Ние използваме бисквитки, за да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашия сайт. Продължавайки да разглеждате този сайт, Вие се съгласявате с бисквитките, които се използват. За повече информация, включително и как можете да промените Вашите предпочитания, моля, прочетете нашата Политика за поверителност.
Повече информация Приемам
81% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 81% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си. expand_more

Британският премиер спря работата на парламента! Какво следва за GBP?

Септември 11, 2019 02:15

В понеделник, 9 септември, в Камарата на общините настана хаос, тъй като премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън спря работата на Парламента. Твърди се, че целта е да се опита да се предизвика Брекзит без сделка и предсрочни избори. Говорителят на Камарата Джон Берков отказа отговор, тъй като депутатите се опитаха да му попречат да напусне, докато други депутати вдигнаха плакати, на които се четеше „смълчани" и викаха „срам за теб". В ден на хаос политическите събития поставиха сцената за интересни няколко седмици на пазарите в Обединеното кралство и по-специално за британския паунд.

Британският премиер спря работата на парламента! Какво следва за GBP?

В тази статия ще дискутираме политическата ситуация в Обединеното Кралство и какво следва, както и потенциалните възможности за търговия около тези исторически събития. Да започваме!

Защо без спряна работата на парламента и какво следва?

Късно в понеделник, 9 септември, премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън временно прекрати работата на Парламента за повече от месец. Тъй като Великобритания, която трябва да напусне ЕС на 31 октомври, това бе едно изключително противоречиво решение. Макар че е обичайно правителството да спре работата на парламента преди реч на кралицата, която определя дневния ред на правителството, предишният министър-председател Тереза Мей, позволи на заседанията на парламента да протичат много по-дълго от нормалното, предвид настоящата кризисна ситуация около Брекзит.

Въпреки това опозиционните партии, както и някои депутати от партията на Борис Джонсън го обвиниха, че той иска да спре работата на парламента, за да спре дебатите за Брекзит и да спечели време до излизането на Великобритания от ЕС без сделка на 31 октомври. Говорителят на Камарата Джон Берков, чиято роля е да бъде безпристрастен, напусна, поради очевидния опит да се ограничат продължаващите вече повече от 2 години дебати около Брекзит.

Премиерът многократно настоя, че ще позволи на Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка на 31 октомври. Повечето от законодателите са против тази идея и работят за нейното блокиране. Всъщност новото законодателство, което получи кралското съгласие в същия ден, означава, че министър-председателят вече е принуден да иска забавяне на Брекзит до 31 януари 2020 г., освен ако депутатите не одобрят сделка или излизане без сделка до 19 октомври.

Според политическата редакторка на Би Би Си Лора Куенсберг, вече се правят усилия за проучване на начините за заобикалянето на този закон. Това се случва, защото предложението на Борис Джонсън за предсрочни парламентарни избори бе отхвърлено на два пъти, след като опозиционните партии включително лейбъристиете, либерал-демократите, зелената партия, шотландската национална партия и Групата на промяната заявиха, че няма да подкрепят провеждането на избори преди да се въведе законопроект, който да избегне Брекзит без сделка.

Ключовите дати за Брекзит

  • 10 септември - спиране работата на парламента
  • 14 октомври - депутатите се завръщат за речта на Кралицата
  • 17 октомври - лидерите на ЕС се срещат за финална среща на върха преди Брекзит
  • 19 октомври - краен срок за прокарването на Брекзит без сделка
  • 31 октомври - сегашната дата за Брекзит

Как да търгуваме британския паунд около Брекзит?

Британският паунд (GBP) може да се търгува срещу голямо разнообразие от други валути като евро, долар, канадски долар и тн. Все пак, валутната двойка британски паунд/американски долар показва някои интересни технически модели на графиката си.

Admiral Markets MetaTrader 4, GBP/USD, месечна графика

Източник: Admiral Markets MetaTrader 4, GBP/USD, месечна графика. Диапазон на данните: от 1 декември 1997 до 10 септември 2019 година. Изготвена на: 10 септември 2019 в 13:15. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

В дългосрочен план на месечната графика на GBP/USD ясно може да се открои низходящия тренд и доминацията на продавачите върху валутната двойка. Най-интересен за трейдърите изглежда отскока от синята хоризонтална линия на подкрепа, която маркира дъното от октомври 2016 година, няколко месеца след Брекзит референдума.

Изглежда, че не толкова продавачи са готови да държат на късите си позиции на това ценово ниво. Може би именно усилията на опозиционните партии да блокират Брекзит без сделка, възможността за забавяне на Брекзит или опцията Борис Джонсън да се върне към споразумението за оттегляне на Тереза Мей, което все още поддържа Великобритания обвързана с ЕС по отношение на търговията, дадоха известен импулс на биковете да се върнат на пазара поне временно. Така или иначе пазарите предполагат, че изгледите не са толкова мечешки, колкото преди време.

Разбира се, отскока от това ниво може да е породен просто от излизането на дългосрочните продавачи, за да приберат своите печалби, преди много несигурния изход на Брекзит и потенциални парламентарни избори. Все пак, седмичната графика също показва бичи ценови модел, наречен бичо поглъщане, който някои трейдъри използват за иницииране на дълги позиции.

Ценовият модел бичо поглъщане включва меча свещ, която слиза под предходното дъно, последвана от бича свещ, която връща цената обратно и затваря над предишната. Този модел бележи сериозна промяна в настроенията от продавачи към купувачи.

Admiral Markets MetaTrader 4, GBP/USD, седмична графика

Източник: Admiral Markets MetaTrader 4, GBP/USD, седмична графика. Диапазон на данните: от 7 август 2016 до 10 септември 2019 година. Изготвена на: 10 септември 2019 в 14:15. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

На горната седмична графика на GBP/USD, с жълтите правоъгълници са отбелязани предходните ценови модели бичо поглъщане. Макар и в някои случаи цената да не е продължила да се движи нагоре, в повечето случаи това се случва. Може ли този модел да е началото на сериозен възходящ натиск при GBP/USD? Още по-важно, имате ли нужните инструменти, за да търгувате едно подобно движение?

Admiral Markets предлага подобрена версия на Metatrader, която може да подобри вашите търговски възможности. Вече можете да изтеглите БЕЗПЛАТНАТА MetaTrader Supreme Edition, за да заредите вашата MetaTrader платформа с отлични допълнителни функции като корелационната матрица, която ви позволява да преглеждате и контрастирате различни валутни двойки в реално време или добавката мини трейдър, която Ви позволява да купувате или да продавате през малък прозорец, докато продължавате с всичко останало, което трябва да направите.

Безплатна приставка MetaTrader Supreme Edition от Admiral Markets

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admiral Markets AS (Admiral Markets) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Джитан Соланки, Сътрудник на свободна практика (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.