Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

​Инвестиции на Българска Фондова Борса (БФБ), или на международните финансови пазари? А защо не и двете…

Февруари 15, 2018 15:44

българска фондова борса, бфб, международни финансови пазари

Живеем в среда на рекордно ниски лихви. Толкова ниски лихви, че малките депозити от под 1000 лева, които са и основна част от масата депозити, според данни на БНБ, на практика губят пари на депозантите. И това кара хората, да започнат да търсят по-добри инвестиционни алтернативи.

Друг фактор, освен ниските лихви, е инфлацията. Много от хората не си дават сметка каква е инфлацията или какъв е ефекта й във времето. Но по данни на НСИ за 15 години, с парите, които имаме в момента, можем да купим два пъти по-малко неща, отколкото в началото на хилядолетието.

Подобна е ситуацията не само у нас, но и в останалите страни по света, включително и в САЩ. За период от над 50 години инфлацията е толкова висока, че 1000 долара днес купуват толкова продукти и услуги, колкото са купували 100 долара през 1950-та година.

В развитите държави инфлацията е 2-3%. В догонващите страни инфлацията е може би 3-4% в дългосрочен план. Инфлацията, която можете да очаквате е такава, че независимо къде живеете след 40 години ще загубите между 55 и 90% от вашата покупателна способност. Можем да очакваме, че ако бездействаме, три четвърти от парите ни ще са загубени след около 40 години.

Да започнем с очевидното - защо търговията с акции, или форекс търговията са наложителни

Вашите парични средства трябва да се трудят, точно като Вас! Парите Ви не могат просто да стоят и девалвират в банковата Ви сметка от пораждането или прекратяването на поредната икономическа криза. Нещо повече, средствата Ви трябва да работят за Вас! Това е истината. Какво мислите, че прави банката със средствата Ви, когато ги оставите там?

Смятате ли, че те просто ги държат на компютаразиран запис или ги хвърлят в трезор от типа на чичо Скрудж? Нищо такова! Те търгуват и инвестират! Няма как да не отбележим и рекордно ниските лихви в световен мащаб в момента!

вижте как търгуват легендарните трейдъри

В случай, че искате средствата Ви да работят за Вас, имате дълъг път до превръщането в трейдър на финансовите пазари, който започва с избирането на пазар, на който да търгувате или да инвестирате, избор на активи (търговия с акции, суровини, форекс търговия, криптовалути и т.н.). Разбира се няма как да не отбележим и нуждата от това непрестанно да повишавате своите знания и умения.

В родната инвестиционна общност, ситуацията между трейдърите изглежда доста поляризирана. Общо взето инвеститорите са разделени на два лагера – такива инвестиращи само на БФБ (българска фондова борса) и такива подкрепящи единствено инвестициите на международните финансови пазари?

Привържениците на двете направления, често стигат дори още по-далеч и напълно отхвърлят другата инвестиционна алтернатива. А защо трябва да е така? Както се казва – „истината е винаги някъде по средата".

В този материал, няма да се опитваме да даваме отговор на въпроса – „Къде е по-добре да инвестирате на Българска Фондова Борса (БФБ), или на международните фондови и валутни пазари (Forex)?", а по-скоро ще разгледаме предимствата и недостатъците на двете инвестиционни алтернативи. Те на пръв поглед се борят за инвеститорското внимание и ограничен ресурс. На практика обаче, може дори да се каже, че двете инвестиционни възможности, дори биха могли да се допълват много добре.

търговски обучителен курс


С каквото и да решите да търгвувате обаче, критично за Вашия успех е непрекъснато да повишавате своите знания и умения.

Повишението на БФБ (Българска Фондова Борса) и Световните финансови пазари

Определено изминалата година бе изключително благоприятна за фондовите пазари по света. Това с пълна сила важеше и за родния капиталов пазар (българска фондова борса, БФБ).

Повишението на индекса на сините чипове SOFIX, възлезе на близо 20% за 2017-та година, като дори изостана зад представянето на водещи световни индекси, като широкия S&P 500 например.

От създаването си през 2000-та година, до момента, индексът на БФБ, е растял със 7.2% без отчитане на дивидентите, или с близо 9.5% с отчитане на дивидентите. Това е почти колкото дългосрочния ръст на широкия щатски индекс с вземане на предвид на изплащаните дивиденти.

Или както се вижда, противно на очакванията, доходността на БФБ и световните финансови индекси е доста сходна.

Сравнение на финансовите оценки на SOFIX (БФБ) с международните пазари

По отношение на финансовите съотношения, ще чуете много и различни мнения. Много от застъпниците на тезата - да се инвестира само на БФБ, ще дадат за пример по-ниските съотношения на БФБ, в сравнение с международните пазари. Това обаче, е само част от истината…

Да, вярно е, че международните финансови оценки са много високи сравнени със същите в исторически план. Също така, е вярно, че финансовите оценки на SOFIX са по-ниски от тези в сравнение с щатските пазари например. Не е вярно обаче, че финансовите оценки на БФБ са крайно ниски, особено, ако се сравнят с това, което са били преди години.

За сравнение, през 2013-та година, индексът на сините чипове SOFIX, се търгуваше при финансово съотношение цена-печалба от 8 и съотношение цена-счетоводна стойност от 0.9. За сравнение, към днешна дата съотношението цена-печалба е 17.7 (или над 2 пъти повече), при близо двойно по-висока стойност.

В същото време съотношението цена-счетоводна стойност на индекса на сините чипове SOFIX е 1.16. Тоест, съотношението цена-счетоводна стойност на родния индекс на сините чипове SOFIX се е повишило с 30%.

Широкият щатски индекс S&P 500 се отличава със съотношение цена-печалба от 25.21, при средно 15.69 в дългосрочен план. В същото време, съотношението цена-счетоводна стойност на щатския индекс, се оценява на около 3.38 в момента, спрямо 2.45 през 2013-та година. Или повишение от около 40%.

съотношение цена-печалба S&P 500


Източник: multpl.com

Само можем да припомним, че един от критериите, по които Бъфет оценява дали акциите на една компания са подценени, или надценени е съотношението цена-счетоводна стойност да е под 1.

Капитализацията на пазарите, отнесени към БВП…

Тук родният капиталов пазар изостава сериозно зад останалите развити капиталови пазари. Пазарната капитализация на борсата ни, съотнесена към БВП на страната ни, е едва 9.5%. За сравнение, капитализацията на широкия щатски индекс S&P 500 към БВП на САЩ, което е любимото съотношение на Бъфет, сочещо дали пазарът е подценен, или надценен е при ниво от близо 142%.

пазарна капитализация към БВП

Източник: gurufocus.com

Смята се, че пазарът е справедливо оценен при съотношение на коефициента между 75 и 90%. При коефициент между 90 и 115%, пазарът се смята за „леко надценен" и над 115%, се смята за надценен. Подценен е пък, при съотношение на коефициента от под 50%.

Или по това направление българския фондов пазар (bfb), определено изглежда евтин.

Отстояние от върха при индекса SOFIX и щатският S&P 500

SOFIX (индексът на сините чипове на Българска Фондова Борса) и широкия щатски индекс S&P 500, както и повечето от останалите международни финансови пазари, са в доста различни фази на своето развитие. Например, щатският индекс е на отстояние от около 10% от историческия си връх, който бе достигнат през първия месец на годината. Това се случи, след силна и остра корекция

В същото време, индексът на сините чипове на Българска Фондова Борса – SOFIX, който се търгува при нива от около 700 пункта, е изключително далеч от своя исторически връх. По-точно, той трябва да поскъпне близо два пъти за да достигне най-високите си стойности от 2007-ма година! В допълнение, рязката обезценка на международните финансови пазари, не повлия съществено върху движението на БФБ и SOFIX. Индексът загуби едва около 4% от стойността си, в среда на понижение от близо 13% за щатския S&P 500.

И това, често се посочва като сериозен мотив, от застъпниците на тезата, че Българска Фондова Борса, предоставя по-добри инвестиционни възможности.

безплатно обучение

Всъщност именно различната фаза на двата пазара, и относително слабата им корелация, може и да е сериозен мотив за тяхното комбиниране.

Щатските индекси са във фаза на корекция, която може тепърва да започва, докато индексът на сините чипове SOFIX, все още може да е далеч от подобен момент… Инвеститорите, биха могли да намерят своя собствена логика в комбинирането на двата пазара, а защо не дори и в опит да направят някаква форма на арбитраж между тях…

Предлаганите възможности, ликвидност, ливъридж и къси продажби

Един и същ е проблемът на БФБ, посочван не от един и двама финансови експерти на финансовите пазари, през последните години – липсата на ликвидност и качествени емисии за търговия. Определено, инвеститорите на финансовите пазари, не са изправени пред подобен проблем. Дори напротив – техният проблем, в известна степен е морето от финансови активи, измежду които могат да избират. Като се започне от валути, акции, облигации, суровини, метали, криптовалути и се стигне до облигации и екзотични активи. Общо взето, инвеститорите, с достъп до финансовите пазари, имат възможност да търгуват с всичко, което им хрумне.

Влизането и излизането от позиции на БФБ, често е свързано с ликвидна премия, която се плаща, заради слабата ликвидност, както и с цената на много време и усилия. В противовес, голямата ликвидност на световните финансови пазари, позволяват влизане и излизане от позиции в рамките на милисекунди.

По отношение на ливъриджът, инвеститорите отново могат да започнат да спорят. За съжаление, той често не се използва отговорно и по най-добрия начин от инвеститорите и това кара Бъфет да заяви – „Виждал съм повече инвеститори да се провалят заради алкохол и ливъридж…".

И докато неразумното ползване на ливъридж, често води до изключително негативни резултати и непреодолими по размер загуби за инвеститорите, то определено той е пожелателен. Тоест инвеститорите сами могат да определят кога, дали и колко ливъридж ще ползват.

Ливъриджът, е като да карате мощен автомобил. Вие сами определяте кога и доколко ще натискате педала на газта. Можете да го карате, като всички останали автомобили на пътя, но в същото време да използвате тази възможност, в критичен момент, когато това Ви се налага (например, когато изпреварвате другите участници в движението).

Международните финансови пазари предоставят далеч повече възможности за инвестиране. На БФБ дори липсват къси продажби и маржин търговия.

Валутна диверсификация и хеджиране

И накрая, но не последно място, международните финансови и валутни пазари, Ви предлагат възможност за диверсификация и хеджиране. Ако имате бизнес, който е зависим от внос, или износ на суровини, или продукция, към страни с различна от лева, или еврото валута, то можете да застраховате приходите, или разходите си, от драстична промяна във валутните курсове, или цените на суровините от които сте зависими. При това, благодарение на наличния ливъридж, това можете да направите с минимална изисквана сума (само процент от размера на приходите, или разходите, които искате да застраховате - хеджирате).

В заключение, можем да обобщим, че инвестициите на българска фондова борса и на международните финансови пазари, не бива да се разглеждат, като изключващи се и алтернативни една на друга. Нещо повече, различията между тях, ги прави подходяща за съвместяване, с цел диверсификацията, а защо не и в търсене на възможност за арбитраж.

търгувайте с лицензиран брокер на международните пазари


С каквото и да решите обаче, да търгувате на международните пазари, важно е да изберете лицензиран и регулиран брокер, за да бъдат средствата Ви максимално защитени.

Вижте още:

Как да инвестирате в акции през 2017-та година?

Форекс търговия за начинаещи

10 причини защо търговията на Forex пазара е най-добрата?


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.