Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Ливъридж до:
    1:30 за непрофесионални клиенти,
    1:500 за професионални клиенти
  • FSCS защита
  • Защита от негативен баланс
ПРОДЪЛЖИ
Избиране на един от тези регулатори/инвестиционни фирми ще покаже съответстващата информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор/инвестиционна фирма, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори/инвестиционни фирми ще покаже съответстващата информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор/инвестиционна фирма, моля изберете го.

Пет признака, че S&P 500 изчерпва възходящия си потенциал

Януари 26, 2018 15:05

Рекордни стойности за S&P 500

Широкият щатски индекс S&P 500 е при нови рекордни стойности. И докато индексът, почти достигна годишните таргети на много от пазарните анализатори и експерти, много специалисти се опасяват, че ръстът е твърде бърз и твърде голям.

От началото на годината, широкият показател добави 6.3% към стойността си, което често е ръста му за цяла година. Към това трябва да добавим, че показателят се повиши с близо 20% през изминалата година, или два пъти повече, в сравнение с историческото му годишно представяне в дългосрочен план.

Няма как да не добавим и факта, че вече сме в деветата година на повишение на щатските индекси, което освен че е над продължителността на средния цикъл, се доближава до най-дългия исторически ръст на индекса.

И все пак… Старо правило на Уолстрийт гласи – „не продавай активи, които са при рекордни стойности", както и „не търгувай срещу тренда".

започнете да търгувате с S&P 500

Сега ще потърсим няколко причини, защо е добре да започнете да следите за признаци за промяна на възходящия тренд, или казано по друг начин, да дебнете за признаци за корекция. Или пък за признаци кога да излезете от позициите си, ако сте дълги в момента. Защото както казва Джефри Гъндлах – „Добре е да продължавате да танцувате, но близо до изходите". Защото когато пламне пожар в претъпкана сграда с два изхода, ще искате да сте близо до тях…

Всъщност, дори и да не говорим за корекция на щатския индекс, въпросът който трябва да си зададат „бичи настроените" инвеститори е – „Какъв е по-нататъшния потенциал за ръста на щатските индекси, през следващите година в среда на нормализиране на лихвите?"

Рекорден индекс RSI

Индексът на относителната сила (Relative Strenght Index - RSI), по същество представлява осцилатор, който измерва относителната сила на пазара като проследява цените на затваряне. Той е най-често изпреварващ, понякога синхронен, но никога закъсняващ индикатор.

Когато цените на закриване стават все по-високи и разликата между днешната и вчерашната цена се запазва положителна, RSI нараства и това означава,че биковете са силни. След като RSI пресече горната справочна линия получаваме важна информация, че пазара е свръхизкупен и вероятно цените ще тръгнат надолу. Обратно, когато цените на закриване стават все по-ниски и разликата между днешната и вчерашната цена се запазва отрицателна, RSI намалява и това означава, че мечките са силни.

Индексът се измерва в проценти и се изменя от 0 да 100%. Най-често използвания обхват на усредняване за RSI е от 7 до 14 дни. Когато RSI достига максимумите и започва да се движи надолу, тогава показва ценови връх. Когато RSI достига минимумите и започва да се движи нагоре, тогава показва ценово дъно.

Нивата на свръхпокупка и свръхпродажба се определят от горната справочна линия прекарана на ниво 70% и долната справочна линия прекарана на ниво 30%. При RSI тези нива са малко относителни. Някои анализатори определят като долна и горна граница – съответно 80% и 20%.

Графика: Admiral Markets, месечна, S&P 500

На възможно най-дългосрочната графика – месечна. Индексът S&P 500 е най-свръхкупен, въз основа на индикатора RSI от поне 2000-та година насам (не се вижда по-назад на графиката).

Рекордно съотношение пазарната капитализация към БВП

Един от най-великите инвеститори на света е Уорън Бъфет. Той се отличава с десетилетия на успех на фондовите пазари. И ако се чудите кое е любимото му съотношение за бърза оценка на пазара (дале е евтин, или скъп), ще ви подскажем – това е съотношението пазарна капитализация на фондовия пазар съотнесена към БВП на САЩ. В момента, пазарната капитализация на щатския пазар е 29.44 трилиона долара, което е 150.9% от последно отчетения БВП на САЩ.

Въз основа на посоченото съотношение, теоритичните модели построени на база на това съотношение, сочат средна годишна възвръщаемост на пазара от -2.7%. Това включва и доходността от дивидентите, като в момента дивидентната доходност е при ниво от 1.7%.

Както Уорън Бъфет посочва, съотношението на пазарната капитализация към БВП на САЩ е „може би най-добрия единичен индикатор къде са оценките на пазара във всеки един момент".

* Източник - www.gurufocus.com/stock-market-valuations.php

Както виждаме от графиката по-горе, това съотношение е рекордно високо. За последен път, то е било близо до 150%, през 2000-та година, или точно преди „пукането на технологичния балон.

Смята се, че пазарът е справедливо оценен при съотношение на коефициента между 75 и 90%. При коефициент между 90 и 115%, пазарът се смята за „леко надценен" и над 115%, се смята за надценен. Подценен е пък, при съотношение на коефициента от под 50%.

Рекордно дълъг период без корекция от 5%

Пазарът е цикличен. В този смисъл, периоди на ръст, са следвани от периоди на корекция. Нещо интересно обаче, се наблюдава при широкия щатски индекс S&P 500. Рекордните „бичи настроения" за пазара, направиха така, че индексът да регистрира рекордно дълъг период без корекция от 5%.

Индексът, вече е се отличава с 398 сесии без корекция от 5%. Това е най-дългия подобен период в историята на показателя, според статистика на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs.

За сравнение, предишната рекордна серия без подобна корекция, бе в размер на 394 борсови сесии, като се случи за периода между 1994-та и 1996-та година.

На практика, инвеститорите станаха свидетели на най-добрия старт на година от 2003-та насам.

Широкият щатски индекс, отдавна е и в най-дългата в историята си серия без корекция от 3%, което до голяма степен сочи и екстремността на настоящия ръст. Без подобна корекция, показателя се търгува от 7-ми ноември на 2016-та година.

Индексът S&P 500 се повиши с 19.4% през изминалата година, което бе и най-доброто му представяне от 2013-та насам. Той се повиши през 14 поредни месеца.

Има още няколко начина за измерване на това, дали цената на един актив е в „свръхкупена територия", освен RSI. И единият често използван от анализатори и инвеститори за да измерват това е на какво отстояние е цената на актива от 50-дневната SMA.

щатския индекс S&P 500

Графика: Admiral Markets, месечна база, S&P 500

При ниво от 2 850 пункта, S&P 500 е на 32.3% от 50-дневната си проста пълзяща средна. Последният път, когато е бил толкова далеч от средната си величина (на месечна графика), е било през 2015-та година, като индексът бележи корекция от близо 15%, преди да пробие върха си и да продължи с върховете си и повишението си…

Високи финансови оценки

Когато говорим за финансова оценка, може би е по-добре да погледнем към съотношението цена-печалба CAPE, което отчита инфлацията по отношение на печалбите на компаниите през последните 10 години. Това съотношение, разработено от нобеловия лауреат по икономика професор Роберт Шилер, е при ниво в момента от 34.35.

Източник - http://www.multpl.com

За сравнение, средното отношение е било близо наполовина, в исторически план, при ниво от 16.82. Минималната му стойност е била 4.78, през далечната 1920-та година, докато максималната му стойност е регистрирана през 44.19 пункта. Много инвеститори спорят, че съотношението все още има накъде да се повишава, ако се е насочило към исторически най-високата си стойност, както и че съотношението не е особено добро в прогнозирането на спад за пазара.

И докато това е вярно, трябва да се имат в предвид две неща – първо най-високата му стойност от 1999-та година е била последвана от намиране на пик за пазара, последван от сериозен срив. И второ – не може да се отрече, че съотношението е при високи нива в исторически план, които ако не друго би следвало да накарат инвеститорите поне да се замислят за размера на бъдещата си потенциална доходност…

В заключение, добре е инвеститорите да имат в предвид, че това че един актив изглежда скъп, не означава задължително, че той ще се понижава.

демо сметка

В каквато и посока да решите да търгувате с широкия щатски индекс S&P 500 обаче, е добре да тествате търговията преди това, без риск от реална загуба на капитал, с безплатна демо сметка от Admiral Markets.

Вижте още:

Топ 3 на най-великите трейдъри

Как да сте дългосрочно успешен трейдър, който печели дългосрочно?

Форекс търговия за начинаещи

Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.