Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

Електромобили - как да се възползваме от еволюцията им?

Август 20, 2018 18:20

BMWi8 Admiral Markets

Как да извлечем дивиденти от бурното развитие на сектор електромобили?

Малко хора знаят, че първите електромобили се преди двигателите с вътрешно горене. Прототипи на електрически автомобили са били създадени още през далечната 1835 година. Електромобилите са добили сериозна популярност в края на 19 век и началото на 20 век.

След което напредъкът в технологиите на двигателите с вътрешно горене и масовото производство на евтини бензинови автомобили довеждат до спад в използването на електрически транспортни средства. Въпреки че в последствие в определени моменти интересът към електромобили нараства, то това е за кратки периоди и не достигат до масово производство.

Случая в началото на 21 век обаче по-различен. Особено след 2008 година електрическите автомобили бележат сериозен възход. Той се дължи до голяма степен на напредъка в технологиите за производство на батерии за електромобили и притесненията от по-високите цени на петрола на световните финансови пазари.

За да научите кои са най-големите играчи на пазара на електромобили и да разберете как да инвестирате във възхода на този автомобилен сектор заповядайте на щанда на Admiral Markets на Electro Mobility Expo 2018 в в Sofia Ring Mall от 13 до 16 септември.

Електромобили Admiral Markets

Батерии за електромобили

Едно от големите препятствия пред масовото навлизане на електромобили на пазара е малкия пробег. Въпреки че са развиват бързо, батериите за електромобили все още не могат да осигурят достатъчно дълъг пробег, а малкото зарядни станции отежняват този проблем. Освен това, батериите са и най-скъпата част на електрическите автомобили.

Промените през следващите няколко години ще се фокусират върху технологията на батериите, тъй като производителите на автомобили се стремят да разработят електромобили с по-голям обсег. Предвид постепенното подобряване на технологията на батериите, електрическите автомобили могат да станат по-достъпни след няколко години. Батериите представляват голяма част от продажната цена на електромобили на дребно.

Най-голямата част от батериите за електромобили са литиево-йонни, но трябва да се спомене, че водородните също са често срещани. Едни от най-големите производители на батерии за електрически автомобили са американските компании Enersys, Johnson Contrlos, Plug Power и др. Именно от тези компании ще зависи бъдещето на батериите за електрмобили и като цяло развитието на целия сектор.

Зарядни станции за електромобили

Понастоящем електромобилите са считани за единствената алтернатива на двигателите с вътрешно горене. Поради това трябва да очакваме сериозно развитие на инфраструктурата от зарядни станции за електромобили.

Новите зарядни станции се строят с навеси покрити със соларни панели. Причината е да се намали използването на изкопаеми горива, породено от увеличената консумация на електрическа енергия.

Така зарядните станции за електромобили осигуряват електроенергия, добита от слънцето, и сянка на зареждания електромобил. В следващите няколко години Tesla Motors планира да покрие повече станции в слънчеви райони със соларни навеси, като част от грижата на компанията за околната среда.

Зарядната екостанция за електромобили има максимална дневна производителност от 23 kWh и за една година може да захрани 1440 електромобила и 3800 електрически скутера.

Големите производители на електромобили BMW, Mercedes, Ford, Volkswagen и Porsche работят съвместно, за да изградят европейска мрежа за от зарядни станции за електромобили. Съвместната инициатива планира изграждането на общо 400 станции в Европа до края на 2020 година с максимален капацитет до 350 kW.

Започнете да търгувате с компании от бранша на електромобилите с регулиран брокер като Admiral Markets.

Отворете реална сметка с Admiral Markets

Предимства и недостатъци на електромобилите

Едно от най-обсъжданите предимства на електрическите превозни средства в сравнение с двигателите с вътрешно горене е това, че са по-екологични и вредят по-малко на природата. Макар че това е спорно.

Широкото разпространение на електромобили би довело до увеличена консумация на електрическа енергия. В случаите когато тя се произвежда в електрически централи, използващи изкопаеми горива, употребата на електрически автомобили не би довела до съществено намаляване на емисиите от въглероден диоксид,

Но това не е всичко. Новите електромобили ускоряват по-бързо в сравнение с двигателите с вътрешно горене и имат по-висок коефициент на полезно действие. Освен това са по-безшумни и са сравнително по-опростени, тъй като имат по-малко на брой и по-малко износващи се части.

Като най-големи недостатъци на съвременните електромобили може да се изтъкнат по-високата цена, доста по-късия пробег с едно зареждане и неразвитата инфраструктура от зарядни станции за електрически автомобили.

Към момента електромобилите са най-разпространени в САЩ, Япония и Западна Европа. Но пазарът в Китай също набира скорост през последните няколко години.

Модели електромобили

Все повече от големите играчи на автомобилния пазар се насочват към производството на електромобили, а тези, които вече произвеждат увеличават предлаганите от тях модели.

Volvo обяви плановете си да произвежда изцяло електрически или хибридни автомобили след 2019 година. Това бе цитирано като началото на края на доминацията на двигателите с вътрешно горене в моторния транспорт. Няколко други големи производители на автомобили, включително Renault, BMW и Volkswagen, обявиха плановете си да разширят производството на електромобили.

При автомобилните групи едноличен лидер на пазара на електромоибли в Европа през първата половина на 2018 е Renault-Nissan, която държи гигантските 41%. Далеч след нея се нареждат Tesla с 13%, Volkswagen и BMW Group с по 10%.

Един от най-актуалните модели в брашна в момента е BMWi8. Хибридният спортен модел на баварския гигант изглежда меко казана впечатляващо.

Нивото на адреналина се повишава още когато видите неговия иконичен дизайн. Със същата скорост се увеличават и оборотите: иновативният Plug-in хибриден двигател развива 374 к.с. и 570 Нм. С тях новото BMW i8 Купе ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,4 секунди.

„BMW i8 Купе вече е най-продаваният хибриден спортен автомобил на света – и аз съм сигурен, че ще постигнем успехи и с този автомобил.", заяви Клаус Фрьолих, член на борда на директорите на BMW AG.

Научете се как да търгувате акции, CFD-та, валути, суровини и облигации с новия безплатен Обучителен Пакет 2018 на Admiral Markets.

Обучителен Пакет 2018

Възможности за инвестиции в електромобили

Бързо развиващият се сектор на електромобилите е изключително привлекателен в момента, както за големи, така и за по-малки инвеститори.

Наскоро се появиха информации, че дори $250 милиардният фонд нa Саудитска Арабия има сериозни намерения за инвестиции в производители на автомобили. Първоначално, изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск съобщи, че суверенният фонд предлага да осигури нужните инвестиции за свалянето на компанията от борсата.

Малко след това обаче Reuters цитира свои източници и обяви, че същият фонд има намерените да закупи конкурента на Tesla - Lucid Motors, която бе основана от Бернард Це - бивш вицепрезидент и член на борда на Tesla.

Една от възможностите за инвестиране във възхода на електромобилите е закупуване на електрически автомобил. Но това често не е по джоба на всеки инвеститор, тъй като цените на част от моделите са доста високи. А и на много места по света все не е изградена нужната инфраструктура от зареждащи станции.

Друга, далеч по достъпна възможност да се възползвате от бързо развиващия се сектор на електромобилите е закупуването на акции на компании произвеждащи електрически автомобили. Освен компании като Teslа, които разчитат само на електромобили, все повече от гигантите в производството на автомобили като BMW, Daimler, Volkswagen, Renault, Ford и др се насочват към този тип превозни средства.

Освен това може да инвестирате в компаниите, които произвеждат части за електромобили, особено най-важния им компонент - батериите. Водещите играчи в индустрията с батерии за електромобили са Enersys, Johnson Controls и Plug Power (водородни). Възможност за инвестиции в електромобили предоставят и други компании като Sociedad Quimica y Minera de Chile SA, която е най-големия производител на литий в света.

Все пак, трябва да се спомене, че при закупуването на индивидуални акции на компании съществуват известни рискове свързани с представянето на конкретната компания. Един от начините да спомогнете за разпределянето на риска и да диверсифициране на портфолиото си е да изберете колективни инвестиции.

Такива например са борсово търгуваните фондове (ETF-и), които следват представянето на компании в сектора на електромобилите. Един от тях е Global X Lithium & Battery Tech, който инвестира в пълния цикъл на лития, от добива и пречистването на метала, до производството на батерии. Друга възможност е ARK Innovation ETF, който инвестира в технологични и научни иновации и най-голям дял в него има Tesla (9.16%).

Още за инвестициите в електромобили може да видите във видеото по-долу.

Ако сте се насладили на тази статия и искате да научите повече затова как да инвестирате във възхода на електромобилите посетете нашия щанд на Electro Mobility Expo 2018 в Sofia Ring Mall от 13 до 16 септември. Научете повече за събитието и как да търгувате електромобили като се свържете с нас на телефон 02/981 11 11 или ни пишете на info@forextrade.bg.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.