Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.

Какви движения можем да очакваме от EUR/USD през 2017 година?

Декември 23, 2016 09:28

Как можем предварително да оптимизираме риска си и да идентифицираме потенциални свръхкупени или свръхпродадени състояния на EUR/USD?

Нека направим бърз статистистически анализ на база на историческия период от въвеждането на единната валута през 01.01.1999 г. досега.

Средната годишна волатилност или рейндж на EUR/USD за този 18-годишен период е 1 807 пипса.

Друга важна мярка е т. нар. стандартно или типично отклонение от посочената средна стойност от 1807 пипса. Без да „задълбаваме" в статистически термини и формули ще посочим, че има вероятност от 68.2% цената да се отклони с 585 пипса от стойността на средната волатилност, т.е. цената да е с рейндж 2392 (1807+585) или 1222 (1807-585). По-този начин можем да „изолираме" своеобразна „честна" стойност на EUR/USD, което би било полезно при по-дългосрочна търговия.

От гледна точка на по-краткосрочната търговия среднодневната волатилност на EUR/USD е 95 пипса.

Долната графика показва волатилността за всеки час от деня (изчислено на на базата на 10 седмици, GMT time) като часовете са в Лондонско време, т.е. 2 часа преди българското време (напремер, ако в Лондон е 13.00 часа в София е 15 часа).

Следващата графика показва волатилността за всеки ден от седмицата на базата на 10-седмичен период. Най-волатилният ден е сряда.

Друг интересен показател, който може да се комбинира със волатилността е сезонността. Графиката показва типичното (осреднено) ценово поведение на фючърса на еврото за 30-годишен период (от 1986 до ноември 2016).

За скалперите е особено полезна следващата графика, която показва типичното поведение на EUR/USD в рамките на деня на базата на 10-годишен период. Часовата зона е Източно време, т.е. ако на графиката е 13.00 часа в България е 20.00 часа.

Полезни технически индикатори, които използват волатилността са Bollinger Bands и ATR (Avarage True Range).

Много полезно в това отношение е приложението Connect и функцията Trade Analysis на платформата МТ 4 Supreme Edition.

Отворете сметка и започнете да търгувате с Настройките за Защита от волатилност.
Предупреждение за риск: Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.