Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.

Какво можем да очакваме от петрола през 2017 г.?

Декември 19, 2016 13:45

На 30.11.2016 г във Виена, страните-членки на ОПЕК взеха решение за съкращаване на добива на суров петрол с 1.22 млн. барела на ден от януари 2017 г.

От началото на новият век, това е четвъртото съкращение на добива от ОПЕК.

Въпреки решението за съкращаването на добива, скъпият американски долар окaзва негативно влияние върху цената на суровината. Също така, Либия (която е член на ОПЕК, но не участва в споразумението от Виена) възобнови добива от две от най-големите си петролни полета, което отново поставя под съмнение надеждността на споразумението на картела.

Според Ройтерс, през ноември ОПЕК е произвел рекордно количество петрол, а именно 34.19 млн. барела при 33.82 млн. барела през октомври.

Запасите в складовия и разпределителен хъб за петрол сорт WTI в Кушинг, Оклахома (САЩ) се увеличиха близо до рекордни равнища в последните месеци. В последния си месечен бюлетин, публикуван преди няколко дни, дори самият ОПЕК обяви, че очаква излишък от петрол на пазара през 2017 г., средно около 100 000 барела на ден.

Според проучване на Bank of America, петролът (сорт WTI) при повишаване на лихвите от Федералния Резерв би могъл да спадне с около 20%. Петролните компании по принцип използват голям ливъридж, а отделно скъпия американски долар задържа ръста на цената.

Интересното е, че в исторически план, решенията за съкращаване на добива от ОПЕК имат тенденцията да се случват по-скоро при върхове, а не при дъна на цената, тъй като представители на ОПЕК правят продължителни вербални „интервенции" преди самото решение, което в голяма степен се дисконтира от пазара, както е показано на графиката по-долу.

Основният проблем на пазара на петрол в момента е силното предлагане, особено на фона на по-слабото търсене заради демографията, енергийната ефективност и глобалните дългове.

Например, сондажите в едно от най-големите петролни полета в САЩ, Permian Basin се увеличават с всяко покачване на цените. В този смисъл нивото 55$ долара за барел изглежда много силен стимул за увеличаване на производството.

През 2008 г. на пазара по-скоро преобладаваше страха от "изчерпване" на суровината, а сега тревогите са за петролно насищане. Точно тогава, шистовите производители в САЩ започнаха да стават все по-ефективни, подмогнати от благосклонността на банки и ликвидността от Федералния Резерв.

Дори и ОПЕК да започне съкращение на добива, малко е вероятно предлагането да спадне рязко, просто петролните продукти са основен приходоизчточник на фирмите в сектора.

Друг сигнал за задържане на цената на петрола е т. нар. нетен открит интерес на фючърсните контракти за суров петрол на стоковите борси в САЩ, които в момента са екстремно бичи, което е потенциален сигнал за обръщане на цената.

Стойността на петролния сектор, изразена чрез борсово търгувания фонд (ETF) XLE в момента е много надценена, тъй като е 4 стандартни отклонения от средната си стойност, изразена чрез 20-дневната си плъзгаща средна. XLE не е бил толкова свръхкупен, дори и по време на предишни върхове при петрола.

Това ни дава основания да предположим рейнждова търговия за по-продължителен период от време, както през 80-те и 90-те години на миналия век.

От гледна точка на през-пазарен анализ на долната графиката виждаме силната отрицателна корелация между облигациите (10 years USTNote, долен панел на графиката) и петрола (сорт WTI, горен панел). Виждаме, че докато облигациите правеха по-високи върхове, петрола правеше по-високи дъна, подсказвайки предстоящ срив на облигациите, кактo се и случи. Може да следите междупазарните корелации ежедневно чрез Корелационната матрида на MetaTrader 4 Supreme Edition.

Сезонността на петрола (на база 20 годишен период) показва, че може да се очаква повишение на цената на петрола през декември, но тя да е заключена в рейндж до края на зимата.

Поради това е възможно странично движение, което е благоприятно за спред търговия, например като се продаде петрол и купи злато с еквивалентен обем, като се запазва потенциала за печалба при евентуален силен ръст на златото или петрола.

Започнете търговия при едни от най-добрите условия на пазарите.


Вихрен Молевски,

Admiral Markets


Предупреждение за риск:

Минали резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати

Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.