76% от сметките на непрофесионалните инвеститори губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 76% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets Pty Ltd

Регулирана от Австралийската Комисия за Ценни Книжа и Инвестиции (ASIC)
Уебсайт, достъпен само на английски език
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets Cyprus Ltd

Регулирана от Кипърската Комисия за Ценни Книжа и Борси (CySEC)
ПРОДЪЛЖИ

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
ПРОДЪЛЖИ
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Забележка: Ако затворите този прозорец без избор на компания, Вие се съгласявате да продължите под регулациите на FCA (Великобритания).
Регулация CySEC fca

Ще се срине ли Apple с 30% при забрана за износ на редки елементи от Китай?

Юни 05, 2019 12:19

Продължаващият търговски конфликт между САЩ и Китай потопи фондовите пазари през последния месец. Все пак, това може да е само началото за Apple, ако Китай реши да отговори и използва някоя от "ядрените" си възможности като забрана за износ на редки елементи. Докато цените на акциите на Apple изпитват проблеми, страховете на инвеститорите продължават да нарастват.

Ще се срине ли Apple с 30% при забрана за износ на редки елементи от Китай?

В тази статия ще обсъдим, дали Apple може да един от най-големите губещи в ескалиращата търговска война между САЩ и Китай. Освен това, ще видим какви възможности за търговия може да създаде тази историческа ситуация. Нека погледнем.

Как Китай може да срина Apple през 2019?

Ефектът от продължаващото търговско напрежение накара много инвеститори да преосмислят пазарните си оценки за Apple. В крайна сметка 18% от световните продажби на Apple идват именно от Китай и според анализаторите от инвестиционната банка Citi: "Търговската ситуация между САЩ и Китай ще доведе до спад в търсенето на iPhone в Китай, тъй като китайските граждани пренасочват предпочитанията си към покупки на местни китайски марки". Това е и причината от Citi да предвиждат, че продажбите на Apple в Китай могат да се сринат наполовина.

Въпреки това, Китай има и други "ядрени" възможности, които биха могли да окажат сериозно влияние върху цените на акциите на Apple. Има една опция, която притеснява сериозно инвеститорите и изпълнителните директор на големите компании: забрана за износ на редки елементи.

Китай е основния източник в света на редки елементи, които се използват навсякъде в модерните технологии. Всъщност, iPhone съдържа няколко компонента, които използват редки елементи в камерата, високоговорителите, taptic engines и приемниците. При положение, че 95% от световното производство на редки елементи идва от Китай, забраната на продажбите на американски компании би било голям проблем.

Съществува възможност за затваряне на достъпа до най-големия пазар в Азия, подобно на начина, по който Тръмп постъпи с Huawei. Ако Apple и останалите щатски компании получат забрана да продават продуктите си в Китай, вероятно ще станем свидетели на сериозни последици за световните фондови пазари. Досега Китай ограничи мерките си за отмъщение до минимум, но инвеститорите остават сериозно притеснени.

Как да търгувате акциите на Apple?

Месечната графика на цената на акциите на Apple показва силен дългосрочен възходящ тренд с някои значителни корекции в цената му, както е видно на графиката по-долу.

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition, Apple, месечна графика. Моля, обърнете внимание: Предходното представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати или бъдещото представяне.

Все пак това, което притеснява най-много техническите трейдъри на негативен ценови модел наречен мечо поглъщане. Той се формира през май. Това се е случвало само два пъти в миналото, след възходящо движение, и в два от тях е доведе до значителна разпродажба на акциите на производителя на iPhone. Мечото поглъщане е отбелязана с жълтия правоъгълник на графиката по-долу.

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition, Apple, месечна графика. Моля, обърнете внимание: Предходното представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати или бъдещото представяне.

Ценовият модел мечи поглъщане се формира, когато цената се изкачи до нова най-висока стойност, по-висока от предходната свещ, но в последствие се срива и се търгува под минимума на предишната свещ. Това показва промяна в настроенията. Първоначално, купувачите продължават своята доминация, но след това продавачите вземат контрола над ситуацията.

Но колко може да се понижи цената? Нека разгледаме една по-малка времева рамка - седмична графика.

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition, Apple, месечна графика. Моля, обърнете внимание: Предходното представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати или бъдещото представяне.

От Март 2016 до август 2018 цените на акциите на Apple отбелязват стабилен ръст. Въпреки това, в последните месеци на 2018 година много инвеститори излизат от своите позиции, което предизвика спад в цените до $142, където се намира и хоризонталната подкрепа, маркирана с черна линия на графиката.

Ако продавачите съумеят да задържат контрола, трейдърите могат да погледнат отново към нивото от $142. Движение до това ценово ниво ще означава спад от 30% спрямо най-високата стойност на Apple от началото на май 2019.

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition, Apple, дневна графика. Моля, обърнете внимание: Предходното представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати или бъдещото представяне.

Синята линия на графиката по-горе представлява 8-дневната пълзяща средна на цената. Трейдърите често използват подобни средни стойности като, за да филтрират сигналите за тренд и търсят възможности за влизане в къса позиция ако цената е намира под средната, както и искат да влязат в дълги позиции ако цената е над нея.

Трейдърите също така може да използват и прости стратегии базирани на ценовото движение, за да намерят подходящите нива за вход, стоп лос и тейк профит. Например, един популярен модел на ценовото движение е обръщане след мечи пин бар. Той се формира, когато цената направи нова най-висока стойност за деня, но след се понижи и затвори в долната половина на свещта.

На 16 май цената на Apple направи мечи пин бар модел, както показва дневната графика по-надолу.

Източник: Admiral Markets MetaTrader 5 Supreme Edition, Apple, дневна графика. Моля, обърнете внимание: Предходното представяне не е надежден индикатор за бъдещите резултати или бъдещото представяне.

Трейдърите са могли да влязат в къса позиция след пробив на дъното на този пин бар, на нива от $188,83. Стоп лос поръчката може да бъде поставена над върха на модела или на нива от $192,46.

Така с размер на позицията от 10 акции, при активиране на нивото за вход и на стоп лос поръчката може да доведе до загуба от $36,30. Все пак, в този случаи цените на акциите продължават да се движат надолу. Така затваряне на сделката в края на месеца (31.05.2019) на цена от $175, ще доведе до печалба от $138,30.

Заключение

Ако търговската война между САЩ и Китай продължи да ескалира, това може да доведе до проблеми за цените на акциите на Apple. Достъпът до точните продукти в точното време може да даде на трейдърите уникално предимство в подготовката им за влизане в сделка. А вие добре подготвени ли сте?

С MetaTrader 5 можете да търгувате много различни класове активи, както и получавате достъп до превъзходни графични възможности, безплатни пазарни данни и анализи в реално време, както и много други. Кликнете върху банера по-долу сега и изтеглете MetaTrader 5 безплатно!

MetaTrader 5 от Admiral Markets

ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНАЛИЗАТОРСКИ МАТЕРИАЛИ:

Дадените данни предоставят допълнителна информация относно всички анализи, оценки, прогнози, предвиждания, прегледи на пазара, седмични перспективи или други подобни оценки или информация (наричана по-долу "Анализ"), публикувани на уебсайта на Admiral Markets. Преди да вземете инвестиционни решения, обърнете специално внимание на следното:

1.Това е маркетингова комуникация. Съдържанието се публикува само с информативна цел и по никакъв начин не може да се тълкува като инвестиционен съвет или препоръка. Тя не е изготвенa в съответствие със законовите изисквания, предназначени да насърчават независимостта на инвестиционните проучвания и не подлежи на забрана за разглеждане преди разпространението на инвестиционни изследвания.

2. Всяко инвестиционно решение се взема от всеки клиент, докато Admiral Markets AS (Admiral Markets) не носи отговорност за загуби или щети, произтичащи от такова решение, независимо дали е на базата на съдържанието.

3. С оглед защитата на интересите на нашите клиенти и обективността на анализа, Admiral Markets създаде подходящи вътрешни процедури за предотвратяване и управление на конфликти на интереси.

4. Анализът се изготвя от независим анализатор Джитан Соланки, Сътрудник на свободна практика (наричан по-долу "Автор") на базата на лични оценки.

5.Докато се полагат всички разумни усилия, за да се гарантира, че всички източници на съдържание са надеждни и че цялата информация е представена, доколкото е възможно, по разбираем, навременен, прецизен и пълен начин, Admiral Markets не гарантира точността и пълнотата на всяка информация, съдържаща се в анализа.

6. Всякакъв вид минало или представяне на ценови модели на финансови инструменти, посочени в съдържанието, не трябва да се тълкува като изрично или косвено обещание, гаранция или намеса на Admiral Markets за бъдещи резултати. Стойността на финансовия инструмент може по всяко време да се увеличава и намалява, а запазването на стойността на активите не е гарантирано.

7.Продаваните продукти (включително договори за разлика) са спекулативни по своя характер и могат да доведат до загуби или печалба. Преди да започнете да търгувате, моля, уверете се, че напълно разбирате свързаните с това рискове.