Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.

Какво можем да очакваме през 2017 за най-търгуваните финансови инструменти

Декември 16, 2016 10:28

2016 г. беше волатилна и не толкова лека на финансовите пазари.

Кои ще бъдат основните фактори, движещи пазарите през 2017 г.?

Първо знаем, че предстоят президентски избори във Франция (23 април) и парламетарни в Германия (втората половина на 2017). Доналд Тръмп, който встъпва в длъжност на 20.01.2017, вече реално ще може да изпълнява обявените си политики. От тази гледна точка има известна политическа неяснота и трейдърите трябва да помислят за по-добра защита при волатилни условия на пазарите.

Очакваме засилване на глобалната инфлация, което е видно от повишените цени на индустриалните метали и т. нар. PMI (Purchasing Managers' Indices) индекси. Глобалният J. P. Morgan Global manufacturing PMI се повиши до 27-месечен връх на 52.1 през ноември от 52.0 през октомври.

В момента, Dow Jones 30 е 3 стандартни отклонения над 50-периодната си плъзгаща средна, както и 8,6% над 200-периодната плъзгаща средна, което в исторически план е водело до по-дълбока корекция на индексите.

За да използвате функциите Корелационна матрица или Корелационен трейдър, изтеглете безплатно MT4 Supreme Edition

Много интересна макро тема за нас е инфлацията и корелацията между облигациите и петрола. Облигационният пазар е особено чувствителен към цената на петрола. По принцип, цените на облигациите спадат (съответно доходността им се повишава) при увеличаващ се инфлационен натиск, т.е повишаващи се цени на стоките и суровините. Например, инфлацията в САЩ се повиши с 1.7% през ноември на годишна база.


Защо e важно това?

Цените на облигациите и цените на стоките обикновено се движат в обратна посока. От друга страна, облигациите обикновено са в една посока с индексите. Всяко отклонение (дивергенция) между бондовете и индексите обикновено предхожда с няколко месеца обръщане на тренда при индексите. В момента ситуацията е точно такава.

Все пак, тези процеси са бавни и не винаги в този ред и изискват поне няколко месеца, но са достатъчно мощни, за да се съобразяваме с тях.


На графиките на седмична база виждаме 10-годишните ДЦК на САЩ (USTNote, долен на панел на графиката) и цената на петрола сорт WTI (горен панел на графиката). Виждаме, че докато облигациите правеха по-високи върхове, петрола правеше по-високи дъна, подсказвайки предстоящ срив на облигациите, кактo се и случи.


Злато – На 09.12.16 Credit Suisse обяви, че цената на златото би трябвало да се повиши за да бъде удовлетворено търсенето, спрямо предлагането. В потвърждение на това BullionVault's Gold Investor Index (проучване сред 42 000 дилъри и инвеститори на физическо злато от 159 страни), който измерва баланса на клиентските покупки спрямо продажбите, скочи до петгодишен връх. Но все още няма технически сигнал за покупки, като късите позиции, според нас са рискови.

Сребро – Във връзка с горното инфлацията в САЩ, която има много висока положителна корелация с ценните метали, се повишава с 1.7% през ноември на годишна база, докато златото и среброто изоставават от този показател. Среброто показва относителна сила, спрямо златото, което предполага по-силно представяне на белия метал при нов възходящ тренд.

USD/JPY – За по-сериозна корекция на USD/JPY е необходим спад на борсовите индекси. Доходността на 10-годишните ДЦК на САЩ достигна 2.57%, което оказва възходящ натиск за USD, но в същото време и потенциално низходящ натиск за индексите.

EUR/USD – В момента двойката проби силната подкрепа 1.0460. ЕЦБ остави основната лихва непроменена, но обяви, че ще намали обема на обратните изкупувания на облигации на 60 млрд. евро на месец до края на 2017 г. EUR/USD беше разпродадена, но това според нас е своеобразно „затягане" на монетарната политика от ЕЦБ и по-скоро бичо за единната валута, още повече че има поредица от положителни фундаментални данни за Еврозоната. Все още, не виждаме технически сигнал за покупки.

AUD/USD – БВП на Австралия за третото тримесечие на 2016 на годишна база излезе изненадващо слаб, спад от 0.3% при очаквания за ръст от 0.3%. Reserve Bank of Australia поддържа по-мек тон в официалните си съобщения, което е неблагоприятно за AUD. Ключови ще бъдат данните от основния търговски патньор на страната - Китай.

GBP/USD – Двойката се търгува в рейндж, поради процеса на излизане на Обединеното кралство от ЕС. Финансовият министър Philip Hammond подчерта пред парламента, че има повишена вероятност от по-бавен процес на отделяне на Обединеното Кралство от ЕС, което е по-скоро позитивно за паунда.

DAX – БВП на Еврозоната се повиши с 1.7% на годишна база, над очакванията за ръст от 1.6%. Последното решение на ЕЦБ за удължаване на срока на обратно изкупуване на облигации се оказа благоприятно за европейските индекси. Поради подобрените фундаментални показатели на Еврозоната е възможно относително по-добро представяне на европейските индекси.

OIL – Сентиментът е по-скоро положителен, след решението на ОПЕК да намали добива с 1.22 млн. барела на ден. Саудитска Арабия и Русия поеха допълнителен ангажимент за намаление на добива през 2017 г. От друга страна, според проучване на Bank of America, петролът (сорт WTI) при повишаване на лихвите от Федералния Резерв би могъл да спадне с около 20%. Сезонноста на петрола (на база 20-годишен период) показва, че може да се очаква повишение на цената на петрола през декември, но тя да е заключена в рейндж до края на зимата.

Вихрен Молевски,

Admiral MarketsПредупреждение за риск: Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.