Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.

Докъде може да поевтинее биткойнът? До 5 000 долара...?

Февруари 01, 2018 11:16

поевтиняване биткойн, криптовалути

Определено първият месец на новата година, не бе особено благосклонен за биткойна и останалите криптовалути. Всъщност, биткойнът поевтиня с близо 50% от върха си, постигнат през декември и се търгува при психологическата граница от 10 000 долара.

Сега, въпросът който всички, които искат да търгуват със CFD-та върху биткойн, си задават е - „Спука ли се балонът и колко още може да поевтинее биткойнът?" .

Какво предопредели това да поевтинее биткойнът?

Да започнем обаче, малко по-отдалеч – с причините довели до поевтиняването на биткойна. А те определено бяха по няколко направления...

На първо място и с най-голяма тежест, може би са регулаторните фактори. В началото на януари от Южна Корея започнаха да говорят за забрана на крипто-борсите, поради опасенията за използването им от „сенчестия бизнес". В последствие от страната смекчиха леко позицията си и започнаха да говорят за край на анонимността при търгуващите с криптовалути.

Отново в началото на миналия месец, дойде и забрана от Индия, по направление големите държавни банки да правят плащания към криптоборси.

В края на миналия месец пък, една от най-големите японска криптоборси – Coincheck заяви, че около 535 милиона долара в монети на криптовалутата NEM са били откраднати от хакери. Мениджмънта на борсата обяви, че е държал монетите във виртуален портфейл.

Само ще припомним, че през декември южнокорейската борса Youbit загуби 17% от дигиталните си активи, което накара компанията майка да обяви банкрут.

Всичко това, припомни на инвеститорите с по-дълга памет, случилото се през 2014-та година с токийската борса Mt. Gox. Тя също фалира, след като обяви, че е загубили 650 000 от биткойните на своите клиенти, както и 100 000 от собствените си.

В средата на декември, щатската инвестиционна банка Morgan Stanley прогнозира, че биткойни на стойност над 630 милиона долара, са били откраднати от хакери.

търгувайте със CFD-та върху биткойн и печелете не само от поскъпването, но и от спада

Добрата новина за инвеститорите обаче е, че могат да търгуват със CFD-та върху биткойн и да печелят, не само от поскъпване в цената на криптовалутата, но и от понижението й. От опцията да се застраховат от потенциален спад в цената на биткойна, могат да се възползват и тези, които добиват криптовалутата.

Бъфет – не бих инвестирал в биткойн!

Подобно предупреждение, че биткойнът няма да свърши добре, в средата на януари, направи не кой да е, а самият Уорън Бъфет, един от най-великите инвеститори на всички времена и неговата дясна ръка – Чарли Мънгър. Инвеститорът милиардер, заяви вчера, че биткойнът и останалите криптовалути, се насочват към спад и ще свършат зле.

„Мога да кажа, с почти сигурност, че криптовалутите ще свършат зле", заяви Бъфет в интервю за финансовото издание CNBC.

Коментарите на Бъфет, бяха подкрепени и от Чарли Мънгър, който описа експлозивния ръст на биткойна, като „балон". Според Мънгър, инвеститорите са в еуфория в момента, защото цените се движат нагоре и тези активи са „модерни". „Аз обаче, не се вълнувам", допълни още Мънгър, отново пред финансовото издание CNBC.

вижте как търгуват професионалистите

Вижте как търгуват професионалистите и почерпете опит от тях, в безплатните уебинари, организирани от професионални трейдъри всеки ден!

Мънгър е отявлен критик на криптовалутите, които отбелязаха съществен ръст в стойностите си през последните няколко месеца. През миналата година, Мънгър заяви, че експлозивното повишение на стойността на криптовалутите е „пълно безумие".

„Криптовалутите са лоша идея, луда идея, която кара хората да си мислят, че могат да достигнат до богатство по лесния начин", коментира Мънгър, пред финансовото издание CNBC.

Няма как да не припомним, че мрачни прогнози за биткойна, имат и експертите от Saxo Bank. Те прогнозираха, че кypcът нa битĸoйнa може да продължи нагоре и да прекрачи границата от 60 000 долара за монета през 2018-та година, или сумарна пазарна капитализация от над 1 трилион долара.

След това обаче, биткойн манията може да се „удари в стената", следствие на регулаторни ограничения и забрани в страни като Русия, Китай и Южна Корея и през следващата 2019-та година да поевтинее до ниво от 1 000 долара.

Какво е финансов балон и каква е психологията зад този феномен? Прилича ли биткойнът на финансов балон?

Много хора говорят за балон при биткойна и останалите криптовалути. Знаете ли обаче, какво точно се има в предвид под това?

Сега ще разгледаме популярната психология, която стои при формирането на подобни „финансови балони" и ще потърсим някаква графична прилика със случващото се с биткойна...

финансови балони, биткойн, криптовалути

Разбира се, трябва да отбележим, че приликата между графиката на биткойна и стандартната графика за развитието на един финансов балон, не означава задължително, че ще видим пълно повторение на посочените сценарий.

Някои фази, от типичните цикли, могат да са с различна продължителност интензитет, или пък дори напълно да липсват.

В допълнение, трябва да отбележим, че не е задължително биткойнът да е в съответната фаза, в която изглежда, че е. Например, ако видим потенциален тест и пробив на върха (но траен такъв, или върха от 19 500 да се превърне в непреодолимо ниво на подкрепа в средносрочен план) от края на миналата година, то това може да инициира по-нататъшно поскъпване на биткойна и да покаже, че сме в напълно различни фази, от тези отбелязани на графиката.

Иначе, ако биткойнът е „балон", то той няма де е първия, нито най-вероятно и последния. Историята сочи, че от първия по-сериозен финансов балон, е така наречената „мания по лалетата", която става реалност в Холандия.

Най-вероятно сте чували, че много финансови експерти, сравняват случващото се с биткойно, със случилото се с лалетата през 17-ти век в Холандия. Един от тях бе и ръководителят на щатската инвестиционна банка JP Morgan Chase - Джейми Даймън, през лятото на миналата година, когато биткойна бе далеч по-евтин.

Ако се чудите как изглежда графиката на биткойна, съпоставена с графиките на някои от най-големите балони в историята, то от финансовото издание Bloomberg дават отговор на този въпрос.


До къде може да поевтинее биткойнът?

Ако биткойнът докаже, че е във фаза на „пукане на балон", за което все още няма достатъчно доказателства и цената на криптовалутата не се върне над 19 500 долара, то сигурно повече от хората си задават въпроса до къде може да се простре потенциалното поевтиняване на биткойна?

И отговорът може и да не им хареса... нива от малко над 5000 долара.

Графика: MT 4 Supreme Edition, седмична

За да се случи това, разбира се са необходими няколко условия. Първо, биткойнът да преодолее най-близкото си ниво на подкрепа, което в момента е при 9 100 долара.

И на второ място, криптовалутата трябва да пробие и последното критично ниво на подкрепа – 61.8-процентната корекция на ръста от март на миналата година до историческия връх в края на миналата година. Тази стойност е при нива от около 7 950 долара.

И пробивът на последното ниво, би могло да насочи криптовалутата за тест на 50-дневната пълзяща средна (на седмична графика), при ниво от 5 450 в момента, а защо не и на психологическата граница от 5 000 долара.

регистрирайте безплатна демо сметка

В каквато и посока да решите да търгувате биткойна обаче, може би не е лоша идея да тествате първо търговията в реални условия, но без риск от загуба на реален капитал. Това можете да направите с безплатна демо сметка от Адмирал Маркетс.

Вижте още:

Добивате криптовалути? Ето как да се застраховате от спад в цените им!

Топ три на най-успешните трейдъри на всички времена

Пробиви и обръщания при ключови нива на подкрепа и съпротива

Как да прилагате техническия анализ при биткойна

Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.