Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

​Експерти: Златото и среброто нагоре, корекция за долара спрямо еврото

Февруари 08, 2018 09:53

На 31-ви януари, се проведе първото издание на финансовото токшоу „Парите никога не спят". Специални гости на първото издание, бяха Явор Спасов – инвестиционен консултант и портфолио-мениджър в крипто-фонд, както и Радослав Вълов – професионален трейдър, известен в инвестиционната общност.

Пазарът на акции и криптовалутите

Пазарът на акции в САЩ регистрира много голям ръст, който изненада всички включително и мен, коментира Явор Спасов. Имаше голяма волатилност на валутните пазари, като се зароди дори тренд при някои валутни двойки например при EUR/USD се забелязва възходящ тренд.

Развиващите се пазари се представяха също много добре, както и някои суровини, като например петрола. И разбира се криптовалутите, които се оформиха като чудото на изминалата година. Имаше криптовалути, които поскъпнаха в пъти, десетки пъти и дори стотици пъти.

Този пазар е изключително волатилен и както може и да расте много, така може и да пада много, предупреди Радослав Вълов.

Криптовалутите бяха най-нашумелия актив през 2017-та година. Това определено е наистина доста ирационално. Иначе пазарът бе прекомерно „екстремен бичи пазар". Много добър пазар в процентно изражение за всички световни индекси.

С преминаването към повишение на дългосрочните лихвени проценти, станахме свидетели на повишение на волатилността в началото на годината. За мен пазара на акции бе най-атрактивния пазар, като изключим криптовалутите, които привлякоха вниманието на всички медии, допълни още Вълов.

започнете да търгувате без риск от загуба на капитал с безплатна демо светка

Търгувайте с криптовалути и други финансови активи, без риск от загуба на реални средства, с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Избирането на Тръмп, се очакваше да доведе до корекция на пазара, но се случи точно обратното. Политическият риск, който пазарите калкулираха след 2017-та година бе именно рейтинга на Тръмп и това, че негови действия биха рефлектирали негативно на пазара. Това все още стои като риск на щатския пазар, допълни още Явор Спасов.

Когато Тръмп бе избран корекция се случи, но имаше волатилност и пазарът се изчисти от „слабите ръце", според Вълов. Последните месеци обаче, ръстът бе прекомерен. И този може би „балон", който наблюдаваме в момента са криптовалутите. Чисто като ръстове, спрямо останалите активи, това е нещо, което трудно може да се съпоставя с другите инструменти.

Не може ниските лихви да накарат хората да се насочат към активи с подобна възвръщаемост. Не може после да кажем, понеже лихвите бяха ниски се създаде балон, смята още Вълов.

Ниските лихви не са от вчера. И при 5% нива на лихвите, изкушението ще стои. Защото когато нещо струва центове, хората са привличани от очаквания за висока възвръщаемост.

Явор Спасов, подкрепи тезата, че едва ли ниските лихви имат отношение към поскъпването на криптовалутите, в подобни размери. На този пазар влязоха инвеститори спекуланти, хора без никакъв пазарен опит. Не бих казал, че техните инвестиционни решения се предопределяха от ниските лихвени проценти, заяви още той.

Не бива да се забравя обаче, че пазарът на криптовалути, все още е изключително малък. По-малко от 1% от населението в глобален мащаб е участвал по някакъв начин на криптопазарите. На фондовите пазари участват много повече хора.

Криптовалутите - все още твърде незрял пазар

Криптопазара е съвсем възникващ и участниците на този пазар са хора започнали с малки суми които от 1000 долара са изкарали десетки и дори стотици хиляди долари. Тези хора са станали абсолютни фанатици. Според тях доларът ще изчезне, блокчейн технологията ще заменят традиционните валути. Това са хора, които няма да продадат никога. Те формираха началото на този възходящ тренд. След което с възхода започна да се шуми все повече. И както на всеки пазар когато най-много хора започнат да влизат, те влизат в най-високите нива и скоро след това се случва корекция.

Мисълта ми е, че съвсем скоро на пазара ще започнат да влизат големите играчи, допълни още Явор Спасов. Един срив, който се случва в момента и може да продължи още седмици, или месеци, може да е добър момент за масово влизане. Започва да се говори за регулация на борсите. Тези борси са нерегулирани. Това спира в момента институционалните капитали. Има все още много моменти в криптосферата, които спират по-сериозни играчи да влизат на пазара.

Очакваме централните банки да са все по-активни и да действат в една посока. Около тази теза, се обединиха участниците във финансовото токшоу.

Фед започва да говори за съкращаване на баланса, това може да доведе до допълнително стесняване на пазарите.

EUR/USD - а сега накъде?

Очакванията са ми, че ще видим средносрочен връх при евро-долар и засилване на долара. Краткосрочните ми очаквания са за край на възхода и начало на корекция. Доларовият индекс изглежда препродаден. Доста са калкулациите за по-бавни повишения на лихвите. Много неща са калкулирани в цената и той може да възстанови част от позагубените позиции. Възможно е връщане на еврото под 1.2000, може би на 1.850 след около половин година, или малко повече, прогнозира още Вълов.

Графика EUR/USD

Моето мнение се припокрива в краткосрочен план. Очаквам корекция. Не бих прогнозирал кога ще започне тази корекция. Иначе в средносрочен план оставам положително настроен към евро-долар. Още тази година, не изключвам да видим нива от 1.30-1.35, смята Явор Спасов.

От 2009-та до момента видяхме изоставяне на Европа спрямо САЩ. Очакванията на много мениджъри са, че Европа предстои да наваксва това изоставяне. Тоест цените на акциите в Европа, се очаква да започнат да нарастват с по-бързи темпове.

Видяхме основна част от ръста на паунда, може би сме видели някакъв пик при паунда спрямо долара, според Вълов. Не съм толкова бичи настроен за златото в дългосрочен план. Очаквам ръст поне през тази година обаче.

Среброто и златото - големите печеливши през тази година?

Среброто при големите времеви рамки има вероятност да е направило доста дългосрочно дъно. Което означава, че такива ниски стойности на метала, можем повече никога да не видим. По-бичо настроен съм за среброто, отколкото за златото. Но благородните метали вървят в корелация, прогнозира още Вълов.

Графика Злато

Към златото също съм бичи настроен, което може да расте при по-нататъшен ръст на еврото. Преди свръхвисокия положителен сентимент на капиталовите пазари. При по-голяма волатилност, златото ще е убежище. При сценарий за по-дълбока корекция, златото трябва да спечели. От друга страна, ако бичият пазар продължи, едва ли златото ще понесе много сериозни загуби. Тоест златото е един задължителен елемент от портфолиото на всеки инвеститор, посъветва Явор Спасов.

Рейнджа който се търгува в момента, втори път пазара тества и моето очаквания е че при ръст над 1 350 долара, можем да видим много хубави възходящи движения в средносрочен план. 1 500 долара е първия таргет за мен, който тази година можем да постигнем, смята още експертът.

безплатни уебинари

Вижте какво мислят за пазарите и основните активи и други професионални трейдъри, всеки ден в нашите безплатни уебинари.

Предупреждение за риск: Мненията изразени в този анализ са лични и не бива да се обвързват по никакъв начин с Admiral Markets. Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.