Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.

Решението на ЕЦБ и влиянието върху пазарите

Март 09, 2016 14:42

Инвеститорите очакват ЕЦБ да понижи отново основната си лихва в четвъртък до отрицателни стойности, нещо което се дискутира отдавна, но сега е време да помислим какви биха били последствията от такова решение. Според анализаторите очакван резултат е ново понижение на доходността по държавните облигации, което ще занижи вече ниските цени на кредитиране за страните от Еврозоната. Цените на акциите и стоките вероятно ще продължат започналото вече възстановяване след лошото начало на годината. Индексът DJIA премина нивото от 17,000 за първи път от 2 месеца в края на предходната седмица и затвори над това ниво и във вторник, 8-ми март. Въпреки това, мнозина инвеститори предупреждават, че в условията на такава волатилност има опасност от силна реакция на пазарите, ако ЕЦБ отложи решението за промяна на основната лихва.

ИНТЕРЕСУВАТЕ се от финансовите пазари? ТЕСТВАЙТЕ, като търгувате първо на демо сметка.

В допълнение на това пред потенциалните позитивни резултати от подобна интервенции стоят много въпросителни. Както добре знаем подобно повишение прави цената на кредита по-ниска, което трябва да стимулира предлагането на кредити от банките за икономическите субекти, което да стимулира производството и да генерира ръст на БВП. В условията на глобално икономическо забавяне, обаче, както знаем стратегиите на банките стават още по-нискорискови и често парите остават по трезорите в очакване на по-перспективни възможности за кредитиране.

Незабавната реакция на фондовите и валутните пазари от подобна стъпка на ЕЦБ също остава неясна. Много икономисти се притесняват, че краткосрочната реакция може да доведе до разпродажби на акциите подобно на спада при японските акции в края на януари за понижаване на основната лихва до отрицателни стойности. Подобна стъпка също вероятно ще принуди Швейцарската централна банка да последва ЕЦБ в опита си да поддържа курса на франка спрямо еврото в заложения от нея рейндж.

Курсът на еврото спрямо другите големи валути като долара също остават неясни. Според икономическата логика подобен ход би довел до разпродажби на евровите активи и отлив на пари в търсене на по-висока доходност и следователно спад в курса на EUR/USD. Противоположно развитие, обаче, имаше през последните 2 месеца при двойката USD/JPY, след като Японската централна банка предприе подобна стъпка през януари.

Двойката проби съпротивата при 1.10 на 04.03, но този пробив за сега не е потвърден категорично, както е видно от дневната свещ от днес 09.03. Това все още прави съпротивата валидна в краткосрочен план. Ако цената продължи да спада през следващите дни, вероятно ще цели достигане на подкрепата при 1.07. В случай обаче, че същата се оттласне в посока нагоре, нивото 1.10 ще се превърне в подкрепа при развитие на евентуален възходящ тренд. За момента волатилността е ниска и е вероятно цената да се движи около моментното ниво в краткосрочен план.Източник: Тодор Ангелов, професионален трейдър и ментор, който спечели международния конкурс World Top Investor 2014-2015 с постигната годишна доходност от близо 260%. Тодор Ангелов споделя своя дългогодишен опит на финансовите пазари като изготвя анализи и провежда обучения за финансовата търговия. За да научите повече, вижте тук.

Предупреждение за риск
Този материал е само с информационна цел и не трябва да се разглежда като предложение, препоръка или съвет да купувате или продавате финансови инструменти, нито има претенция да съдържа официална информация за термините. Ние не гарантираме, че тази информация е пълна и прецизна. Всички становища или мнения, изразени в материала не отразяват непременно тези на Admiral Markets UK Ltd, Admiral Markets Group AS и Admiral Markets AS. Освен ако не е указано друго, всяка финансова информация, предадена в този материал е само ориентировъчна, подлежи на промяна и не представлява предложение за сделка на дадена котировка на цена. Admiral Markets UK Ltd е лицензирана и регулирана за провеждане на инвестиционна дейност от Органа за финансов надзор на Обединеното кралство, FRN 595450. Допълнителната информация за това може да бъде намерена на интернет страницата на Органа за финансов надзор. Седалището на Admiral Markets UK Ltd е 16 St Clare Street, Лондон, EC2V 7JN. Регистрационният номер е 08171762. Admiral Markets UK Ltd също се регулира от Директивата за пазарите на финансови инструменти (MiFID) по отношение на други служби в рамките на ЕС в рамките на паспортния режим на MiFID. CFD/Forex търговията е продукт с ливъридж и носи висока степен на риск. Не трябва да търгувате CFD или спот валутна търговия, освен ако не сте разбрали същността на CFD и/или спот валутната търговия, как те работят, как можете да реализирате печалба или загуба и степента на излагането на риск и загуби. Моля обърнете внимание, че загубите могат да бъдат неограничени и никакъв депозит или друга сума, която сте платили (като Initial Margin (ние наричаме това Margin) или Variation Margin) ще ограничи загубите Ви. Вие трябва да се уверите, че CFD и спот валутната търговия е подходяща за Вас с оглед на обстоятелствата и финансовото Ви състояние. Вие може да загубите всичкия си вложен капитал и първоначална инвестиция. Търгувайте само с това, което можете да си позволите да загубите. Моля прегледайте детайлно предупрежденията за риск.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.