Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.

​Технически анализ на платината

Октомври 03, 2017 11:28

Платината отбеляза съществен спад през последните няколко седмици, като в момента е изключително близо до ключово ниво на подкрепа, което вече на два пъти ограничи спада й през последната близо една година. Става въпрос за ключовото ниво от 890 долара за унция, както се вижда от графиката по-долу.

Платината с нарушена корелация спрямо другите метали

Преди това, малко повече данни за нарушената корелация между платината и останалите основни благородни метали.

Няколко са факторите, сочещи към свръхпродажбата на платината от фундаментална гледна точка. На първо място, съотношението платина-злато е при ниво от 0.719, или най-ниското за последните петдесет години.

Или казано по друг начин, цената на платината е исторически най-ниска, спрямо тази на златото.

Трябва да отбележим, че съотношението, което разглеждаме е било под 0.75 само веднъж в историята – през втората половина на 1982-ра година! А платината се е търгувала при съотношение под 0.85, спрямо златото, само в 4.9% от времето!

Платината най-евтина спрямо златото!

В допълнение, средното съотношение между цената на платината и златото, в дългосрочен план е 1.2. Тоест, традиционно платината е била по-скъпа от златото. А в момента съотношението, е с близо 40% под средното в историята си.

Силно нарушена е зависимостта между платината и паладия. Цената на платината се понижи под тази на платината в края на миналата седмица, което на практика се случва за пръв път от 2002-ра година. В момента двете цени са изравнени, като унция от тях се търгува при ниво от 915 долара при металите.

платина

Технически анализ на платината

Добрите новини за инвеститорите, по направление на техническия анализ, са по няколко направления.

Освен добрата отправна точка за поставяне на близък стоп, при вече споменатото ниво от 890 долара, трендът при платината, на дневна графика (на база на разположението на 50-дневната пълзяща средна, над 200-дневната такава) е възходящ.

Докато 50-дневната SMA (синята линия) е над 200-дневната (червената), може да се приеме, че среносрочният тренд е възходящ.

На второ място, пред инвеститорите е налице много добър показател за вход. В момента, цената на платината е в низходящ коридор.

А пробивът на горната граница на този коридор, може да е добър показател за заемане на дълга позиция. Традиционно, при подобни пробиви, е налице силно оттласване в противоположна посока (в случая нагоре), поради сериозното обиране на стопове от продавачи и трейдъри търгуващи за оставане на актива в рамките на низходящия коридор.

Важно е обаче да има траен пробив и затваряне отвъд границите на коридора. За такъв, ще можем да говорим, при трайно поскъпване на платината над 920 долара за унция. Или за инвеститорите, това може да е добра отправна точка за откриване на дълги позиции, със стоп поръчки купува над тези нива.

Стопът за ограничаване на загубата би следвало да се поставя при нива малко под 890 долара. Защото ако платината успее да се понижи под 890 долара, то спадът й може да се простре и по-нататък за тест на дъното от 810 долара, постигнат в края на 2015-та година.

А сега да си поговорим за целите на потенциалното поскъпване, при излизане извън посочения низходящ коридор. Първата междинна цела, би била съпротивата в диапазона 955-967 долара. При първото ниво се намира 200-дневната пълзяща средна величина, а при второто – 50-дневната.

Връщане над дългосрочната средна, ще е необходимо, за да станем свидетели на по-нататъшно поскъпване и тест на върха от над 1 000 долара за унция.

Разбира се инвеститорите е да имат "едно наум" по отношение на търговията с платината. Този благороден метал е доста по-волатилен в сравнение със златото. Ето защо, когато го търгувате, винаги е добре да имате едно наум за "Защита от Волатилност", когато търгувате с платина, каквато се предлага от платформите MT 4 и MT 5 Supreme Edition на Admiral Markets.

Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.