Admiral Markets Group се състои от следните компании:

Admiral Markets UK Ltd

Регулирана от UK Financial Conduct Authority (FCA)
  • Ливъридж до:
    1:30 за непрофесионални клиенти,
    1:500 за професионални клиенти
  • FSCS защита
  • Защита от негативен баланс
ПРОДЪЛЖИ
Избиране на един от тези регулатори/инвестиционни фирми ще покаже съответстващата информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор/инвестиционна фирма, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори/инвестиционни фирми ще покаже съответстващата информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор/инвестиционна фирма, моля изберете го.

​Какво може да се случи на предстоящото заседание на Фед?

Декември 06, 2017 10:23

През следващата седмица, се очаква последното заседание на Фед за тази година. И докато инвеститорите залагат над 90% шанс лихвите да бъдат повишени, за трети път през тази година, това което ги вълнува е каква ще е политиката на резерва през следващата година?

Другият въпрос е – как ще се отрази потенциално ново повишение на лихвите на финансовите пазари?

Доларът, вече поскъпна в очакване на поредното повишение на лихвите от страна на Фед, което ще постави САЩ далеч пред всички останали по отношение на лихвените нива. За сравнение в Европа и Япония, все още действат количествени облекчения и отрицателни лихви.

Трябва да се отбележи, че разликата с лихвите в останалите водещи региони по света, поставя щатския резерв в много деликатна ситуация. От една страна, налице е все още ниска инфлация в най-голямата световна икономика, далеч под целените 2%, а от друга – добро възстановяване на щатската икономика.

инсталирай безплатна демо сметка

Тествайте търговията на ключови събития, като настоящото, без риск от загуба на реален капитал, с безплатна демо сметкаот Admiral Markets.

Какво може да е "соломоновото" решение?

Едва ли Джанет Йелън, ще пропусне да повиши лихвите, в най-вероятно последното си подобно действие, като ръководител на резерва. Очаква се, през февруари, на поста й да застане Джером Пауъл, номинирания от президента Тръмп кандидат.

Един от основните мотиви за текущо повишение на лихвите е, да се предпази икономиката от прегряване. По-дълбокия смисъл обаче, може да е – нормализиране на лихвите, за да достигнат до нива, при които Фед ще може да използва монетарната политика, като инструмент, при потенциални бъдещи кризи.

Това, което може да направи Йелън обаче, е да наблегне на все още ниското ниво на инфлация, по отношение на бъдещата политика. Или да намекне, че резервът няма да е толкова агресивен в политиката си по повишение на лихвите догодина.

Подобни коментари, биха намалили очакванията на голяма част от пазара, че можем да видим три повишения на лихвите от страна на Фед през следващата година.

Именно подобен сценарий, до голяма степен е заложен в нивата на търговия на по-дългосрочните щатски облигации. Институционалните инвеститори, търгуващи с държавни облигации, не „купуват" сценария за три повишения на лихвите през следващата година.

Ако тонът на Йелън, накара инвеститорите да понижат очакванията си за броя на повишенията на лихвите догодина, то можем не само да не видим поскъпване на долара, което би било логично, след повишение на лихвите, но дори неговото поевтиняване.

дневни търговски идеи

Вижте какво очакват префосионалистите, на нашите ежедневни уебинари с професионални трейдъри (само на английски).

Какво ще се случи с фондовите пазари?

Фед вярва, че балансът между инфлацията и ръста на БВП, подкрепя тезата за повишение на лихвите. Това се разбира напълно от инвеститорите и си личи в движението на индексите, които коригираха след достигнатите си исторически върхове.

Обикновено, по-високите лихви, изяждат от бюджетите на индивидуалните и корпоративните кредитори. Това от своя страна, се отразява негативно върху нивата на търговия на акциите.

Приема се, че Фед иска да повиши лихвите, докато все още ситуацията го позволява. Защото в противен случай, централната банка няма да има инструменти, с които да въздейства при потенциална следваща криза.

Дългосрочните лихви, също се очаква да тръгнат нагоре. На теория, ускорен ръст, или повишен дефицит, би трябвало да окаже възходящ натиск върху лихвите.

Ръстът на потребителските разходи, достигна 3.3% за третото тримесечие, според правителствените данни.

Какво означава всичко това за щатските фондови пазари? Ниските лихви, бяха основна причина за повишението на щатските индекси до нови исторически рекорди. С нормализирането на политиката обаче, както и очакванията за намаляване на баланса на Фед, въздействието върху щатските индекси се очаква да е негативно.

В момента индексът Standard & Poor's 500 се търгува при съотношение от около 25 пъти печалбите, което се смята за високо, спрямо историческото съотношение от 14.7. Възвръщаемостта на акциите през последните години е по-висока от средната в исторически план.

И все пак, при сценарий на по-слабо от очакванията агресивен тон, от страна на Фед, напълно е възможно да станем свидетели на възстановяване след първоначалните реакции. Инвеститорите, най-вероятно отново ще съсредоточат вниманието си върху данъчната реформа и потенциалното й въздействие върху печалбите на компаниите.

Възможни са и изненади

Разбира се напълно възможно е и Фед да не повиши лихвите на предстоящото си заседание. Това определено би било изключително сериозна изненада за всички. В този случай, доларът най-вероятно ще регистрира изключително силно понижение спрямо еврото и останалите валути, към които поскъпна през последните седмици.

За фондовите пазари, не може точно да се прецени какъв би бил ефектът. От една страна това би било добре, но от друга, е възможно да се приеме, като признак за слабост на щатската икономика. Много е важно, при подобна изненада какви ще са коментарите на Фед, за бъдещата политика на резерва.

Инвеститорите ще следят още и за темповете на намаление на баланса на Фед.

инсталирай Supreme Edition безплатно

Защитете се от прекомерна волатилност, с възможностите за Защита от Волатилност, на платформите MT4 и MT5 Supreme Edition.

Сега за инвеститорите остава ключовия момент, да формират своите портфейли с тегла съобразени с рисковете на всеки инвестиционен клас. В противен случай, те могат да се окажат в неловка ситуация, подобна на тази от предходните две кризи. И докато всичко изглежда, че върви по „мед и масло", а индексите са при исторически рекорди, добре е да имате „две наум"!


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.