Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Ливъридж до:
    1:30 за непрофесионални клиенти,
    1:500 за професионални клиенти
  • FSCS защита
  • Защита от негативен баланс
ПРОДЪЛЖИ
Избиране на един от тези регулатори/инвестиционни фирми ще покаже съответстващата информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор/инвестиционна фирма, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори/инвестиционни фирми ще покаже съответстващата информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор/инвестиционна фирма, моля изберете го.

Основните валутни двойки близо до важни нива

Октомври 24, 2016 10:05

Очакваното повишение на основните лихвени нива в САЩ доведе до поскъпване на щатският долар спрямо единната валута. Биковете при USDJPY все още нямат достатъчно сила. AUDUSD проби ниво на съпротива.


EURUSD

Инфлацията в Съединените Американски Щати се приближава до целта от два процента, поставена от ФЕД. В момента на годишна база инфлацията е 1.50%. Друг важен показател за състоянието на американската икономика е брутният вътрешен продукт. За второто тримесечие на 2016 година е 1.40%. В края на тази седмица ще бъдат публикувани предварителните данни за брутният вътрешен продукт за третото тримесечие на 2016. Очакванията са да нарасне до 2.50%. Това е значителен ръст в сравнение с брутният вътрешен продукт за второто тримесечие. Ако очакванията се оправдаят, ще имаме още една причина за повишаване на основните лихвени нива. В момента 69.50% от пазарните участници очакват увеличение на основните лихвени нива на 14 декември. Заради очакваното повишение пазарните участници започнаха да се позиционират с къси позиции. И така разликата във водените парични политики продължава да играе съществена роля за движението на тази валутна двойка.

От дневната графика на валутната двойка се забелязва поскъпването на щатския долар. Имаме няколко големи мечи свещи, които затварят близко до минимума си. Също така зоната около 1.1050 в четвъртък стана от подкрепа - съпротива. Тогава цената тества това ниво, но виждаме, че се образува голяма горна сянка на тази свещ. Това показва, че пазарните участници не са имали търпение да влезнат с нови къси позиции. Все пак се забелязва леко изтощение на групата на мечките, защото последните две свещи не затварят под долната линия на Болинджър бендс.

В момента цената приближава важна зона на подкрепа. Тя е около кръглото ниво от 1.0800. Вероятно ще има известно колебание в тази зона, но предвид силата на мечата група е по-вероятно да има пробив под това ниво.

От друга гледна точка, ако цената намери сериозна подкрепа в зоната от 1.0800 и продължи възходящото движение, важен тест ще е зоната около 1.1050. Преодоляването и превръщането й отново в подкрепа ще покаже, че спада е приключил.


През седмицата до 18-и октомври големите спекуланти са добавили 13.90 хиляди контракта към дългите си позиции в евро. Ръстът на дългите позиции може да се обясни с колебанията на цената около 1.1000, които вероятно са опит да „хванат дъното". Също така са добавили 29.70 хиляди контракта към късите си позиции. Нетните стойности са минус 109.30 хиляди контракта. Това става ясно от докладът за спекулативните позиции от пазара на фючърси.
За сравнение при дъното от началото на декември 2015 година нетната къса позиция в евро е била минус 182 845 хил. контракта. При дъното от март 2015 е била минус 226 560 хил. контракта. Това показва, че ако сметнат за необходимо големите спекуланти имат ресурс да продължат да увеличават късите си позиции. Причината за увеличаване на късите позиции е очакваното увеличение на основите лихвени нива в САЩ.


GBPUSD

Тази валутна двойка влезе във временна консолидация, но остава в мечи тренд. Обезценяването на британският паунд е благоприятно за британските износители, чиято продукция става по-достъпна. Ефектът от обезценяването най-добре се вижда на графиката на FTSE 250. Причината да се спра на този индекс е, защото за разлика от FTSE100 в него участват много повече британски компании и затова е по-показателен за случващото се в британската икономика. От графиката на FTSE 250 се вижда, че след Brexit стойностите му се покачват, като преминават над стойностите преди референдума.

През тази седмица ще бъдат публикувани предварителните данни за брутния вътрешен продукт на страната за третото тримесечие. Очакванията са да има забавяне. Всъщност показателятще даде нагледен пример за състоянието на британската икономика след референдума. Очаквам по-висока волатилност при публикуването на данните в четвъртък.

От дневната графика на валутната двойка виждаме, че след изненадващия спад на 07.10.2016 цената влиза в странична консолидация. Това показва, че пазарните участници са предпазливи и не искат да поемат излишни рискове. Тази временна консолидация не значи, че мечият тренд не е в сила. Новините около Brexit ще продължават да тежат върху паунда, като очакванията са за продължителни и трудни преговори при напускане на ЕС. В същото време поне засега няма фундаментална причина за промяна на посоката на низходящия тренд.


Няма съществена промяна при нагласата на големите спекуланти спрямо британския паунд.USDJPY

Тази валутна двойка все още не може да преодолее нивото от 104.31 японски йени за долар. По този начин остава в широко странично движение. Поради очакваното увеличение на основните лихвени нива в САЩ съм по-склонен да допусна пробив на това ниво. Ако това се случи и се превърне от съпротива в подкрепа, ще има ясен сигнал за промяна на тренда в бичи. Тази теза е подкрепена и от факта, че засега няма меча обръщаща формация от японски свещи, която да ни покаже, че това ниво остава твърда съпротива.


И все пак, ако започне спад трябва да следим зоната около 102.70-102.50, която се превърна от съпротива в подкрепа. Затваряне под нея и превръщането й отново в съпротива ще покаже, че спада е по-вероятен.

През последните седмици големите спекуланти намаляват дългите си позиции в японски йени. Това показва, че те все по-малко вярват в продължаване на низходящия тренд при валутната двойка USDJPY. За седмицата до 18 октомври нетната дълга позиция в йени е намаляла до 36.99 хил. контракта. Две седмици по-рано тя беше 68.69 хил. контракта. Но както винаги графиката казва много повече. Затова нека разгледаме седмична графика на USDJPY, съпоставена с нетната позиция, която държат големите спекуланти.


Забележете как в средата на 2011 година екстремните стойности на нетната дълга позиция в японски йени започват да намаляват. Следващото условие, за да приемем, че имаме обръщане на тренда e от самата графика, където ниво на няколкомесечна съпротива става подкрепа. Вижте, че при предишният случай на екстремни стойности (при нетната позиция) през 2010 липсва точно това – цената не преодолява важно ниво на съпротива. В случаят от 2011 цената откача възходящо от нивото на подкрепа, което преди това е било съпротива.

Ако погледнем десния край на графиката виждаме, че в момента имаме подобни събития. Нетната позиция на големите спекуланти започва да намалява и имаме ниво, което все още е съпротива, но не е станало подкрепа. Това е споменатото нивото 104.31. Превръщането му в подкрепа ще покаже, че трендът се е променил.USDCAD

В петък тази валутна двойка затвори над ключовото ниво на съпротива от 1.3300. Ако цената се задържи над него и то се превърне от съпротива в подкрепа може да очакваме покачване. Подобен сценарий е подкрепен от постъпването на щатския долар.

Разбира се трябва да следим какво се случва с цената на петрола. В момента при WTI имаме тест на последния връх. Ако започне спад при цената на петрола, ще имаме допълнителен стимул за покачването при USDCAD.


За седмицата до 18.10.2016 не се наблюдава съществена промяна в позиционирането на големите спекуланти при тази валутна двойка.Успешна седмица!

Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg. Може да се свържете с него на office@betatrader.bg.

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.

Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.