Ние използваме бисквитки, за да предоставим възможно най-доброто обслужване на нашия сайт. Продължавайки да разглеждате този сайт, Вие се съгласявате с бисквитките, които се използват. За повече информация, включително и как можете да промените Вашите предпочитания, моля, прочетете нашата Политика за поверителност.
Повече информация Приемам
81% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 81% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си. expand_more

Петролът скочи след атаката с дронове в Саудитска Арабия

Септември 16, 2019 13:50

Петролът скочи след атаката с дронове в Саудитска Арабия

В събота 14 септември множество дронове с експлозиви атакуваха най-голямата рефинерия за преработване на петрол в Саудитска Арабия, свивайки световния добив на петрол с над 5 милиона барела на ден.

Това представлява около половината от текущата продукция на Саудитска Арабия и 5% от световното производство, което предизвика рекорден скок в цените на петрола на световните финансови пазари. Петролът тип Brent скочи от $60,42 вечерта на 13 септември до $72,19 при отварянето на пазарите в понеделник 16 септември. Това е скок от цели 19,4%. За същия период суровият петрол WTI скочи с 15.5% - от $54.79 на $63.28.

Други пазари също бяха засегнати, като USD/CAD се понижи с приблизително 70 пипса, а златото направи гап нагоре от $16.

Според Bloomberg това е най-големия срив на петролната продукция в историята, докато Саудитска Арабия продължава надпреварата за възстановяване на производството.

Какво се случи?

Бунтовниците Хути в Йемен поеха отговорност за нападението, при което 10 дрона с експлозиви бяха изстреляни към петролното находище Хурайс и нефтеното съоръжение Абкаик. Според ръководената от бунтовници агенция Саба, хутите са имали „разузнавателно сътрудничество с хора в Саудитска Арабия" преди започване на атаката.

Докато петролните находища на Саудитска Арабия често са били цел на бунтовници през последната година, анализаторите заявиха, че това е най-голямата и най-успешната атака до момента.

Едва ли е изненада, че атаката "нажежи до червено" и без това високото напрежение в Персийския залив, като американското разузнаване твърди, че зад атаката стои правителството на Иран, публикувайки сателитни снимки като доказателство.

За много национални екипи по сигурността тази атака е сигнал за следващата фаза на съвременната война, където евтините безпилотни устройства са в състояние да пробият сериозно отбрана, която традиционните Военно-въздушни сили не могат.

Какво следва за петрола?

Атаката в Саудитска Арабия оряза световното производство на петрол с над 5% като премахна 5,7 милиона барела на ден от саудитската продукция.

Пазарната реакция беше ясна - скок от 15-20% за двата бенчмарка на суровия петрол WTI и Brent още при отварянето на пазарите в понеделник.

Admiral Markets MetaTrader 5, WTI, часова графика

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, WTI, часова графика между 28 август 2019 и 16 септември 2019 година. Изготвена на: 16 септември 2019 в 14:08ч. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.Admiral Markets MetaTrader 5, Brent, часова графика

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5, Brent, часова графика между 28 август 2019 и 16 септември 2019 година. Изготвена на: 16 септември 2019 в 14:10ч. Моля отбележете: Миналото представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

При тази ситуация ако трейдър бе отворил дълга позиция с един лот в петрол тип Brent, при ливъридж 1:10 и на цена от $60,42, и затвори сделката си на цена от $72,19, то ще направи печалба от €1063. А ако отвори къса позиция, когато цената е била на най-високите нива и изчака цената да падне след отварянето на пазарите в понеделник - ще затвори сделката си с печалба от €521.

Сега обаче големият въпрос е какво следва на петролните пазари?

Експерт на S&P Global Platts заяви, че атаката ефективно би премахнала световния свободен капацитет в производство на петрол, което означава, че глобалното потребление на петрол не може да бъде поддържано, ако саудитската държавна компания Арамко не успее да възстанови бързо производството.

Междувременно Робърт МакНали от базираната в САЩ Rapidan Energy Group заяви: „Абкаик е може би най-критичното съоръжение за доставка на петрол в света. Цените на петрола ще скочат по този въпрос. Ако прекъсването на производството се удължи, освобождаването на Стратегически петролни резерви от членовете на Международната агенция по енергетика изглежда едновременно вероятно и разумно. Ако не рискът от ответна реакция, който тласка цените на петрола още по-високо, просто се повиши значително."

Ако доставките могат да бъдат възстановени бързо, цените на петрола могат да се върнат в обичайните си граници. Ако не, търсенето ще продължи да изпреварва предлагането, което в комбинация с увеличаването на вероятността за конфликт в региона, може да означава още по-сериозно покачване на цените на петрола.

И в двата случая трябва да сме подготвени за по-нататъшна волатилност, както при WTI, така и при Brent.

В същото време, волатилността създава възможности за трейдърите, които могат да се възползват и от ръста, и от спада в цената на петрола като отварят дълги или къси позиции. Все пак, трябва да се има предвид, че волатилността носи и рискове, затова е важно да имате подходящо управление на риска за всяка сделка на пазарите.

Търгувайте на MetaTrader 5 с Admiral Markets

Ако сте готови да започнете да търгувате с петрол или още над 8000 финансови инструмента, то можете да стартирате още днес с MetaTrader 5. Admiral Markets Ви предлага възможност да търгувате с MetaTrader 5 във Вашия браузър или да свалите пълната версия на платформата безплатно! Получете достъп до пазарни данни в реално време, технически анализи, мнения от професионални трейдъри и хиляди инструменти за търговия и инвестиции. Започнете Вашето търговско преживяване по правилния начин, кликнете на банера отдолу и започнете!

MetaTrader 5 от Admiral Markets

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, kато AAdmiral Markets не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на анализи.

3. Анализът се изготвя от независим анализатор Жакуи Прити, Сътрудник на свободна практика (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

4. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на анализи са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа. Предоставените цифри показват, че препращането към всяко минало представяне не е надежден индикатор за бъдещи резултати.

6. Съдържанието на анализа не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса от Admiral Markets, че клиентът ще печели от стратегиите в него или че загубите във връзка с него могат или трябва да бъдат ограничени.

7. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

8. Прогнозите, включени в анализа, могат да подлежат на допълнителни такси, данъци или други разноски, в зависимост от предмета на публикацията. Цените приложими към услугите предоставяни от Admiral Markets са публично достъпни на сайта на Admiral Markets.

9. Продуктите с ливъридж (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалби. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате всички рискове.