Dow Jones на рекордни нива! Ще видим ли 30 000?

Юли 16, 2019 18:58

Борсовият индекс Dow Jones Industrial Average Index (DJI) започва съществуването си през 1929 година и негов създател е Чарлз Дау. Това е един от основните и най-търгувани индекси на щатския фондов пазар. В началото на месеца DJI30 достигна най-високите си стойности в историята и трейдърите започнаха да се питат дали индексът може да продължи възходящото си движение до следващата кръгла стойност от 30 000, което ще е 25% над нивата, на които Dow Jones започна годината.

В тази статия ще разгледаме всъщност какво представлява индексът Dow Jones, какво е бъдещето пред него и потенциалните възможности за търговия около това, което бе най-дългия бичи пазар в историята, след финансовата криза през 2008 година. Да започваме!

Какво е DJI30?

Борсовият индекс Dow Jones 30 (DJI30) има няколко различни имена включително Dow Jones Industrial Average Index, Dow Jones 30 или в повечето време просто "Dow". Създаден през 19 век от Чарлз Дау, основателя на Wall Street Journal, индексът е ценово-претеглена средна стойност от 30 публично търгувани компании в САЩ.

Тези 30 компании могат да бъдат различни всяка година, тъй като се избират от комитет от компанията S&P Dow Jones Indices. Понастоящем DJI30 включва American Express, Apple, Boeing, Caterpillar, Exxon Mobil, Goldman Sachs, IBM, McDonald's, Microsoft, Nike, Pfirzer, WalMart, Walt-Disney и още.

Тъй като DJI30 представлява кошница от компании от различни сектори, често е използван като индикатор за здравето на американската икономика. В момента индексът се намира на най-високите си стойности в историята и това може да създаде много интересни краткосрочни и дългосрочни възможности за търговия.

Как да търгувате с DJI30?

С Admiral Markets Вие получавате възможност да спекулирате с цената на индекса Dow Jones 30 чрез продукт наречен CFD или Договор за разлика. Всъщност CFD дава възможност на трейдърите да заемат дълги или къси позиции в даден актив като по този начин може да печелят и при ръст и при спад в цената.

Отдолу можете да забележите дългосрочната графика на Dow Jones 30:

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition, DJI30 CFD, Месечна графика с диапазон на данните 1 май 2015 - 15 юли 2019. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

Ясно могат да се видят някои от най-важните моменти в историята на индексът Dow Jones Industrial Average. Например, по време на финансовата криза през 2008 година може да се види срива на показателя. Все пак, след финансовата рецесия през 2009, DJI30 се извиси и продължава да достига нови рекордни стойности.

Въпреки това, през последните няколко години ясно може да се види нарастване на волатилността и страничното движение на цената на индекса. Това е видно в жълтото поле на графиката по-долу:

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition, DJI30 CFD, Месечна графика с диапазон на данните 1 май 2015 - 15 юли 2019. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

По време на периода очертан в жълто на горната графика пазарът усвояваше редица новинарски съобщения като промяна на лихвената политика на САЩ, търговската война между САЩ и Китай, търговските тарифи между САЩ и ЕС, Брекзит, европейските избори, Сирия и напрежението между САЩ и Иран и още.

Докато финансовите медии обсъждат такива събития, важен принцип, който трябва да се разбере е, че фондовия пазар представлява кошница от компании. Работата на публично дружество е да прави все по-големи печалби, използвайки акционерния капитал. Ако това се прави правилно, цената на акциите се покачва.

Сега индексът Dow Jones 30 пробива този период на волатилност и трейдърите може да поглеждат към следващото ключово ниво на съпротива, което може да е кръглото 30 000. Тези нива дори остават под основното Фибоначи продължение на скорошния низходящ цикъл, както е показано на долната графика:

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition, DJI30 CFD, Месечна графика с диапазон на данните 1 май 2015 - 15 юли 2019. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

Краткосрочните трейдъри може да погледнат към по-малките времеви рамки, за да открият потенциални възможности за търговия, които са в съчетание с дългосрочния тренд на по-големите времеви рамки.

Когато погледнете дневната графика, пълзящите средни могат да бъдат полезни за идентифицирането на тенденцията на пазара. По-долу е дневната графика на индекса Dow Jones 30, заедно с 10 дневната пълзяща средна линия.

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition, DJI30 CFD, Дневна графика с диапазон на данните 9 май 2019 - 15 юли 2019. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

Преминаването от месечната към дневната графика може да бъде объркващо за начинаещия трейдър. Важно е да запомните, че пазарът е цикличен. На месечната графика движението на цената в рамките на един месец е изобразено с една японска свещ - цена на отваряне, цена на затваряне, най-висока и най-ниска цена.

В този месечен бар има около 25 търговски дни, които могат да се видят на дневната графика, за да разберете какво се случва всеки понеделник, вторник, сряда и така нататък.

Трейдърите често ще се опитват да подравнят по-ниската времева рамка с по-високата времева рамка, която обикновено показва най-силната част от тренда. На горната графика ясно може да се види, че купувачите контролират пазара, когато цената е над дневната 10-периодна пълзяща средна.

Въпреки това, трейдърите биха направили още една стъпка напред и биха използвали модели на ценовото действие, за да могат да си помогнат да открият потенциалните възможности за търговия. Например, един популярен модел на ценовото действие е "бичи обръщащ пин бар".

Този модел се получава, когато цената достигне ново дъно за деня, но след това последва рали обратно нагоре и затвори в горната половина на бара. Това представлява отхвърляне на низходящото движение и потенциално обръщане във възходяща посока. На 9 юли, индексът Dow Jones 30 формира бичи обръщащ пин бар в посока над 10-дневната плъзгаща средна, както е показано в жълтото поле по-долу:

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition, DJI30 CFD, Дневна графика с диапазон на данните 9 май 2019 - 15 юли 2019. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

Трейдърите могат да поставят buy stop ордер на 1 пункт над върха на този бар, което ще доведе до цена на вход от 26 808, със стоп лос един пункт по дъното на същия бар на цена от 26 657. Търговия с 1 лот обем ще означава, че ако цената вход бъде задействана, а в последствие ударена и стоп лос поръчката, загубата по сделката ще възлиза на $151.

Във Вашата търговска платформа MetaTrader можете да отворите нов прозорец за търговия като натиснете бутона F9 или като кликнете с десния бутон на мишката и изберете нова поръчка. Прозореца за отваряне на нова поръчка ще изглежда подобно на този:

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition, DJI30 CFD, Дневна графика с диапазон на данните 18 април2019 - 15 юли 2019. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

При цена на затваряне в петък 12 юли, сделката ще остане жива, тъй като стоп лос цената не е достигната. Това ще доведе до отворена позиция с приблизителна печалба от $264.

MetaTrader 5 Ви дава възможност да търгувате с множество класове активи, както и да получите достъп до превъзходни възможности за графики, безплатни данни и анализ на пазара в реално време, най-добрите налични приставки за търговия и много други! За да изтеглите MetaTrader 5 сега, кликнете върху банера по-долу и го получете безплатно!

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admiral Markets AS (Admiral Markets) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Джитан Соланки, Сътрудник на свободна практика (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.

Avatar-Admirals
Admirals Решение от типа всичко в едно за харчене, инвестиране и управление на парите Ви

Повече от брокер, Admirals е финансов хъб, предлагащ широка гама от финансови продукти и услуги. Ние правим възможен подхода всичко в едно към личните финанси чрез цялостно решение за инвестиране, харчене и управление на пари.