Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.

Защо предстоящата среща на Фед може да изпрати EUR/USD до паритет?

Март 13, 2017 09:19

Темповете и времето, за следващите повишения на лихвите от страна на Фед, е основна тема на финансовите пазари, особено при валутите, облигациите и акциите. Ето малко насоки за новите инвеститори, как почти сигурното повишение на лихвите ще засегне пазарите и идеи, как биха могли да го изтъргуват.


През последните 7 години, ниските лихви на водещите централни банки по света, бяха основен стълб в силното възстановяване на пазарите. В среда обаче, в която много от водещите борсови индекси по света, са при рекордни стойности, пазарите се страхуват от повишаващите се лихви.

На 15-ти март, ще получим последни насоки относно лихвената политика, от най-голямата и значима централна банка в света, тема, която ще се коментира от нашите професионалисти на предстоящия специален Уебинар.

Предистория

След години на слаб икономически прогрес и различни причини, за да не повишават лихвите, щатският Федерален Резерв (Fed), най-накрая е готов да "дръпне спусъка". Това може и да е момента, който всички на Уолстрийт очакват.

Когато щатските лихви се повишават, те не просто оказват ефект върху щатския долар и щатската икономика. Щатският долар е най-търгуваната валута в света, а щатската икономика е най-голямата в света. Така, че на практика всички световни финансови пазари се движат в унисон с променящите се очаквания относно времето, скоростта на повишение на лихвите, както и очакваната продължителност на процеса.

Срещата на FOMC (Комитет за Парична Политика към Фед) в сряда и последващите коментари от Джанет Йелън, по време на пресконференцията, след нея, ще са определящи за посоката на пазарите. Инвеститорите ще очакват коментарите на Йелън по отношение на щатската икономика, глобалните рискове, пазара на труда, инфлацията и предстоящите избори във Франция. Пазарът ще се опита да предугади от изказванията на Йелън, какви ще са следващите действия на резерва по отношение на лихвите.

Защо срещата на ФЕД на 15-ти март е дори по-значима от други срещи на резерва

Перспективите за данъчни облекчения, които могат да повишат дефицита, накараха трейдърите да заложат на ускоряване на темповете на повишение на лихвите от страна на Фед, след слабото им повишение през 2015 и 2016-та година. Стабилният ръст на щатската икономика, е друг аргумент в посока на очаквано повишение на лихвите.

Все повече стават анализаторите, които започват да очакват три повишения на лихвите през тази година (март, юни и септември) и може би още три през следващата 2018-та година.

Тези очаквания, определено оказват въздействие върху инвеститорите и действията им на фондовите пазари. Например, тези очаквания, подпомогнаха ръста на долара през последните няколко дни, включително и спрямо еврото, след като Фед заяви, че няма нужда да види данъчните реформи на Републиканците, преди да предприеме повишение на лихвите.

Средата за добавяне към действието от декември на 2016-та година, е "по-примамлива", според Уилиам Дъдли, ръководител на ню-йоркския Фед. Това повишава вероятността за мартенско повишение на лихвите, почти до 100%, спрямо 50% през миналата седмица.

Вместо да станат свидетели на сериозни разпродажби обаче, при перспективата Фед не само да повиши лихвите, но да прави това все по-често, акциите и облигациите, започнаха да приемат този факт. Инвеститорите свикнаха с идеята за това и факта, че повишението на лихвите, едва ли ще доведе до предстояща катастрофа. Разбира се инвеститорите е добре да имат в предвид и факта, че често големите бури, са предхождани от спокойствие и липса на реакция.

Идеи как да изтъргувате срещата на Fed

Тези, които искат да изтъргуват Фед, могат да обмислят следните няколко неща:

Основният въпрос в сряда е дали прогнозите на пазарните участници ще бъдат посрещнати, както и ще индикира ли Фед по-агресивни действия от първоначалните очаквания. Индикации за това могат да се дадат от:

1. Наблягане на позитивното развитие на данните за щатската икономика като: стабилното състояние на пазара на труда, с ниво на безработица от 4.8%; добрите данни за бизнес и потребителското доверие; ръста в средния доход.

Да се изразят стабилни очаквания за световната икономика и слаби опасения от предстоящите избори във Франция. По този начин ще се постави основа за по-нататъшно повишение на лихвите и ще се наблегне върху позитивния лихвен диференциал между щатския долар и останалите основни валути.

Ако това се случи, то възможните реакции могат да включват:

a.Щатският долар да се повиши, като последват събития като:

Двойката EURUSD да пробие ключовото ниво на подкрепа в зоната при 1.05. Двойката USDJPY може да пробие ключовата съпротива при 115 йени за долар.

b. Основните борсови Индекси, особено тези в САЩ, да станат обект на разпродажби, следствие по-високите лихви и очакванията за забавяне на бизнес активността и потенциално понижение на печалбите на акции.

c. Базираните в долари суровини, като злато и сребро, да пострадат от нарастване в доверието в кешовите активи, както и в долара.

2. Ако Фед повиши лихвите, както се очаква, но не сигнализира по-агресивни действия в бъдеще, по отношение на лихвената си политика, или пазара интерпретира коментарите на резерва, по този начин (повишение по-скоро следствие от увереност в силата на щатската икономика), можем да видим краткосрочно отстъпване на долара.

В един много малко вероятен сценарий, Фед може да изненада пазара и да запази нивото на лихвите без промяна, до следващото си заседание през май. Мотив за подобно действие, може да се потърси в неизвестността, свързана с предстоящите избори във Франция. Това може да охлади очакванията за бъдещата политика на Фед по отношение на лихвите и да станем свидетели на сериозен отстъп на долара.

Дългосрочните графики на EURUSD и USDJPY по-долу, сочат потенциалните възможности за пробив на търговския рейндж, при различни интерпретации на решението на FOMC.

Седмична графика на EURUSD:

Източник: MetaTrader 4 WebTrader, web.admiralmarkets.com

Вероятността Фед да прибегне до повишение на лихвите, през периода юни и септември, достига 100%. Почти пълната сигурност на пазара, се предопределя от наскорошните коментари на официални представители на Фед и след прогреса на щатската икономика по отношение на поставените цели за инфлация и безработица.

В обобщение

Най-добрият подход към срещата на Фед и решението на FOMC е изчакване на прес-конференцията преди да се предприемат действия.

1.Ако видим много уверен Фед (което да сочи към по-агресивна траектория на повишение на лихвите, от първоначалните очаквания), тогава:

– Дейтрейдърите, могат да обмислят възможността да отиграят пробив на долара нагоре, спрямо еврото, йената, паунда и др., както вече споменахме по-горе.

– По-дългосрочните инвеститори, могат да се облагодетелстват от рекордните стойности на щатските индекси, за да "приберат част от печалбата си".

2. Ако Фед не сигнализира по-агресивно повишение на лихвите, то ще имаме обратната ситуация:

- Дейтрейдърите, могат да се възползват от краткосрочното поевтиняване на долара.

- По-дългосрочните инвеститори, могат да се възползват, да купуват долара на по-ниски нива.

Имате въпроси? Свържете се с нас на admiralmarkets.bg или се обърнете към някои от нашите професионалисти, които ще се радват да ви съдействат. Тук сме, за да ви помагаме!

Вижте и други страхотни трейдинг идеи! За да сте по-сигурни и спокойни, защитете се от волатилност, с възможностите на нашата платформа MetaTrader 4 Supreme Edition Edition!

Предупреждение за риск: Настоящата статия, представлява личното мнение на нашите Анализатори и не представлява съвет, както и не се дават гаранции какво ще се случи от Admiral Markets UK Ltd. Търговията на финансовите пазари включва рискове, дори за тези, които са запознати с рисковете и другите възможности за управление на риска, предоставяни от платформите MetaTrader 4 Supreme Edition и Защита от Волатилност. Пълната отговорност за направените търговски решения, принадлежи на трейдърите.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.