Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.

Отново добър момент за арбитраж между платина и злато?

Април 26, 2018 13:49

Ако търгувате с благородни метали, то няма как да не Ви е направило впечатление един факт. Платината, продължава да е изключително евтина, спрямо златото, въз основа на историческото представяне на двата метала.

По-точно – платината е почти рекордно по-евтина спрямо златото!

Съотношението цена платина към цена на злато, въз основа на нивата на търговия на двата метала от 910 и 1 325 долара, е при ниво от 0.687. Това е изключително близо до исторически най-ниското съотношение, при което са се търгували двата метала и което бе постигнато в началото на този месец – от 0.679.

Тоест, възможно е да е налице изключително добра обстановка за арбитраж при двата метала. Подобен арбитраж, би включвал покупка на платина и продажба на злато, за едно и също количество, като се залага на връщане към историческото съотношение, при което са се търгували двата метала.

Само ще припомним, че според данни на kitco.com, съотношението цена на платина, към цена на злато, е била под 0.85, само в 4.7% от времето. За сравнение, съотношението на двата метала е било между 1 и 1.5, в над половината от времето, през последните над 46 години, според данни на сайта.

Източник: kitco.com

Най-високото съотношение между двата метала е било малко преди президента Никсън, при ниво от 2.5, като то се понижава бързо до 1, след отпадането на златния стандарт.

За последните над 46 години, съотношението се е понижавало само веднъж под 0.75, по време на втората половина на 1982-ра година, когато възлиза средно на 0.81.

През разглеждания период, от 1971-ва година насам, средната цена на златото е била 518 долара за унция, докато тази на платината – 637 долара за унция. Или съотношението изчислено на база на тези две цени на металите е 1.25.

Серия от фактори, свързани с търсенето и предлагането, до голяма степен, са предопределяли това, платината да се търгува с премия спрямо златото в исторически план. Ето някои от тези фактори:

Платината е много по-малък пазар. Общото световно производство на платина, се изчислява да е в размер на около 5% от това на златото. За периода между 1994-2014 година, са били произведени 3 700 тона платина, спрямо 52 600 тона злато, или около 7%, според данни на USGS.

Платината е предимно индустриален метал. Използва се като проводник в катализатори, електрониката, петролната и химическата индустрия, медицинската техника и мн. др. Индустриалното търсене, съставлява около 60% от общото търсене на платина. Едва 30% от платината се използва в бижутерийния бизнес и 10% е инвестиционното търсене.

В същото време близо 30% от годишното предлагане на платина идва от рециклиране.

Златото е благороден метал, като 90% от него се използва в бижутерийния бизнес и инвестиции. Около 98% от общото световно производство, добито някога, се смята че остава налично и държано в бижута, от централните банки и частни инвеститори.

Платината е податлива до голяма степен и към политически шокове, след като близо 70% от годишното й предлагане идва от страни в Южна Америка.

Трябва да се има предвид, че цените на двата благородни метала, са обвързани един с друг.

Техническата картина при платината е дори още по-добра, отколкото при златото…

Платината коригира сериозно от върха си при нива от близо 1 020 долара, по-точно - с 10%. Благородният метал се търгува в границите на ясно изразен коридор в диапазона между 1 020 долара и 895 долара, като в момента се доближаваме до долната граница на коридора.

Трендът на дневна графика, все още е възходящ, като 50-дневната SMA е над 200-дневната такава. В същото време, цената на платината е под 200-дневната SMA и далеч под 50-дневната такава, което може да е сериозен признак за свръхпродаденост на метала.

Инвеститорите имат добра видимост за потенциалната загуба, като поевтиняването на платината, не би следвало да се простира отвъд 885 долара, или на около 3% от текущите и нива. В същото време, целта нагоре е върха от 1 020 долара, или ръст от над 10% от текущите нива. Или потенциално съотношение доходност-риск от около 3.

Истинското повишение на платината обаче, е възможно да се случи при пробив на върха при 1 020 долара. Такъв, би отворил пътя на метала първоначално към 1 280 долара.

забогатяване

Ако искате да търгувате със злато и платина при изключително изгодни условия и да последвате този арбитраж, можете да направите това със сметка в Admiral Markets.

Златото и платината спасителни острови, при спад на пазарите?

Според някои експерти, в среда на подобна несигурност за финансовите пазари, цената на платината и останалите благородни метали, като златото и среброто, могат да се сметнат за остров на спасението (инвестиции в злато), от инвеститорите. Нерядко, трейъдри и инвеститори са насочвали голяма част от своите портфейли в благородни метали (дългосрочни инвестиции в злато), когато борсите, претърпяват корекции.

Златото и среброто, бяха посочени и като "задължителни инструменти, в портфейлите на всички инвеститори и трейдъри", от Явор Спасов, портфолио-мениджър в крипто-фонд и Радослав Вълов, професионален трейдър, по време на първото издание на финансовото токшоу „Парите никога не спят".

обучителен пакет

Научете се да търгувате, като професионалните трейдъри с Обучителния Пакет на Адмирал Маркетс!

При по-голяма волатилност, платината също може да се превърне в убежище на инвеститорите. При сценарий за по-дълбока корекция, е възможно платината да спечели, заедно със златото. От друга страна, ако бичият пазар продължи, едва ли платината ще понесе много сериозни загуби, защото освен всичко, тя е и индустриален метал, който се влияе много добре при подем на икономиката.

Още по темата:

Няколко начина да инвестирате в злато

Как да инвестирате в сребро и защо да го изберете пред златото?

Как да инвестирате в акции през 2018-та година?

Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.