​Най-важното в първата седмица на новата година

Януари 02, 2018 09:31

фундаментален анализ

2017-та година е вече в историята. При това, тя бе най-добрата година за инвеститорите на финансовите пазари от над четири години насам. Сега, напълно логично, всички погледи, вече са обърнати към настоящата 2018-та година.

Първата работна седмица, ще е малко по-кратка, това обаче, не означава, че няма да е наситена на важни макроикономически събития. Седмицата ще стартира с поглед към миналата година. Ще бъдат изнесени ключови данни за производствената активност, както и за пазара на труда в края на седмицата.

Средните очаквания на анализаторите са за 188 000 нови работни места през декември, както и запазване на нивото на безработицата при 17-годишния минимум от 4.1%.

Във вторник ще бъдат изнесени данните за PMI в промишления сектор, очаквани при ниво от 55 пункта за декември, или запазване на стойността, спрямо предходния месец.

В сряда, ще бъдат оповестени данните за разходите в строителния сектор за ноември в САЩ и индекса ISM относно промишлеността за декември, очакван при 58.2 пункта.

Продажбите на автомобили в САЩ през декември се очаква да възлязат на 17.5 милиона на годишна база, спрямо 17.4 милиона предходния отчетен период.

В четвъртък, всички инвеститорски погледи ще са отправени към стенограмата от последната среща на FOMC.

Инвеститорите ще следят още за данните за заетостта в частния сектор, на института ADP, които ще им дадат по-голяма яснота, относно ключовите данни в петък. Очакванията са за 190 000 нови работни места в частния сектор.

В четвъртък се очакват първоначалните молби за помощи за безработица в най-голямата световна икономика, прогнозирани при ниво от 248 000, спрямо 245 000 – предходния отчетен период.

В петък, всички погледи ще са към новосъздадените работни места, прогнозирани при 188 000, съгласно очакванията, нивото на безработицата през декември и средния ръст на почасовото възнаграждение, предвестник на инфлацията. Ще бъдат изнесени още данните за активността в сектора на услугите и заводските поръчки.