Ние използваме бисквитки, за да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашия сайт. Продължавайки да разглеждате този сайт, Вие се съгласявате с бисквитките, които се използват. За повече информация, включително и как можете да промените Вашите предпочитания, моля, прочетете нашата Политика за поверителност.
Повече информация Приемам
81% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 81% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си. expand_more

Германия на ръба на рецесията! DAX30 ще се гмурне 10%?

Август 28, 2019 08:32

Най-голямата европейска икономика е на ръба на рецесията. Бизнес доверието в Германия падна до най-ниското си ниво за последните 7 години, а промишленото производство претърпя най-големия си годишен спад в последните 9 г. И сега, заразен бе и немския сектор на услугите, тъй като компаниите отчитат рязко влошаване на бизнес климата. Дори централната банка на страната, Bundesbank, предупреди, че Германия вероятно се насочва към рецесия, което прави индексът DAX30 много интересен за търговия в този период.

Германия на ръба на рецесията! DAX30 ще се гмурне 30%?

В тази статия, ще дискутираме данните, които сигнализират предстояща рецесия в Германия, как ще реагират инвеститорите в тази ситуация и потенциалните търговски възможности, които се създават около този исторически период за страната. Да започваме!

Насочва ли се Германия към рецесия? Сигналите...

Предупреждението на Bundesbank, че Германия се насочва към икономическа рецесия и достатъчно силен сигнал за всеки инвеститор. Националното бюро за икономически изследвания в САЩ дефинира рецесия като "рязък спад в икономическата активност разпространена сред цялата икономика, продължаваща няколко месеца". Спадът в икономическата активност се измерва с следните индикатори: реален брутен вътрешен продукт (БВП), реални приходи, заетост, индустриално производство и продажби на дребно.

Немската централна банка вече потвърди огромния спад на поръчките на автомобили и промишлено оборудване в страната и прогнозира, че той вероятно ще продължи и през третото тримесечие. За значителния спад на износа може да бъде обвинявани Брекзит и търговската война между САЩ и Китай.

Много икономисти и анализатори извеждат определението за рецесия с една стъпка по-нататък, като я определят като икономика с две последователни негативни тримесечия, в растежа на БВП. Ръководителят на базирания в Мюнхен Институт за икономически изследвания IFO потвърждава, че това се случва в Германия, като прогнозира, че БВП на Германия ще се свие през това тримесечие, след като се сви с 0,1% през предходните три месеца. Това може да означава първата рецесия за Германия от 2013 година насам.

Научете как може да се подготвите за икономическа рецесия в тази статия.

Така, как реагираха инвеститорите на последните новини? Нека погледнем към немският борсов индекс DAX30.

Как да търгуваме индексът DAX30?

Немският борсов индекс DAX30 проследява представянето на 30-те най-големи компании в Германия по отношение на търговски обем и пазарна капитализация, които се търгуват на Xetra. Тези компании включват имена като Adidas, BMW, Volkswagen, Siemens и други.

Дългосрочната графика на индекса DAX30 е показана по-долу:

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, DAX30, месечна графика. Диапазон на данните: от 1 юни 2005 година до 27 август 2019 година. Изготвена на 27 август 2019 година 09:15. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

На горната графика на цената на DAX30 ясно можем да видим дългосрочната възходяща тренд линия маркирана в синьо, която играя ролята и на линия на подкрепа още от 2008 година. Последният отскок от тази тренд линия бе през януари 2019 година. Все пак движението нагоре бе задържано от слабото ниво на съпротива, което се спуска от пика през 2017 година.

Много трейдъри се оглеждат за потенциален пробив на тези нива на подкрепа и съпротива преди да отворят дългосрочни позиции. Въпреки че страховете от икономическа рецесия са ограничили размера на покупката на немски активи, все още съществува възможност централната банка да предприеме стимулираща програма за възраждане на икономиката. Една такава програма може да накара инвеститорите отново да купуват немски активи, за да се позиционират възможно най-рано в потенциалния икономически растеж.

Следователно, трейдърите може да разгледат по-ниските времеви рамки за повече улики за идентифициране на бъдещата посока пазара. Нека да разгледаме седмичната графика:

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, DAX30, седмична графика. Диапазон на данните: от 17 януари 2016 година до 27 август 2019 година. Изготвена на 27 август 2019 година 09:21. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

Седмичната графика на DAX30 показва фалшивия пробив нагоре, след като цената проби за кратко над низходящата тренд линия, но не много купувачи последваха пробива, което свали цената обратно под нея. Това отваря вратата за спад на индекса DAX30 до следващата значима линия на подкрепа, която е синята хоризонтална линия.

Низходящо движение до тази линия може да доведе до 10% спад от цената на отваряне на на индекса през август. Понастоящем със сигурност е много интересно време да се включите в търговията на индекса DAX30. С Admiral Markets може да търгувате немския индекс DAX30, 24 часа в денонощието с нулеви комисионни, следователно как ще го търгувате?

Един от начините е с MetaTrader 5, тъй като можете да търгувате с множество класове активи и да имате достъп до превъзходни възможности за графика, безплатни пазарни данни и анализ в реално време, най-добрите налични приставки за търговия и много повече! За да изтеглите MetaTrader 5 сега, кликнете върху банера по-долу и го получете БЕЗПЛАТНО!

MetaTrader 5 от Admiral Markets

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admiral Markets AS (Admiral Markets) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Джитан Соланки, Сътрудник на свободна практика (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.