Ще изненада ли ОПЕК пазарите днес?

Ноември 30, 2016 13:03

Фундаментален анализ

В момента все още съществува глобално свръхпредлагане на петрол, поради което е необходимо намаление на добива, за да се ребалансира пазара през 2017 г. Въпросът е че всяка от страните производителки иска да запази пазарния си дял и не е склонна за намаление на производството.

На неофициална среща на ОПЕК в Алжир през септември беше постигнато предварително съгласие за съкращаване на добива от 33.6 млн. на ден до 32. 5 млн. на ден за страните от ОПЕК.

До момента няма съгласие за намаление на добива на петрол от най-големите производители в света, преди срещата на страните-членки на ОПЕК днес във Виена, което е негативно за петрола. Иран засега отказва да намали добива, а Саудитска Арабия заяви, че ще участва в това, само ако всички страни-членки на картела се включат.

Отделно производителите на шистов перол в САЩ се оказаха доста гъвкави и устойчиви при цена под 50$ за барел, което е още един макро фактор за задържане на цената.

Днес в 17.30 българско време ще излезнат и важните данни за седмичните запаси на петрол в САЩ, като очакванията са за увеличение с 600 хил. барела.


Технически анализ

От техническа гледна точка, петролът се търгува в широк рейндж между 38 и 52 долара за барел и в момента не виждаме ясен технически сетъп, но според нас, интересно ниво за позиции би било 49.00$, където приблизително се намират 61.8% корекция по Фибоначи на последното низходящо движение (от 51.89 до 42.15) и горната линия на възходящ канал, който е с по-скоро корективен характер на посоченото низходящо движение.


През пазарен анализ (CROSS MARKET)

Най-висока отрицателна корелация (минус 73) WTI има с GBP/CAD на 4-часова времева рамка. В момента валутната двойка не потвърждава текущото възходящо движение при петрола.


Парични потоци (FLOW)

Петролът е изключително волатилен инструментент в момента, което говори за по-скоро намалена ликвидност или „тънък пазар". От гледна точка на големите инвеситори във фючърсите на петрол на борсата в Чикаго и Ню Йорк, изразени, чрез т. нар. COT Report (Commitment of Traders) виждаме изключително високо ниво на открития интерес, което е предпоставка за силно насочено движение след решението на ОПЕК днес.


Вихрен Молевски,

Admiral Markets


Предупреждение за риск: Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.