Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.

​Ще вкара ли Фед щатската икономика в рецесия?

Ноември 14, 2017 12:25

фед вкарва щатската икономика в рецесия

Новият заместник на настоящия ръководител на Фед – Джанет Йелън е известен. Сега въпросът сред инвеститорите е, каква ще е политиката на Джером Пауъл и как ще се отрази това на икономиката на САЩ?

Смяната на ръководителя на Фед ще се осъществи през Февруари, след потвърждение от Сената

Като цяло, нагласите на пазарните участници са, че Пауъл ще следва политиката на Йелън, по отношение на нормализирането на лихвите във водещата световна икономика.

Или, краткосрочните лихви, могат да усетят възходящ натиск, предвид на очакванията, че новият ръководител на Фед може и да е малко по-агресивен в повишението на лихвите, от своя предшественик.

В тази насока, налице са дори известни опасения, че Фед може да вкара щатската икономика в рецесия…

безплатна демо сметка

Тествайте търговията на финансовите пазари, без риск от реална загуба на капитал, с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Президентът на САЩ – Доналд Тръмп, номинира Джером Пауъл, за следващ председател на Федералния Резерв. Пауъл е уважавано име, както сред Демократите, така и сред Републиканците и се смята, като „соломонов избор" от страна на Тръмп, който и без друго е подложен на сериозен политически натиск в Белия Дом.

Каква ще е новата монетарна политика на Фед?

Най-важното за инвеститорите обаче е, наследствеността в провежданата от Фед монетарна политика. Паул, никога не е противоречал на решенията на Йелън относно лихвите, в повишението им от четири пъти от декември на 2015-та година насам.

Очаква се, разбирането на Фед, за нормални лихви от 3%, да се запази. За сравнение, в момента лихвите са при нива между 1 и 1.25% на годишна база. Основна заплаха, пред агресивността на „нормализирането" на лихвите в САЩ обаче, се очаква да продължи да бъде ниската инфлация. Тя се запазва трайно под целените 2% на годишна база.

Ниската инфлация в САЩ, до голяма степен е необяснима, предвид на доброто представяне на пазара на труда и рекордно ниската безработица. А последното, кара Йелън и голяма част от останалите членове на Комитета по Парична Политика, да очакват постепенно завръщане на ръста на потребителските цени.

Към момента, търговията с фючърси, сочат към близо 90% шанс за ново повишение на лихвите през декември. В същото време, инвеститорите залагат за нови три повишения през следващата година.

Към това, трябва да се прибавят и заявените намерения на Фед, за намаляване на рекордния баланс, натрупан от програмите за обратно изкупуване на активи.

Като цяло Фед разчита до голяма степен на „кривата на Филипс", според която ниската безработица води след себе си и повишение на инфлацията. Това, стои и в основата на убеждението, че инфлацията постепенно ще се върне като фактор.

Фед е в много предизвикателна позиция в момента. От една страна, щатската икономика се възстановява добре, а пазарът на труда е в страхотна форма. От друга обаче, инфлацията все още не е реалност. Ако Фед изпревари с решенията си за повишение на лихвите, преди трайни признаци за връщане на инфлацията, то това може да нарани сериозно повишението в цените.

Дилемата пред Фед

Налице е и друга алтернатива обаче. Ако Фед, се забави с действията си за повишение на лихвите и нормализиране на политиката си, повече от необходимото, то може да се достигне до „прегряване на щатската икономика" и изпускане на контрола върху инфлацията…

Краткосрочните лихви обаче, усещат натиск нагоре, което от своя страна оказва възходящ натиск и върху нивата на щатския долар. А поскъпването на долара, определено не е нещо, което би се харесало на президентската администрация. Тя и без това, среща трудности в прекарване на своята данъчна реформа, а по-скъп долар, би се отразил допълнително неблагоприятно върху печалбите на щатските корпорации.

Някои експерти, оприличават настоящата ситуация с тази през 1999-та година. Тогава бе манията по технологичните компании, като впоследствие станахме свидетели на „пукането на технологичния балон".

инсталирайте платформата Supreme Edition безплатно

Защитете се от прекомерна волатилност, с възможностите за Защита от Волатилност, на платформите MT4 и MT5 Supreme Edition.

Сега за инвеститорите остава ключовия момент, да формират своите портфейли с тегла съобразени с рисковете на всеки инвестиционен клас. В противен случай, те могат да се окажат в неловка ситуация, подобна на тази от предходните две кризи. И докато всичко изглежда, че върви по „мед и масло", а индексите са при исторически рекорди, добре е да имате „две наум"!


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.