Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.

Може ли биткойнът да поскъпне до 4 500 долара?

Август 04, 2017 11:17

Биткойнът и останалите криптовалути, са „горещата тема на деня". Това, освен от голямото поскъпване на виртуалните валути, привлякло вниманието на инвестиционната общност, се дължи и на повишения интерес към блокчейн технологията, от страна на финансовите институции.

Най-популярната валута – биткойнът, поскъпна с близо 140% от началото на годината, като моментно достигна нива от 3 000 долара през юни. От тогава насам обаче, биткойнът среща известни трудности и отбеляза съществена корекция, до голяма степен в резултат на разделянето си на две и неяснотите свързани с това.

Най-вероятно сте информирани за „трудната вилица" при биткойна. Следствие на това събитие, осъществило се на 1 август, семейството на криптовалутите се увеличи с нов член – Биткойн Кеш. А този нов инструмент, бързо се превърна в третата най-голяма по пазарна капитализация криптовалута. Добрата новина е, че вече можете новата криптовалута, с реални и демо сметки в Admiral Markets.

Сега пред инвеститорите стои следния въпрос – ще продължи ли традиционният биткойн да поскъпва от тук нататък?

регистрирайте безплатна демо сметка

Тествайте търговията с биткойн, биткойн кеш, или някоя друга от основните криптовалути, с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Сега ще се опитаме да отговорим на този въпрос, с ползване на приоми от техническия анализ. Защо с технически анализ? Защото фундаменталния анализ, върху биткойна, на практика е неприложим, поради няколко основни причини.

На първо място, което е и сред основните проблеми и въздържа големите институционалните инвеститори, да насочват средства към биткойна, е факта, че валутата няма „вътрешна стойност".

Или това, колко ще струва криптовалутата, се определя изцяло от това, което пазарните участници смятат, че е справедливо. По този начин, тя много прилича на златото.

А липсата на вътрешна стойност, прави възможността да се ползват приоми на фундаменталния анализ, за да се определи „справедливата цена" на биткойна, невъзможно. Можем само да припомним, че Бъфет не харесва златото, именно заради липсата на вътрешна стойност.

На второ място, биткойнът е децентрализирана система за разплащане и в тази насока, валута. Или липсва регулация и решения от подобни органи, които да въздействат върху търсенето и предлагането и на база на които да се прави фундаментален анализ, по подобие на традиционните валути.

За сравнение, доларът, еврото и останалите валути, се влияят от монетарната политика и решения на институциите, които ги регулират – в лицето на Фед и ЕЦБ. А прогнозирането на тези решения и политики, са основна част от фундаменталния анализ.

След като уточнихме това, можем да погледнем към техническия анализ. Започваме разбира се от най-дългосрочната графика – месечна.

Както виждаме от графиката, налице са пет периода на дългосрочната графика, при които виртуалната валута е реализирала понижение от над 30%, последния от които е от миналия месец (от върха при 3000 долара, до дъното при нива от под 1 800 долара).

При два от периодите няма пробив на върха от преди началото на корекцията, през следващите няколко месеца, което е последвано от по-нататъшни загуби, или движение в рейндж.

При два от периодите обаче, е налице пробив на предходния връх, отпреди корекцията, в рамките на следващите няколко свещи, което е последвано от по-нататъшно силно възходящо движение.

Нещо повече, и в двата случая, пробития връх, се превръща в непреодолимо ниво на подкрепа. Или инвеститорите купили криптовалутата при пробив и сложили своите стопове за ограничаване на загубите, при преодоляния връх, са се радвали на много добри резултати.

Какво можем да очакваме, при настоящата ситуация след като корекцията от над 30% вече е факт, а биткойнът се търгува при нива близко до върха от свещта, преди корекцията?

Два са базовите сценарий, на база на историческото представяне при корекции с подобен магнитут в исторически план.

Ако върхът при 3 000 долара остане в сила и не бъде преодолян, перспективите пред биткойна не са особено добри и е напълно възможно понижението му да се възстанови с цел тест на дъното при 1 800 долара.

От друга, страна, пробив на върха при 3 000 долара, може да бъде последвано от силно по-нататъшно поскъпване, ако историята се повтаря, разбира се (на което залага техническият анализ). Инвеститорите, могат да купуват криптовалутата, при пробив и да поставят стоповете си малко под това нива, ако станат свидетели на силно отласване нагоре, след пробива.

Бързото отдалечаване от посочената психологическа граница нагоре, е необходимо, за да се потвърди наличието на по-нататъшен възходящ потенциал (и да има доказателство, че пробивът не е фалшив).

изтеглете безплатно платформата MT 4 Supreme Edition

Възползвайте се от допълнителните възможности за технически анализ на платформата MT 4 Supreme Edition на Admiral Markets

Преминаваме към графика от малко по-нисък ред – седмична.

На нея, първо виждаме потвърждение на възходящия тренд, давано от 200-дневната (червената линия) и 50-дневната (синята линия) средна величина. Тоест по-краткосрочната от двете линии, е над по-дългосрочната.

Това, което би могло да притеснява инвеститорите в известна степен, може да идва по направление на разликите между двете линии, която е една от най-широките в исторически план.

Добрата новина е, че в момента на графиката може да се формира широко-популярната в техническия анализ фигура „флаг". Това е една от най-добрите трендови фигури, след формирането на която и доказателство, че трендът (в случая възходящ) продължава, следва по-нататъшно силно движение в съответната посока.

Как изглежда класическия флаг, като фигура от техническия анализ?

Първите доказателства за това, че можем да видим развитието на подобна фигура при биткойна , вече да има доказателство (пробив на горната граница на флага, отбелязан с кръгче), потвърждаващ сигнал за фигурата, би бил пробив на върха, за който говорихме – при 3000 долара.

Ето как изглежда и потенциалния флаг при биткойна…

Ако видим развитието на флаг при биткойна и екстраполираме разстоянието на дръжката, след пробива на горната граница на флага, то получаваме потенциален таргет за биткойна от около 4 500 долара.

Най-хубавото в случая е, че подобно масирано повишение, би могло да се случи изключително бързо и в рамките само на няколко месеца, ако се вземе в предвид, колко време е било необходимо да се достигне от дъното на флага, до неговия връх.

Научете повече за криптовалутите и как можете да се облагодетелствате от тях, като се регистрирате безплатно за най-горещото финансово събитие на тази година – Конференция за криптовалути 2017: Как да търгуваме Bitcoin и Еherium.

Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.