Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация fca

​Добивате криптовалути? Ето как да се застраховате от спад в цените им!

Август 23, 2017 12:03

добивате криптовалути, ето как да се хеджирате

Ако се интересувате от биткойна или други криптовалути, то или сте от IT-сектора и най-вероятно ги добивате (копаете), или сте трейдър, който ги търгува. Двете неща обаче, не се изключват взаимно, дори напротив – могат идеално да се допълват и съчетават.

Чували ли сте термина хеджиране (застраховане)? Макар и да звучи помпозно и трудно разбираемо, този термин, на практика означава едно просто нещо – застраховане.

Тоест, можете да добивате (копаете), някоя от криптовалутите, но в същото време да се хеджирате (застраховате), от негативни събития, които могат да се случат с цената й, или потенциалното й поевтиняване.

Как става застраховането на добиваните с копаене криптовалути?

Представете си, че сте в сферата на производството на пшеница (биткойни). В момента цената на пшеницата (биткойна) на международните финансови пазари е висока и това ви подтиква да инвестирате в производството й, като купувате земя и машини (копачки) и засявате реколтата (започвате да копаете).

Тоест правите една сериозна инвестиция, като разчитате, че цената на пшеницата ще продължи да се повишава, или най-малко ще се запази същата. В същото време, сте наясно, че реколтата (биткойните) ще получите след известен период от време, след като засятата пшеница, стане готова за жътва (изкопаете биткойните, за което е необходимо време).

Какво обаче, може да се случи, по време на периода, в който чакате, да получите своята реколта (биткойни, или други криптовалути)?

Реалността е, че могат да се случат много неща…

Най-лошия вариант обаче, за Вас, като производител (добиващ криптовалути) е - да е налице градушка, или друго природно бедствие (срив в цената на биткойна поради различни външни фактори).

В такъв случай, стойността на добитата от вас продукция (биткойни) в бъдеще, ще се понижи сериозно и в крайна сметка, можете да не успеете да покриете първоначалните си разходи (за машини и ток при биткойна), като реализирате загуби.

Как можете да защитите инвестицията си?

Благодарение на финансовите пазари, производителите на пшеница (биткойни), могат да се застраховат от негативни бъдещи потенциални явления, които да доведат до негативен за тях спад в цената на актива, като „заключат" цената при настоящото й ниво.

Тоест благодарение на финансови инструменти, могат да си гарантират, че цената която е в момента (ако е благоприятна за тях) ще е същата, както когато получат продукцията си (пшеницата, или биткойна).

За пшеницата, това става с продажбата на фючърси, търгувани на стоковите пазари. При биткойна, това може да стане, благодарение на къси продажби на биткойна, или друга криптовалута.

купувайте и продавайте на късо биткойн и други криптовалути с Admiral Markets

Късата продажба, по своята същност е продажба на актив, който не притежавате реално, а вземате назаем от своя брокер и продавате на пазара. В този случай, заемащите къси позиции печелят, при понижение на цената на актива. Закриването на късите позиции, става с покупката на актива в бъдеще по пазарна цена. Ако покупката е при по-ниска цена, от продажбата, то ще реализирате печалба. И обратното – ако покупката при закриване на позицията е при по-висока цена, ще сте на загуба.

Добрата новина за инвеститорите е, че могат да продават криптовалути на късо в Admiral Markets.

Сега към нашия пример. Да кажем, че знаете, че ще изкопаете един биткойн след три месеца. Настоящата цена на биткойна обаче, която е при нива от около 10 500 долара за монета, Ви се струва изключително привлекателна и искате да се застраховате от потенциалния спад на криптовалутата.

Вижте още: Може ли биткойнът да поскъпне до 70 00 долара?

Вариантите пред вас са два. Първият – да чакате и се надявате цената на биткойна да се запази при тези нива в следващите три месеца, за да продадете биткойна си, когато го добиете (а в по-добрия случай да се повиши). Или пък, можете да скъсите един биткойн на настоящата цена и да си гарантирате (без да разчитате на случайността), че когато го изкопаете, той ще струва отново 10 500 долара. С късата продажба в случая, вие на практика си гарантирате, че сте "заключили" цената на биткойна при ниво от 10 500 долара. Тоест Вас вече няма да Ви интересува посоката на движение на биткойна, от което да зависят Вашите текущи усилия по добиването на биткойна, резултатът от който ще е в бъдещ период от време (след три месеца).

Трябва да отбележим, че добиващите криптовалути, видяха, че цената на дигиталните валути, се движат не само нагоре, но и надолу. От върха си, преди около месец, биткойнът загуби близо 50% от стойнотста си. Ето защо, е добре освен всички, трейдърите да се защитят и от прекомерна волатилност в цените на криптовалутите, благодарение на възможностите на платформата на Адмирал Маркетс - Meta Trader Supreme Edition за "Защита от волатилност".

инсталирай платформата MT Supreme Edition безплатно

В първия случай, на практика вие спекулирате, дори и без да го осъзнавате. Защото залагате, че цената на биткойна ще се повиши, или най-малкото ще се запази същата. Защото ако цената отбележи спад, вие на практика ще сте пропуснали ползи.

Във втория, можете да продадете (скъсите) един биткойн на финансовите пазари, който сте взели назаем, при настоящата цена от над 4 100 долара, защото знаете, че когато го добиете, в нашия пример след три месеца, ще си върнете заема. По този начин, вие заключвате цената на биткойна на желано от вас ниво.

Да, ако цената на биткойна продължи да поскъпва, няма да се облагодетелствате допълнително от добития биткойн. Но също така, ако цената на биткойна се понижи, това също няма да ви притеснява, защото потенциалната загуба ще се компенсира от печалбата, реализирана от късата продажба.

Admiral Markets Ви предоставя възможност да „заключвате" цената на биткойна и етериума, при желани от Вас нива. Благодарение на предлагането на къси позиции върху тези две криптовалути, добиващите ги, могат да си гарантират спокойствие, от потенциален срив в цените им.

Дори още по-добре, благодарение на предлагания ливъридж, или възможността да търгувате със средства, превишаващи размера на собствения Ви капитал, това заключване на цената на криптовалутата, която ще добиете, може да стане дори с още по-малък блокиран капитал.

Например, за да застраховате един биткойн, при ливъридж от 1:5 и цена на биткойна от 4100 долара, е необходимо да разполагате в търговската си сметка, с капитал от едва 820 долара. Тези средства, ще са ви достатъчни, за да скъсите един биткойн.

регистрирай безплатна демо сметка

Тествайте как можете да хеджирате късите си позиции, като си откриете безплатна демо сметка в Admiral Markets.

Вижте още:

Топ 3 на най-успешните трейдъри в света

Защо да търгувате криптовалути с Admiral Markets?

Как да търгувате със CFD-та на биткойн?

Търговия със CFD-та върху Криптовалути Vs. Традиционно Инвестиране

Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 84% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.