Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
 • Ливъридж до:
  1:500 за непрофесионални клиенти
 • Защита от волатилност
 • Политика за Негативен Баланс по Сметка
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
 • Ливъридж до:
  1:30 за непрофесионални клиенти,
  1:500 за професионални клиенти
 • FSCS защита
 • Защита от негативен баланс
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
 • Ливъридж до:
  1:30 за непрофесионални клиенти,
  1:500 за професионални клиенти
 • ICF защита
 • Защита от негативен баланс
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Финансови пазари за начинаещи 2018

Август 31, 2018 12:23

Финансови пазари за начинаещи - Admiral Markets

Какво представляват международни финансови пазари?

Повечето от нас са чували за финансови пазари, но не са много тези, които наистина знаят какво представляват международните финансови пазари. Лаптопите и телефоните ни в повечето случаи имат борсово приложение, но малцина са тези, които наистина разбират какво са финансови пазари и инвестират на тях.

Ако термини като борсови индекси, акции и облигации ви изглеждат твърде сложни, значи тази статия е точно за вас. В нея ще обясним какво представляват финансовите пазари на език, който е лесно за начинаещите. По-долу ще разберете:

 • Какво са финансови пазари
 • Видове финансови пазари
 • Финансови пазари и инструменти
 • Какво е търговия на финансовите пазари
 • Кои са участниците на финансовите пазари
 • Как да изберете брокер за достъп до финансовите пазари

Какво са финансови пазари?

Финансовите пазари са пазари, на които се търгуват финансови инструменти: акции, валути, облигации, суровини, борсово търгувани фондове и т.н. Тези пазари, както впрочем и всички други, са доминирани от законите на търсенето и предлагането. Например: ако акцията е много търсена нейната цена се покачва, защото на пазара има много купувачи (бикове). Ако цената на една акция се понижава, то на пазара доминират продавачите (мечки).

Международните финансови пазари съществуват, за да улеснят международната търговия, да спомогнат за увеличаването на капитал на някои компании и да улеснят управлението на риска. На финансовите пазари се срещат тези, които търсят капитал с тези, които притежават капитал и са готови да инвестират. Освен това финансовите пазари са се превърнали в барометър за представянето на икономиките на отделните държави, както и на глобалната като цяло.

Научете се да търгувате на финансовите пазари за 21 дни с безплатното обучение за начинаещи от Admiral Markets.

Безплатно обучение за начинаещи от Admiral Markets

Видове финансови пазари

Финансовите пазари се разделят на различни видове според фазата на цикъла на ценните книжа, тяхната централизация, според срока на операциите и различните финансови инструменти, които се търгуват на тях. По-долу ще дадем повече информация кои са основни видове финансови пазари.

Според цикъла на ценните книжа, финансовите пазари биват първични и вторични. На първичните пазари емититраните ценни книжа се срещат за първи път с инвеститорите. Тук се осъществява пласирането на ценните книжа. Докато на вторичните пазари ценните книжа могат да се търгуват и да сменят многократно собствениците си.

Според тяхната централизация има два вида финансови пазари: борсови и извънборсови. Борсовите финансови пазари представляват организирани пазарни центроеа за вторична търговия - фондови борси. На тях може да търгуват само членове на борсата и търговията се извършва по строго определени правила. В същото време, на извънборсовите пазари търговията се извършва чрез електронна връзка между различните пазарни участници.

От гледна точка спецификите на отделните финансови инструменти и търговията с тях, финансовите пазари се разделят на дългови (облигации), дялови (акции) и пазари на деривати (фючърси, договори за разлика, борсово търгувани фондове и тн).

Финансови пазари и инструменти

Финансовите пазари предлагат изобилие от възможности за търговия и инвестиции в различни видове финансови инструменти. Едни от най-търгуваните инструменти на международните финансови пазари са :

 • облигации
 • акции
 • индекси
 • суровини
 • валути (Форекс)
 • борсово търгувани фондове

Научете се как да търгувате Форекс и договори за разлика върху акции, облигации, индекси, суровини и борсово търгувани фондове с новия безплатен Обучителен пакет 2018 от Admiral Markets.

Безплатен Обучителен Пакет 2018 Admiral Markets

Облигациите са продукти с фиксирана доходност, които осигуряват дългосрочен начин за набиране средства на различни органи и институции. Всъщност всички облигации са вид дълг. Пазарната цена на облигациите е силно обвързана с лихвените проценти. Това прави облигационните фючърси добър начин за търговия, ако имате представа за бъдещото представяне на лихвените проценти или ако искате да хеджирате експозицията си към лихвен риск. А управлението на риска е сред най-важните задачи в натоварената търговия на финансовите пазари.

Акциите и облигациите са едни от най-популярните инструменти, когато става въпрос за инвестиции. Освен това, общото между тях е, че са ценни книжа и могат да носят доходност. Въпреки това те са много различни. Докато акциите са ценни книжа с променлива доходност, то облигациите са с фиксирана. Освен това, много важно е да се знае, че акциите купуват собственост, а облигациите дълг. Трябва да отбележим и че търговията с акции е считана за по-рискова от тази с облигации.

Борсовите индекси обединяват в себе си и проследяват движението на много на брой акции. Така те се превръщат в измерител на измененията в цените на акциите, от които можете за кратко време да натрупате солидни печалби. Индексите се използват от инвеститорите и трейдърите за оценка на ценовото равнище на дадена индустрия или група.

Търговията със суровини е доста популярна както за спекулиране с цената, така и за хеджиране. Пазарите на суровини са сред най-старите в света и предлагат огромно разнообразие. Суровините могат да включват от земеделски продукти като пшеница и царевица, през енергийни продукти като петрол и газ, до благородни метали като злато, сребро и платина.

Форекс пазарът (валутен пазар) е най-популярния и най-ликвиден сред международните финансови пазари. Огромни мултинационални търговски компании, финансови институции, хедж фондове и много други компании се нуждаят от чуждестранни валути, за да оперират техните бизнеси. Както може би разбирате, една валута е купувана онлайн за друга валута и това създава доста голям поток от средства на Форекс пазара.

Борсово търгуваните фондове (ETF-и) ви позволяват да имате експозиция на разнообразни пазари и сегменти от сектори по икономически ефективен и удобен начин, без да купувате отделни акции или други активи и да плащате допълнителни комисионни. ETF-ите вече обхващат много категории, включително смесени дялове, свързани с различни региони, нива на капитализация и сектори от индустрии. Има ETF-и проследяващи представянето на индекси, суровини, валути и инструменти с фиксирана доходност. По същество ETF-ите ви позволяват да търгувате почти всичко!

Тествайте търговията със стотици борсово търгувани фондове (ETF-и) и още хиляди финансови инструменти без да рискувате собствен капитал - с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Безплатна Демо Сметка от Admiral Markets

Търговия на финансови пазари

Милиони трейдъри и инвеститори вземат участие в международната търговия на финансови пазари. Трейдингът и инвестирането е бизнес не по различен от всеки друг. Все пак има и разлики. Търговията на финансови пазари е доста по-динамична от по-голямата част от традиционните бизнеси. Освен това може да бъде и доста по-доходоносна ако успеете да натрупате необходимите знание и умения.

Как трейдърите правят пари онлайн? Механизмите зад търгуването са много прости, Вие придобивате актив на изгодна цена и след това очаквате да се отървете от него, разбира се на по-висока, цена. Или просто следвате правилото - "Купувай ниско, продавай високо!". Това правило може да се разшири и с другата възможност да печелите на финансовите и валутните пазари - "Продавай скъпо и купувай евтино". На финансовите пазари е възможно и да скъсявате активи. Тоест да печелите и при понижение в цената на активите.

Трябва да се отбележи и че търговията на финансови пазари вече далеч не е само за хората с костюм и вратовръзка, с които сме свикнали да я свързваме. Вече можете да се включите и да печелите на финансовите пазари със съвсем достъпна за сума. Например, за да отворите популярната сметка Admiral.Markets, са ви необходими 500 лева, 200 долара, или 200 евро (или равностойността им в друга валута). Тази сметка, ще ви предложи ниски спредове и конкурентен ливъридж, който дори можете да настройвате сами и в зависимост от вашите предпочитания.

Търговията на финансови пазари предлага голямо разнообразие от възможности за всеки тип трейдър и инвеститор. С развитието на глобалната онлайн мрежа се улесни и достъпа до финансовите пазари. Това позволи на по-дребните инвеститори да участват в онлайн търговията на финансови пазари чрез различни платформи за търговия. Най-популярните от тях са MetaTrader 4 и MetaTrader 5. Освен тях Admiral Markets Ви предлага и изключителната приставка за най-популярните търговски платформи - MetaTrader Supreme Edition.

След като разберете какво и кога се търгува, трябва много добре да знаете кой и как го търгува. Цените на финансовите инструменти се движат от капитала, а самия капитал от пазарните участници. В крайна сметка те определят дали да купят или продадат някой финансов инструмент на сегашните нива или да изчакат по-добри възможности. Техните решения определят потоците от поръчки. Действията на пазарните участници могат да бъдат породени от спекулативен или търговски интерес.

Участници в търговията на финансови пазари

Финансовите пазари позволяват на физическите лица да инвестират, надявайки се да печелят пари от ръста в цената на инструмента, които купуват. Освен индивидуалните трейдъри, най-важните участници на финансови пазари са централни и търговски банки, инвестиционни и хедж фондове, застрахователите и държавните фондове и пенсионните фондове.

Може би най-големите участници на финансовите пазари са централните банки, тъй като те на практика може да разполагат с ограничен ресурс. Въпреки че на теория централните банки са ограничени откъм печатането на пари, те намират варианти да заобикалят това. Един от примерите в последните години са т.нар. количествени улеснения.

След централните банки най-големите участници в търговията на финансовите пазари са търговските банки, фондовете и другите финансови институции. Именно те формират основната структура на световните финансови пазари. Почти всички поръчки минават през тях.

Най-малките участници в търговията финансовите пазари са индивидуалните трейдъри. Повечето от тях търгуват с няколко хиляди или дори няколко стотин долара в търговските си сметки, но те не зависят от заплати, бонуси, комисионни и тн. Всичко, което успеят да отмъкнат от пазарите остава за тях.

Финансови пазари и посредници (брокери)

Достъпът до финансовите пазари на индивидуалните трейдъри и някои компании се осигурява от финансови посредници - брокери. Понастоящем, само на Форекс пазара, дневно се търгуват трилиони щатски долари, а клиентите на дребно допринасят с над 5% от общия обем или около 250 милиарда щатски долара на ден! Казано по друг начин, дневният търгуван обем само на Форекс е над 5 трилиона долара!!!

Именно този огромен обмен създава привлекателна среда за много брокери измамници. Темата, която е изключително актуална в момента в България – как да разпознавате валутни брокери измамници.

Трябва да запомните, че гаранциите за големи печалби са един от най-известните инструменти на брокерите измамници. Трябва винаги да си спомняте старата поговорка „без риск няма печалба". Всъщност връзката между риск и доходност, отдавна е известна във финансовите теории.

Традиционно е схващането, че по-големите печалби са свързани с по-големи рискове. Връзката между двете е правопропорционална, а не обратно пропорционална. Или, втората „червена лампа", по отношение на намеренията на насрещната страна, трябва да Ви светва, когато чуете голяма потенцiална доходност, при това с минимален риск.

Изборът на подходящ брокер е първата и до голяма степен критична крачка, за успех на финансовите пазари. Изборът на международен брокер, попадащ под сериозна регулация, но с клон в България, може да е изключително подходящ вариант за всички български трейдъри.

Регулацията на форекс брокера е ключовия момент за разкриване на измамни схеми и брокери измамници. Задължително, тази регулация, трябва да е оповестена на сайта на форекс брокера, който се свързва с Вас. Ако имате съмнения, относно достоверността на тази информация, то задължително проверете страницата на официалния регулатор и списъка с попадащите под неговата регулация компании.

Търгувайте Форекс, договори за разлика върху акции, индекси, суровини, криптовалути и борсово търгувани фондов с регулиран брокер като Admiral Markets.

Отворете реална сметка с Admiral Markets

Още за търговията на международните финансови пазари:


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.