Вярвате ли в Йелън?

Февруари 11, 2016 11:49

USD/JPY и Nasdaq удариха най-ниските си нива от края на 2014 г., тъй като бягството от риск доминира на пазарите. Американските акции ограничиха техния напредък в сряда на фона на речта на Йелън пред Комисията на Конгреса. А слуховете, чe основна американска енергийна компания се подготвя за фалит хвърлиха красноречив поглед върху текущата пазарна психология. Пазарните реакции зависят вече все по-малко от агресивните/миролюбиви наклонности на централните банкери и повече от това дали длъжностните лица са в унисон със сигналите от пазарите.

В подготвената си реч вчера, председателят на Фед заяви, че финансовите условия "са станали по-малко благоприятни за растеж" и призна за "рисковете от понижение", до голяма степен произтичащи от несигурността за здравето на китайската икономика. Въпреки това, Йелън не е затвори вратата за възможността от повишение на лихвата през 2016.

Доларът първо се вдигна, тъй като тя бе по-малко миролюбива, отколкото пазарните участници очакваха. Това бе нормална реакция. Но по-късно доларът спадна рязко, когато Йелън изрази догматична привързаност към икономическите данни и не алармира спешност, за да се справи или дори да се разбере защо пазарите сигнализират неприятности.

Промяната в пазарната психология има смисъл. Фючърсите по федералните фондове вече не са свързани с ценообразуването в повишението на лихвите от Фед през 2016 г. Преди която е да е централната банка да започне увеличение, тя ще трябва първо да възстанови доверието на пазара.

Неспособността на властите да овладеят твърдо кризата със суровините е това, което помага на убежища като облигациите, златото и йената да се укрепят в момента. Това също така добави и волатилност на форекс пазара и разклати биковете по щатския долар.

Йената докосна нови максимални стойности до 110.97 за първи пот от 2008 г. насам. Японските пазари са затворени днес по повод Деня на основаване на държавата, така че волатилността по двойката USD/JPY скочи нагоре, а самата двойката е фокусирана върху рисковите настроения и динамиката на американския долар. Нива на подкрепа са 107.65, 105.88 и 105.18, съответно следващи нива на съпротива имаме при 112.50, 113.60 и 115.28.

В същото време, еврото продължава възходящия си моментум, получавайки нов тласък след отварянето на фондовите пазари на Европа към следващата си цел в района на 1.1500.

Сега търговците се готвят за излизането на доклада за броя на молбите за помощи при безработица в САЩ днес и за втория ден от изказването на Йелън пред Конгреса. Дотогава търговията най-вероятно ще остане със същата динамика.

Е, вярвате ли в Йелън?

Вече може да изтеглите и електронната ни книга Forex пазарът през 2016, включваща прогнози, анализи и оценки за представянето на валутите тази година.


Присъединете се към БЕЗПЛАТНИЯ ни семинар за търговия на финансовите пазари в Гранд Хотел Приморец, гр. Бургас на 19.02.2016 г. и може да спечелите много ПАРИЧНИ награди и БЕЗПЛАТНИ ОБУЧЕНИЯ. Научете повече тук.
*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба на валутни двойки на форекс пазара. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.

Силвия Велчева

Admiral Markets UK Ltd

Предупреждение за риск: Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да изгубите всички инвестирани средства. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате повече, отколкото сте склонни да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате риска при търговията преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd. Регистрационният номер на Admiral Markets в FCA на Великобритания: FRN 595450