Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Ливъридж до:
    1:30 за непрофесионални клиенти,
    1:500 за професионални клиенти
  • FSCS защита
  • Защита от негативен баланс
ПРОДЪЛЖИ
Избиране на един от тези регулатори/инвестиционни фирми ще покаже съответстващата информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор/инвестиционна фирма, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори/инвестиционни фирми ще покаже съответстващата информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор/инвестиционна фирма, моля изберете го.

GBP Flash crash: Как да печелим от подобни събития 2016.10.11

Октомври 11, 2016 08:57

Фокусът на пазарните участници в края на миналата седмица беше върху британския паунд. NZDUSD и USDCAD може би излизат от летаргия.

EURUSD

Данните от пазара на труда (NFP) в САЩ, които бяха оповестени в петък се оказаха по-лоши от очакваните. Въпреки това към момента 65.10% от пазарните участници очакват увеличение на основните лихвени нива в САЩ през декември. Икономическите показатели за американската икономика през следващите месеци ще покажат курса на действие на ФЕД. През тази седмица с най-голямо значение ще са икономическите новини в сряда, когато ще бъдат публикувани подробности за паричната политика, а в петък продажбите на дребно.

От политическите фактори не трябва да подценяваме предстоящите президентски избори в САЩ. Избирането на Клинтън вероятно ще е положително за пазарите. Но какво ще стане, ако тази година станем свидетели на още една политическа изненада?

В едно от последните си изказвания М. Драги заявява, че ЕЦБ разполага с още средства, с които да облекчи паричната политика. В същата реч заявява, че водената от ЕЦБ политика започва да дава резултат. Едва ли до края на годината ще станем свидетели на сериозни промени в паричната политика на водената от него институция.

От дневната графика на валутната двойка, забелязваме ефекта, който оказа NFP в петък. След разочароващите данни EURUSD се върна над подкрепата от 1.1122, формирайки фалшив пробив. Цената затвори малко под нивото 1.1200, което към момента е съпротива. Дивергенцията при МАСД подкрепя липсата на достатъчно мощ в мечата група. Така цената остава в странично движение. Следващо покачване е изправено пред няколко нива на съпротива в зоната от 1.1200 до 1.1360. Засилване на еврото може да настъпи, ако очакваното увеличение на лихвените нива в САЩ не се случи.
Затваряне под 1.1122 на дневна графика ще покаже, че все пак мечките си връщат контрола.


От СОТ доклада за спекулативните позиции забелязваме, че за седмицата до 04.01.2016 големите спекуланти са увеличили късите си позиции с 11.20 хил. контракта.

Сериозно увеличение на късите позиции се забелязва и при британския паунд с 18.40 хил. контракта. Нетните къси позиции в британски паунд достигат ново рекордно ниво от 97.60 хил. контракта.

Намаляване на късите позиции с 9.00 хил. контракта при новозеландския долар заслужава внимание, заради по-големия обем.
Единствено австралийският долар е подложен на съществени покупки с увеличаване на дългите позиции с 10.70 хил. контракта.


GBPUSD

Срива на британският паунд по време на азиатската сесия в петък изненада повечето пазарни участници. Причината за това събитие може да търсим в разположени под 1.2600 бариерни опции и стоп нива, ниската ликвидност в този период, както и в автоматизираните системи за търговия, търгуващи по сходни алгоритми. Падането на цената под 1.2600 е задействало стоп нивата в споменатите алгоритми, а след това липата на ликвидност е изиграла своята роля.

В последните години подобни кризи не са рядкост на форекс пазара. Бърз преглед на подобни събития показва, че те обикновено се случват по посока на тренда. Затова, ако искаме да се предпазим от подобни събития и да спечелим от тях просто трябва да търгуваме по тренда, а не да се опитваме да хващаме върховете и дъната на пазара.

Подобна тактика с купуване по дъната проработи при предишното дъно при тази валутна двойка. През последните дни изглежда много дребни пазарни участници са очаквали да спечелят пак със същата стратегия. Това става ясно от бичият сентимент в четвъртък. Тогава по данни на различни брокери над 70% от клиентите им (които са търгували паунда) са държали дълги позиции. Те са се опитвали да играят срещу тренда.

Миналата седмица също имаше значителна промяна при позиционирането на големите спекуланти при паунда. Тогава те закриха 21.1 хил. контракта в дълги позиции и увеличиха късите си позиции 8.00 хил. контракта. Това е достатъчно предупреждение да не се опитваме да купуваме по дъната, а да търгуваме по тренда. Както всички знаем изненади се случват по тренда, а не срещу него.

Спазването на консервативен риск мениджмънт също гарантира, че ще ограничим евентуални загуби при изненадващи събития от всякакъв характер. В същото време, ако търгуваме по посока на тренд при такива големи движения лесно можем да направим добра печалба, дори и с малък обем.

На тридесетминутна графика се забелязват няколко нива на съпротива. Първото е зоната около 1.2600, а второто зоната 1.2470 – 1.2500.
Трендът остава низходящ, докато се задържа под низходящата тренд линия (с черно).


USDJPY

Валутната двойка спря покачването си в зоната на важно ниво на съпротива – 104.30. На седмична графика това ниво съвпада със средната линия на Болинджър. На дневна графика забелязваме, че споменатото ниво е било подкрепа в миналото (отбелязано с червени стрелки), но последния път, когато цената го е достигнала се е превърнало в съпротива. Важността на това ниво идва от факта, че маркира последния връх, който направи цената. Ако цената затвори над него и то се превърне в подкрепа ще имаме по-високо дъно, по-висок връх и превръщането на 104.30 от съпротива отново е подкрепа.

Разбира се това е само хипотетичен сценарий, при който ще последва обръщане на посоката на тренда. Много по-важно е какво се случва в момента. Към момента цената не може да преодолее 104.30, като се формира мечо поглъщане с последните 2 свещи. Така шансовете цената да остане затворена в странично движение между 104.30 и 100.00 нарастват. Известна подкрепа за цената можем да очакваме на 101.40 – 101.50.AUDUSD

Цената остава под важното ниво на съпротива от 0.7700. В петък се формира „доджи", като ниво на подкрепа беше 0.7550. Това показва изравняване на силите на бикове и мечки. Ценовото движение остава затворено между 0.7700 и 0.7440.

Въпреки спада на златото, австралийският долар запазва позициите си.NZDUSD

Тази двойка проби низходящо долната линия на Болинджър, като се приближи до подкрепата от 0.7086. Този спад се характеризира с намаляване на телата на мечите свещи т.е. отслабващ тренд. В петък се формира „доджи", показващо че пазарните участници се съобразяват с близостта на нивото от 0.7086. Затваряне под това ниво ще направи по-вероятно тест на следващото дъно. Ако започне покачване, съпротива може да очакваме на 0.7200 и на средната линия на Болинджър.USDCAD

Тази валутна двойка все още е в страничен рейндж на дневна графика. В петък цената затвори точно на нивото на съпротива от 1.3280. Ако последва затваряне над 1.3300 на дневна графика, ще имаме по-голяма вероятност за начало на възходящо движение.

Ако 1.3300 остане съпротива за цената може да станем свидетели на връщане към 1.3000.
Успешна седмица!
Васил Стоянов, професионален трейдър и лектор в betatrader.bg. Може да се свържете с него на office@betatrader.bg.

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Потребителите на сайта трябва да знаят, че търговията на финансовите пазари е свързана с поемане на рискове, които те добре трябва да познават, преди да пристъпят към сключване на сделки. Потребителите на сайта самостоятелно и за своя сметка вземат инвестиционните си решения, преценявайки дали търговията с конкретните инструменти е подходяща за тях в зависимост от финансовото им състояние и инвестиционни цели. Сайтът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.