Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.

Колко неефективни са европейските банки?

Юли 22, 2016 16:29

Настоящото десетилетие се оказва доста сурово за банковият сектор, включително и у нас. Започвайки с грандиозния провал на високо-ливъриджовите Bear Stearns и тяхната продажба на JP Morgan (NYSE:JPM) в средата на март 2008, продължавайки към разпадането на Lehman Brothers през септември 2008 – най-големия банкрут в историята на САЩ – банковият сектор изглежда не е в състояние да се възстанови.

Настоящата икономическа среда не помага особено. Ниски и негативни лихвени проценти, спад в доходността на облигациите, който не изглежда да има край, растящ балон на недвижимите имоти в световен мащаб, доста петролни неплатежоспособни компании, недостатъчно ефективни кредитни портфейли – всичко това поставя под въпрос сигурността на международните банки. Това важи в пълна степен за европейските банки, които също нямат особен успех в последните години.

Ако това не е световна банкова криза, то най-вероятно е свързано с лошо проектираните петролни дългове. Така Bank of America беше принудена да добави един милиард долара в спестовния си фонд като предпазна мярка. И след това разбира се дойде и погасяването на гръцките дългове – 28 милиарда евро, от които се държат от немски банки, а френската Credit Agricole държи около 3.5 млрд. евро, което я прави най-незащитената европейска комерсиална банка.

Да не забравяме и Brexit, който беше най-скорошния удар по европейските банки. Това опустоши английския финансов сектор, което доведе до спад от десетки проценти на основни банки като Royal Bank of Scotland, Lloyds и Barclays.

А у нас неотдавна КТБ нарисува мрачна картина, която подчерта редица ясни и доста рязки истини. Това, обаче, се отнася и за европейските й колеги. Все още нито една европейска банка не е успяла напълно да се възстанови от финансовата криза.

За съжаление, финансовата криза само даде началото на низходящия тренд. Ясно се вижда, че въз основа на текущите пазарни цени на банковите акции, планът на Европейската централна банка не е успял нито да реши основните проблеми, нито да върне доверието на инвеститорите във финансовата система.

Това че повечето европейски банки стигнаха буквално до дъното, не е единственото, за което трябва да се тревожим. Резултатите от стрес тестовете на Федералния Резерв бяха изнесени в края на юни и това породи допълнителни притеснения.

Въпреки че всички големи американски банки успяха да минат тестовете (освен Morgan Stanley), американските дъщерни дружества на две европейски банки - Deutsche Bank и испанската Santander – не успяха. Още по-лошо, Международният валутен фонд обяви Deutsche Bank за най-голямата заплаха за световната финансова система. Credit Suisse е трета в листата за най-опасни банки на Международния валутен фонд, точно зад друг европейски колега - HSBC.

Още една голяма заплаха за европейските банки наближава – преоценката на индексът Euro Stoxx 50 през септември. Според анализаторите на SocGen, има голяма вероятност Deutsche Bank и Credit Suisse да отпаднат от индекса заради значително понижилата се пазарна капитализация на банките (от $48.3 млрд. до $17.7 млрд. и от $57.1 млрд. до $20.3 млрд. респективно).

Това очевидно ще бъдат доста лоши новини за двете банки, което ще даде началото на разпродажби, а това ще направи значително по-скъпо набирането на така нужния им капитал. Това ще даде старта на една кръгова спирала с голяма заплаха от фалит.

В момента има само един въпрос, който вълнува всички. Ако някоя от големите европейски банки фалира, ще има ли спасителен план след всичките количествени улеснения, които бяха добавени към плана на Европейската централна банка? Отговорът е предмет на суров дебат.

Ако смятате, че европейските банки няма да фалират и ще се възстановят, тогава може би е добре да държите акции на големите европейски банки или да търгувате индексите, в които те влизат. От 18 юли вече може да се възползвате от до 50% по-ниски спредове по CFDs на кешови индекси и да откриете нови възможности с редица европейски индекси като нови инструменти. Ако мислите, че ще има спасителен план, няма да сгрешите, ако инвестирате в някоя от тези банки, защото всяка една от тях се търгува на голямо понижение точно сега. Deutsche Bank се търгува на 26% от балансовата си стойност. Това са 4 долара от активите на Deutsche Bank за всеки долар, който Вие сте готов да инвестирате. Съотношението при Credit Suisse е 44%.

Нито една статия на Европейските банки не би била завършена без да се спомене текущото състояние на италианския банков сектор, който продължава да е доста по-рисков. Тези от Вас, които следите Banca Monte dei Paschi di Siena's, със сигурност сте забелязали големите движения на акциите в последните три седмици. Тази банка отчаяно се нуждае от някакъв обществен принос към нейната рекапитализация, но позицията на ЕС остава несигурна. Текущи оценки показват, че около 17% от италианските кредитите са лоши, в сравнение с 5% в САЩ по време на кризата от 2008 г.. Репутацията на финансовия сектор на Италия като корумпирана без съмнение ще направи по-трудно за Италия да запази парите на европейските данъкоплатци.
Предполагаме, че много европейски банки ще продължат надолу по низходящата спирала, докато допълнителни, свежи стимули – или значително инжектиране на публични средства не са предназначени за рекапитализация на най-слабите институции. За италианските банки ситуацията е по-несигурна. Италия не е финансов център, което означава, че италианските банки ще продължат да имат проблеми с намирането на политическа подкрепа от ЕС или друга публично финансирана интервенция. В крайна сметка на ЕЦБ и ФЕД ще трябва да оценят степента на възможните системни щети от цялата италианска финансова система.


Помнете, че винаги може да се възползвате от движенията и в двете посоки на финансовите пазари, търгувайки при едни от най-добрите условия. А само през август докато търгувате, може да се състезавате срещу българските си колеги трейдъри и да спечелите 2000 лв., 800 лв., 500 лв., таблет Lenovo Yoga Tab 2 и видно признание във форекс общността в България. Включи се в Конкурса с реални сметки сега.


Admiral Markets

Предупреждение за риск
Този материал е само с информационна цел и не трябва да се разглежда като предложение, препоръка или съвет да купувате или продавате финансови инструменти, нито има претенция да съдържа официална информация за термините. Ние не гарантираме, че тази информация е пълна и прецизна. Всички становища или мнения, изразени в материала не отразяват непременно тези на Admiral Markets UK Ltd, Admiral Markets Group AS и Admiral Markets AS. Освен ако не е указано друго, всяка финансова информация, предадена в този материал е само ориентировъчна, подлежи на промяна и не представлява предложение за сделка на дадена котировка на цена. Admiral Markets UK Ltd е лицензирана и регулирана за провеждане на инвестиционна дейност от Органа за финансов надзор на Обединеното кралство, FRN 595450. Допълнителната информация за това може да бъде намерена на интернет страницата на Органа за финансов надзор. Седалището на Admiral Markets UK Ltd е 16 St Clare Street, Лондон, EC2V 7JN. Регистрационният номер е 08171762. Admiral Markets UK Ltd също се регулира от Директивата за пазарите на финансови инструменти (MiFID) по отношение на други служби в рамките на ЕС в рамките на паспортния режим на MiFID. CFD/Forex търговията е продукт с ливъридж и носи висока степен на риск. Не трябва да търгувате CFD или спот валутна търговия, освен ако не сте разбрали същността на CFD и/или спот валутната търговия, как те работят, как можете да реализирате печалба или загуба и степента на излагането на риск и загуби. Моля обърнете внимание, че загубите могат да бъдат неограничени и никакъв депозит или друга сума, която сте платили (като Initial Margin (ние наричаме това Margin) или Variation Margin) ще ограничи загубите Ви. Вие трябва да се уверите, че CFD и спот валутната търговия е подходяща за Вас с оглед на обстоятелствата и финансовото Ви състояние. Вие може да загубите всичкия си вложен капитал и първоначална инвестиция. Търгувайте само с това, което можете да си позволите да загубите. Моля прегледайте детайлно предупрежденията за риск.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.