Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.

S&P 500 с нов рекорд и най-дълъг в историята си период без корекция

Октомври 25, 2017 12:08

S&P 500, щатски индекси

Щатските индекси продължават с рекордните си нива на затваряне. През тази година станахме свидетели на 50 борсови сесии със затваряне при нови рекорди за основните индекси. Статистиката сочи, че индексът през тази година, е регистрирал петия си най-дълъг период на борсови сесии с нови рекордни стойности на затваряне от 1929-та година.

Има обаче, дори една още по-забележителна статистика – и тя е свързана с индекса на сините чипове S&P 500.

Широкият индекс S&P 500 се търгува вече 243 поредни сесии, без понижение от 3%, или повече. Това е най-дългият подобен период без корекция, в рамките на споменатите проценти, в историята на индекса.

За сравнение, предходния подобен рекорд, бе за 241 дни, поставен през 1995-та година.

Трябва да отбележим и факта, че от началото на серията без корекция от 3%, широкият щатски индекс, е добавил над 20% към стойността си. Това е далеч над средногодишното му повишение от около 10% в дългосрочен план.

Инвеститори и анализатори, започват все по-ожесточено да спорят какво е бъдещето на индекса. Според някои, ръстът е твърде голям и преминава границите на историческото му представяне, а според други рекордното поскъпване, е напълно възможно да продължи.

безплатна демо сметка

Тествайте търговията с американски индекси, без опасност от загуба на реален капитал - с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Какви са основните мотиви на двете основни групи участници?

Ще започнем с групата на инвеститорите, които прогнозират корекция между 5 и 10%, при това относително скоро. Те са на мнение, че пазарът е намерил своя пик, а корекция, би била напълно здравословна.

Мотив номер 1 – Намиране на пик на ръста

Ръста на щатската икономика е достигнала своя пик. За това предупредиха от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs. Според главния анализатор на сегмент акции – Дейвид Костин, признак за намиране на пик на ръста, може да се потърси в индекса ISM на производствения сектор. Показателя достигна 13 и половина годишен връх при ниво от 60.8 пункта през септември.

Макар, че стойност над 50 пункта, сочи повишение на активността, стойности от над 60 пункта, нерядко маркират пика на ръста на икономиката и често поставят началото на забавяне.

От 1980-та година насам, индексът е бил над 60 пункта осем пъти, в четири от които това е траело само един месец,

Мотив номер 2 – Липсата на волатилност

Притеснителен до голяма степен е факта, че липсва волатилност на пазара, което според много експерти може да означава, че идва корекция. И докато волатилността е свързана със страха на инвеститорите, трябва да се припомни, че тя измерва и алчността сред инвеститорите. Рекордно ниска волатилност означава само едно – рекордно висока инвеститорска алчност. А както казва Уорън Бъфет – „Страхувайте се, когато другите са алчни!".

Мотив номер 3 – Свиване на баланса от страна на Фед

Много се говори за повишението на лихвите от Фед, но много малко за един друг фактор – предстоящото свиване на рекордния баланс на резерва. Инвеститорите сякаш забравиха, кой беше факторът, допринесъл за началото и ускоряването на настоящия бичи пазар, отвел индексите до нови рекорди, а именно – политиката на рекордни стимули от Фед.

Сега предстои напълно обратното действие – намаляване на баланса на Фед, или изтегляне на ликвидност от пазара. Или това, което „наду" пазара, е напълно възможно да го „спихне".

Мотив номер 4 – Високите финансови оценки

Няма как да не се отбележи факта, че щатските компании и индекси са при много високи, от историческа гледна точка финансови съотношения. Това прави търсенето на подценени компании изключително трудно.

Мотив номер 5 – Геополитическото и политическо напрежение

Ситуацията покрай Северна Корея се поуспокои. Медиите спряха да говорят за конфликта между САЩ и Северна Корея, но инвеститорите не бива да забравят, че когато са налице двама непредвидими лидера, ситуацията много бързо може да излезе от контрол.

Мотив 6 - И все пак пазарите са циклични

Вече уточнихме, че широкият щатски индекс е не само с голям от историческа гледна точка, брой рекорди, но и с рекорден период без по-сериозна корекция. Инвеститорите не бива да забравят, че пазарите са циклични и циклите на повишения, няма как да не бъдат последвани от такива на корекции. Разбира се, никой не може да каже, кога точно ще започне корекцията, но такава рано, или късно, най-вероятно ще има.

А сега ще се обърнем и към групата, очакваща по-нататъшен ръст на пазарите

Мотив 1 – Данъчната реформа на Тръмп

Един от основните мотиви, които карат инвеститорите да очакват по-нататъшно добро представяне на пазара е очакваната данъчна реформа на Тръмп, която ако бъде приета, най-вероятно ще окаже добро въздействие върху корпоративните резултати през следващата година. А тази реформа изглежда все по-близо до имплементиране.

По това направление обаче, може да има и една контратеза, която се корени в правилото – „търгувай на слухове, продавай на новини".

Мотив 2 – Лихвите все още са ниски

Макар и след четири повишения, лихвите в САЩ, все още са ниски. А инвеститорите продължават да търсят по-добра инвестиционна алтернатива за своите средства. Или те все още са в настроение за „включване на риска".

Мотив 3 – Корпоративните резултати растат с добри темпове

От 120-те компонента на широкия щатски индекс S&P 500, изнесли своите резултати до момента, 72.5% са отчели печалба над средните очаквания, което е над дългосрочния подобен темп от 64%. В същото време 71.7% от компаниите са отчели по-високи от очакванията приходи, при среден подобен темп от едва 60%.

Мотив 4 – Бичите пазари не умират от старост, липсват признаци за криза

Това, че сме свидетели на един от най-продължителните бичи пазари в историята на САЩ, не означава, че той ще свърши само поради тази причина. Зад ръста е налице стабилен фундамент, който се очаква да продължава да работи в полза на щатските компании. Този род инвеститори, припомнят, че в основата на по-сериозни корекции и „мечите пазари", обикновено стоят рецесии. А в момента, такава не е видима на щатския хоризонт, така, че няма от какво да се страхуваме в средносрочен план…

изтеглете платформата Supreme Edition безплатно

И все пак... Добре е да защитите вашите средства от прекомерна волатилност на пазарите, с възможностите за "Защита от Волатилност" на платформите Meta Trader 4 и Meta Trader 5 Supreme Edition.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.