. Трейдърите обикновено имплементират няколко подобни анализа, за даване на сигнали, в техните форекс стратегии за търговия.

Голяма част от разработващите ефективна стратегия за Форекс търговия, могат да разчитат, на вече съществуващи и доказали ефективността си с времето, търговски стратегии. При всички положения обаче, тяхното тестване е задължително. Можете да направите това, с възможно най-добрия софтуер за бектестване на стратегии.

Важно е, също така, трейдърите да имат в предвид, че сложните стратегии не са особено лесни за следване и за имплементиране. Тук важи правилото – колкото по-проста е една търговска стратегия, толкова по-добре.

Всеизвестен е примерът с трейдъра Бруно Иксил, който бе кръстен с прякора „Лондонския Кит", само защото загуби огромен капитал в размер на 6.2 милиарда долара през 2012-та година, поради ползването на твърде сложна стратегия, базирана на деривати.

Когато следват лесни за разбиране и прилагане принципи, трейдърите на практика повишават шансовете си за успех на Форекс и CFD-пазарите.

Както и да търгувате, важно е да знаете, че постоянното обучение и усъвършенстване, ще води до по-добри резултати след себе си.

Вижте как търгуват професионалните трейдъри и почерпете идеи от тях, в нашите ежедневни безплатни уебинари (само на английски).

ежедневни търговски идеи от професионални трейдъри

Сега ще разгледаме някои ключови неща в съставянето на търговския план и стратегия на търговия. Обикновено въпросите, които тормозят инвеститорите във връзка със съставянето на план на търговия включват:

1. Как да се изкарват пари от търговията?
2. Възможно ли е да си печеливш на пазара само с ползването на технически индикатори и анализ?
3. Кои са най-добрите технически индикатори за успех в търговията?
4. Кои са най-успешните индикатори за дейтрейдинг?
5. Кои са стратегиите с висока норма на успеваемост?

Създаването на система, базирана на индикатори, е нещо съвсем различно от търговия на база изменението в цената. Forex системи, създадени с ползването на различни индикатори, могат да са успешни, само ако трейдърите знаят как да ги интерпретират.

Не забравяйте обаче, че прекомерно многото информация, може да причини така нареченото „парализиране на трейдинга", което може да ви накара да се ограничавате и въздържате от търговски решения, които иначе биха били печеливши.

Системата, трябва да е предназначена да ни помага да повишим шансовете за успех в наша полза. Ето защо, понякога по-простите неща, са по-ефективни.

Почти всяка търговска платформа, разполага с много индикатори, които подпомагат инвеститорите, при вземане на търговския решения. Просто прилагате някои от тях към графиката си и готово…

Избор на подходящ стартов капитал за CFD търговия с акции

Сега ще се опитаме да дадем отговор на този въпрос. На първо място - колко средства са Ви необходими за да започнете CFD търговия с акции? Какви по размер сделки планирате? Каква доходност от търговията очаквате? Какви стратегии на CFD-търговия с акции ще прилагате?

Въпросите, с които ще се сблъсквате са много – и отговорът на всички от тях, ще определят какви са целите Ви и какво можете да очаквате от пазара.

Отговорът на въпроса – какъв капитал Ви трябва, за да започнете CFD търговия с акции, може да Ви изненада – и той е „Нула".

Можете да тествате търговската си стратегия, с демо сметка и без риск от загуба на реален капитал. Демо търговията, можете да извършвате, дори с ползването на нашето специално приложение MT4 Supreme Edition. То предоставя над 60 допълните аналитични възможности, които да подсилят търговския Ви арсенал.

безплатна демо сметка

Ако сте нов и се насочвате към форекс търговия за начинаещи, то тест на търговията с демо сметка, може да е идеалния начин за Вас, да се запознаете със спецификите на фондовите пазари, при това без риск грешките в началото да са „фатални" за вашата търговска сметка. Както се казва, практиката е най-добрия учител!

Форекс търговията: място за големи и малки форекс капитали

Нека да разгледаме малко по-подробно Форекс пазара (Forex) и спецификата на форекс търговията.

Много се говори, че Форекс пазарът е най-големият и ликвиден пазар в света. Противно на вашите очаквания обаче, той не е запазен за големите банки и „хора в костюми". Малките участници, търгуват при равни други условия с големите и могат да са не по-малко печеливши от тях.

Търсите подходяща Форекс стратегия за търговия?

Както се казва – „на масата има място за всички – за големи и малки инвеститори". В допълнение, бариерите за вход на пазара са по-малки от всякога.

Това, до голяма степен се позволява, от големия ливъридж, на разположение на инвеститорите. Благодарение на него, инвеститорите могат да търгуват с капитал, превишаващ многократно размера на личните им средства.

Разбира се, трябва да сте запознати и с рисковете с това. Ползването на ливъридж, повишава размера не само на вашите печалби, но и на загуби. Основно правило при търговията на маржин, е да не рискувате средства, които не може да си позволите да загубите.

Колко пари са Ви нужни, за да започнете търговия с акции?

Отговорът на този въпрос, до голяма степен зависи от типа на сметката, която искате да отворите. Тъй като различните типове сметки, Ви дават достъп до различни услуги. Като цяло обаче, минималните суми на депозити са доста ниски.

Например, за да отворите популярната сметка Admiral.Markets, са ви необходими 500 лева, 200 долара, или 200 евро (или равностойността им в друга валута). Тази сметка, ще ви предложи ниски спредове и конкурентен ливъридж, който дори можете да настройвате сами и в зависимост от вашите предпочитания.

започнете с реална търговия

Веднъж, когато сте придобили увереност в търговията на валутните пазари, можете да преминете едно ниво по-високо и да си откриете сметка Admiral.Prime. За нея се изисква минимален депозит от 1000 евро (или равностойността им в друга валута).

Този тип сметка, предлага услуга на институционално ниво, както по отношение на скоростта на изпълнение на сделките, така и на размера на спредовете (ограничен до минимално ниво).

Избор на търговска платформа за CFD търговия с акции

Макар и да застъпихме този въпрос, при избора на брокер, ще му отделим специално внимание, защото това е един от критичните критерий за успех в търговията.

Какъв Софтуер за Търговия да изберете?

MetaTrader 4 е най-добрият избор за всеки, който иска да започне търговията си първо с демо-сметка. Той е професионален, надежден и се е доказал с времето в глобалната общност на трейдърите.

Търговската платформа предлага много възможности за напреднали като:

1. възможност за детайлен технически анализ на цената с над 50 технически индикатори
2. възможности за „бързо скалпиране" с използването на търговския терминал с един клик
3. представяне на реалните цени на валутните двойки, за по-добро усещане за търговия в реално време

Шансовете да използвате платформата MT4 на по-късен етап, когато сте придобили знания и увереност, са големи. Така, че бихте си спестили време и усилия, ако ползвате платформата, в процеса на своето обучение.

Друга примамлива характеристика на търговския софтуер за търговия MetaTrader 4 е, че тя се предоставя за ползване безплатно от брокерите. С други думи, няма какво да губите, като си направите демо-сметка.

MetaTrader 4 - най-добрият софтуер за автоматизирана търговия

Като трейдър, най-вероятно знаете, че търговията на Форекс и CFD-пазарите, може да е особено изтощителна, особено ако нещо се обърка. Трейдърите, неимоверно са изложени на психологически фактори, които въздействат върху търговските им решения и резултати. Всичко за психологията в търговията, можете да научите от безплатния уебинар на Джак Швагер, направен специално за Admiral Markets.

Много трейдъри обаче, искат да избегнат „психологическите капани" в търговията. И в тази насока, много от тях търсят „Светия Граал" в инвестирането – как да създадат автоматизирана търговска стратегия (експертни системи), която избягва „човешкия фактор" и емоциите, при вземане на търговски решения. Неизбежно, за постигането на тази цел обаче (създаването на експертни системи), трейдърите се нуждаят от добър форекс софтуер за валутна и CFD търговия. Сега ще разгледаме вечния въпрос – кой е най-добрият софтуер за валутна търговия и какви са неговите характеристики?

На валутните пазари в момента, има „море от възможности" за трейдърите, както по отношение на валутни и CFD брокери, така и по отношение на търговски платформи, измежду които могат да избират. Всяка търговска платформа, си има своите предимства и недостатъци. Особено, що се отнася по отношение на създаване на автоматизирани стратегии за валутна търговия.

Meta Trader 5 - естествената еволюция на платформата Meta Trader 4

Както най-вероятно вече знаете, финансовата индустрия бавно се премества към новата платформа за търговия Meta Trader 5 (МТ5). Тя се очертава като бъдещето на популярната сред инвеститорите платформа Meta Trader. Сега, нека да разгледаме по-подробно новата платформа Meta Trader 5 и да видим, дали си струва да преминете към нея, от добре познатата ви МТ4, която най-вероятно сте ползвали през последните няколко години.

Първо ще разгледаме какви са основните предимства на платформата МТ5. Ето и част от тях:

 • Позволява хеджиране
 • Няма правило за FIFO (първа купена, първа продадена)
 • Интегриран фундаментален календар
 • Търговска Интеграция
 • Подобрени графични възможности и възможности за чертане, както и времеви диапазони на графиките
 • Ексклузивни водещи индикатори
 • Възможност за няколко пазарни поръчки
 • Интеграция на MT5 Supreme Edition

Това са само част от нововъведенията при новата платформа МТ5. Трудно е да изброим всички от тях, защото списъкът би станал твърде дълъг.

Ако Meta Trader 5 Ви харесва, то направо ще се влюбите в приложението Supreme Edition.

Всъщност, може би въпроса не е Meta Trader 4, или Meta Trader 5. Защото, която и да е от двете платформи да изберете, ще имате възможност да ги ъпгрейдните със специалното софтуерно приложение - Meta Trade Supreme Edition.

MetaTrader Supreme Edition е специално приложение, разработено Admiral Markets за търговската платформа Metatrader (MT) – MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Благодарение на приложението Supreme Edition ще имате достъп до 60+ допълнителни възможности за анализи, които не се предлагат от стандартната платформата MT.

Сега ще направим бърз преглед на предимствата на този допълнителен плъгин и какво може да предложи той на трейдърите.

Добрата новина е, че плъгинът SE е безплатен за инсталиране, както заMT4, така и за MT5. Това означава, че можете спокойно да тествате, която искате от двете платформи, без притеснения.

Софтуерът Supreme Edition, предлага широк набор от възможности и предимства, пред чистите версии на MT. Ето кратък списък с допълнителните възможности:

 1. Global Opinion показва сентимента сред трейдърите на финансовите пазари в световен мащаб.
 2. Mini Terminal е удобно средство за контрол и управление на цялата Ви сметка от едно място.
 3. Trade Terminal е ефективен начин да управлявате всичките си сметки и поръчки от едно място.
 4. Tick Chart Trader Ви дава възможност да следите движението на цената, директно от тиковата графика, да пренасяте графики и да използвате различни графични типове.
 5. Останете свързани с всички важни и водещи новини, директно в търговската си платформа.
 6. Indicator Package съдържа ценна колекция от индикатори, които да Ви подпомогнат в търговията.
 7. Trading Simulator Ви дава възможност да тествате вашите стратегии.
 8. Mini Chart Ви позволява да визуализирате няколко времеви рамки и типове графики на едно място.

Както виждате MetaTrader Supreme Edition, предлага много ползи за трейдърите. Защо да не се възползвате още сега. То е достъпно, както за реални, така и за демо сметки!

Как Meta Trader Supreme Edition ще облагодетелства Вашата търговия?

На първо място, както вече споменахме със своите над 60 допълнителни възможности, е много възможно търговската платформа да подсили позициите Ви в търговията и да направи търговските Ви решения по-добре обосновани.

Инструментите, които ще се ползват от трейдърите, разбира се варират в зависимост от личните предпочитания на всеки – неговият рисков профил и толерантност към риск.

Някои трейдъри, могат да отдадат най-голяма стойност на тиковите графики; или пък на търговския симулатор; а защо пък не на пакета от индикатори…

Най-добрият начин да разберете кои възможности и индикатори, в най-голяма степен ще отговарят на Вашите предпочитания е да тествате платформата.

Инструменти и индикатори, като Admiral Markets Pivot Points, Keltner Channel и Mini Terminal са винаги на моя монитор.

Можете да ги разпознаете без проблем на някои от нашите уебинари на живо, които ние от Аdmiral Markets провеждаме всеки ден.

Определено бих препоръчал на всички трейдъри да ги погледнат по-отблизо, защото възможности Mini Terminal, могат да предложат изключително лесно менижиране на цялата търговска сметка, наблюдение на позициите, бързо влизане и излизане от позиции, когато това се налага!

Вижте още:

Форекс стратегии за търговия

Как да търгувате с акции?

Forex vs акции: Да търгувате Форекс или акции?

Какво е CFD и как успешно да търгувате с него?


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 77% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.