Златото - най-добрият актив на 2017 година

Февруари 14, 2017 10:36

Годината стартира изключително силно за златото. Нещо повече, благородният метал, с повишение от над 8% от началото на годината (предвид на изменението на цената на метала от графиката на платформата на Admiral Markets), е най-добре представящия се основен актив на фондовите пазари. Металът, стартира с повишението си, след изборната победа на Тръмп през ноември, като вчера отбеляза нов над тримесечен връх при ниво от около 1 245 долара.

Добрата новина за инвеститорите е, че все още най-доброто пред жълтия метал, може тепърва да предстои. Няколко са факторите, които се очаква да продължат да подкрепят цената на златото. И най-важният сред тях е – политическата несигурност.

Бъдещите действия на Тръмп са изключително неясни и носят риск, от това, да въвлекат САЩ в търговска война. Излизането на Великобритания от ЕС, е напълно възможно да поеме по „труден път", а във водещи европейски страни предстоят избори.

Казано по друг начин – политическата несигурност в световен мащаб е по-висока от всякога. А както всички знаем, несигурността е добър фактор, подкрепящ цената на „благородния метал".

По отношение на политиката на Фед, заплахата пред златото не е особено голяма, поне на този етап. Инвеститорите вече свикнаха с мисълта, за увеличаването на лихвите, което се вижда от рекордните стойности на водещите щатски индекси. Фед обаче, едва ли ще прибегне до „агресивно повишение" на лихвите, поне през тази година и преди наличието на сериозни доказателства за инфлация. А както видяхме от последния доклад за ръста на заплащането, такива все още не са налице.

Подкрепа за цената на златото, ще се оказва и от планираната от администрацията на Тръмп политика на „евтин долар". Новият президент, вече не веднъж и два пъти „размаха пръст" към страни продкрепящи спада на валутите си (Япония), което с пълна сила се усети при йената. Доларът отбеляза съществена загуба спрямо йената, след изборната победа на новия президент.

Напълно е възможно слабостта на щатската, спрямо останалите основни валути да продължи и през оставащите месеци на годината, особено след изборите в Европа. А както знаем, движението на златото е противоположно на това на долара.

От техническа гледна точка, златото също дава много добър сигнал за покупки. На една по-дългосрочна сдемична графика (седмична), може да се види, че златото в момента е при ключово нива на съпротива – разположена в диапазано 1 240-1 250 долара.


Това дава добра отправна точка за инвеститорите, да купуват злато, със „стоп поръчки" при нива над 1 250 долара и цели – първоначално психологическата граница от 1 300 долара, а впоследствие и върхът от миналата година при нива над 1 374 долара. Като добри нива за поставяне на стоп за ограничаване на загубите, можем да определим 1218-1220 долара.

Търгувайте злато с 20 % отстъпка от спреда за периода от 6 февруари - 3 март с реална сметка от Admiral Markets. Ако все още нямате такава, регистрирайте се сега!

Търгувайте индекси при едни от най-добрите условия със сметка към Admiral Markets.

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.

Предупреждение за риск: Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да изгубите всички инвестирани средства. Следователно не трябва да инвестирате или да рискувате повече, отколкото сте склонни да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате риска при търговията преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd. Регистрационният номер на Admiral Markets в FCA на Великобритания: FRN 59545


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.