Защо следващите 10% за S&P 500 по-скоро ще са надолу?

Февруари 28, 2017 11:20

Щатските индекси са скъпи. Това разбира се не им пречи да станат още по-скъпи. Сега обаче, ще посочим няколко причини, защо следващото по-сериозно движение на широкия индекс S&P 500, да кажем от 10%, може да е по-скоро надолу.

Ще започнем с малко интересни факти за широкия индикатор

Индексът S&P 500 регистрира нов рекорд вчера, като пазарната капитализация на компонентите му, от средата на този месец, премина психологическата граница от 20 трилиона долара за пръв път в историята.

През последните над 90 борсови сесии, индексът не е регистрирал по-голям спад от 1%, което се е случвало много рядко в историята.

Бичият пазар, вече е на над седем и половина години. Един от най-дългите в историята на щатските пазари. Нещо повече, от дъното на показателя по време на финансовата криза, до момента, индексът е растял 417 седмици, или с две седмици повече от повишението му от периода преди кризата през 1929-та година.

И докато основно правило за инвеститорите в момента, би следвало да е, че „бичите пазари не умират от старост", добре е последните да имат „едно на ум".

Историята сочи, че средният бичи пазар продължава около четири години и половина. Или казано по друг начин, много е възможно да сме близо до края на цикъла.

Няма как да не погледнем и към любимото съотношение на гениалния Уорън Бъфет – а именно какъв процент от БВП представлява пазарната капитализация на щатските акции. От 1964-та насам, средната пазарна капитализация е била 57% от БВП на най-голямата световна икономика.

В началото на тази година обаче, тази оценка съставлява вече 121.2% от щатската икономика, въз основа на данните за БВП на САЩ за третото тримесечие, според анализатори от Bank of America Merrill Lynch, направили изчисленията. Това е над два пъти по-високо от средните стандарти за съотношението в дългосрочен период.

Съотношението цена-печалба на широкия индекс S&P 500 също е при много високи нива (от над 26). На практика, то е само на около 8% от нивата си, достигнати през 1999-та година, или преди „пукането на технологичния балон". Всички знаем, какво се случи в последствие…

Популярното съотношение на индекса, при нива над 26 в момента, е по-високо и от нивата отпреди финансовата криза от 2006-2007 година.

Налице е и сериозен дисбаланс между цените на суровините и нивата на индексите. Традиционно е схващането, че двата класа активи обикновено се движат в една посока, при очаквано силно представяне на световната и щатската икономика.

Няма как да не отбележим още два, тревожни за фаталистите факта. Първият е, че настоящата година завършва на 7. А както всички знаем, най-големият спад в историята на Уолстрийт се случва през 1987-ма година (завършваща на 7). Малко по-късно, азиатската криза се случва през 1997-ма година, а финансовата криза стартира през 2007-ма година.

В допълнение, винаги в историята, когато щатски президент е изкарвал два мандата, е следвала криза в рамките на следващите 12 месеца. Само ще припомним, че съвсем скоро завърши двойния президентски мандат на Обама.

Искрата, която да доведе до разпалване на нова финансова криза, може да дойде по направление на рекордната световна задлъжнялост. При ниво от 225% от БВП на света, частният и държавният дълг, отвъд финансовия сектор е при рекордно ниво, припомнят експертите от МВФ.

Когато към това добавим, липсата на по-сериозна корекция от над 20% през последните няколко години, политическата несигурност в САЩ и Европа, то средата за инвеститорите става повече от несигурна.

Защитете се от волатилност, с възможностите на платформата на Admiral Markets.

Успешна търговия!

Търгувайте индекси при едни от най-добрите условия със сметка към Admiral Markets.

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.

Предупреждение за риск: Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да изгубите всички инвестирани средства. Следователно не трябва да инвестирате или да рискувате повече, отколкото сте склонни да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате риска при търговията преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd. Регистрационният номер на Admiral Markets в FCA на Великобритания: FRN 59545


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.