Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.

Как повишението на лихвите ще се отрази на 10-годишните щатски облигации?

Март 14, 2017 10:42

Голямата тема на тази седмица е заседанието на Фед и предстоящите мерки на резерва по отношение на лихвите и монетарната политика. Пазарните участници, почти на 100% са заложили за повишение на лихвите, като обект на спор е единствено колко повишения ще видим през тази година (две, или три).

Та въпроса е, как повишението на лихвите ще се отрази на един актив, за който малко се говори, но би следвало да е широко следен от инвеститорите? Става въпрос за 10-годишните щатски държавни облигации…

Запознайте се с предимствата от това, да търгувате със CFD-та върху държавни облигации!

Ще започнем малко по-отдалеч!

Движението в цените на 10-годишните щатски държавни облигации (US 10Yr T-Note) се предопределя от нивата на лихвите им, като корелацията им е обратна. Този род инструменти поскъпват, когато лихвите се понижават и обратното – поевтиняват, когато лихвите се повишават.

Последните над 35 години, често са определяни като „най-големия" бичи пазар за облигациите, заради непрестанното понижение на лихвите по тях. Те стартират спада си от нива над 15.5%, през далечната вече 1981-ва година, до близо 2.6% в момента. Или облигациите поскъпват сериозно за този период.

В разглежданата времева рамка, S&P 500 се е повишил над 23 пъти, или от малко над 100 пункта до нива от 2 370 в момента. Тоест налице е положителна корелация между нивата на S&P 500 и тези на 10-годишните облигации.

Тази положителна корелация, може да се види на дългосрочната графика по-горе, отбелязана с червена линия. На същата графика, можем да видим и нещо доста странно, което притеснява редица експерти. А именно, не само нарушената корелация в движението между S&P 500 и 10-годишните облигации, от щатските президентски избори насам, но дори отрицателна такава. Широкият индекс продължи към нови рекорди, докато облигациите поевтиняха сериозно.

Дългосрочният тренд на понижение, на лихвите по облигациите, до голяма степен бе и в основата на така наречената „велика миграция на инвеститорите", или прехода от облигации към акции, в търсене на по-добра доходност и в среда на рекордно ниски лихви поддържани от Фед (през последните седем години).

Според редица експерти обаче, низходящият тренд при лихвите по 10-годишните облигации, съответно възхода в цената на инструмента, е на път да свърши. А основната причина за това, са именно очакванията за начало на дългосрочен цикъл на повишение на лихвите от страна на Фед.

Един от експертите с подобни очаквания, е не кой да е, а самият Джефри Гъндлах, главен изпълнителен директор в DoubleLine Capital и един от най-великите инвеститори на всички времена.

„Ще бъдем в окото на ураган през следващите три до четири години", прогнозира Гъндлах, пред финансовото издание CNBC към края на миналата година.

Инфлацията е сериозна заплаха пред облигациите и политиката на Фед по отношение на лихвите, смята още пазарният експерт. Според него, инфлацията може да премине границата от 3% след края на първото полугодие на 2017-та година, което ще инициира сериозна реакция от страна на Фед.

Колко точно можете да спечелите при търговия с щатски държавни облигации от повишение на лихвите?

Отговор на този въпрос дават от финансовата компания Vanguard Group. Правилото е следното – колкото по-дългосрочни са облигациите, толкова по-голямо ще е понижението им при повишение на лихвите.

Или казано по друг начин, печалбите на инвеститорите, които скъсяват по-дългосрочни облигации, ще са по-големи, при повишение на лихвите.

Ето и един конкретен пример. Инвестирани 1 000 долара в държавни облигации със среден матуритет от две и половина години, биха станали 950 долара, ако лихвите се повишат с два процентни пункта (печалба от 50 долара, ако имате къса позиция).

Същите 1000 долара обаче, инвестирани в облигации с матуритет от 12 години, биха поевтинели с 24% – до ниво от 760 долара, при същото повишение на лихвите от два процентни пункта.

Добрата новина за Вас е, че ако търгувате CFD-та базирани на 10-годишните щатски държавни облигации в Admiral Markets, имате възможност, не само да купувате, но и да продавате инструмента и да се облагодетелствате от потенциалното му поевтиняване.

По-високото ниво на риск на дългосрочните облигации, на практика кара много от инвеститорите да се насочват именно към тях, в търсене на по-висока доходност (ако ги скъсяват в среда на очаквано повишение на лихвите).

И още един пример. Десет годишните щатски държавни облигации, поевтиняха от нива от близо 134, при върха им в средата на юли на миналата година, до 123.15 долара в момента.

Това е понижение от 8.2%. И макар този процент да не изглежда впечатляващ на пръв поглед, имайте в предвид, че той може да се превърне в сериозна доходност, при ползване на ливъридж, каквато обикновено е нормалната практика при търговия с държавни облигации.

Какво предстои от тук нататък за инструмента от техническа гледна точка?

От техническа гледна точка, инструментът е много вероятно да срещне сериозно ниво на подкрепа при нива от 121.70 долара (посочено на дългосрочната графика на седмична база).

Ако посоченото ниво бъде преодоляно обаче, то спадът може да продължи към следващото ключово ниво на подкрепа при 117.60 долара, а по-нататък и към 115 долара.

Повод за опасения за инвеститорите, които скъсяват инструмента, може да се даде при потенциален пробив на ключовото ниво на съпротива, прилежащо при ниво от 125.50 долара. Такова поскъпване, би могло да се случи, ако Фед отложи повишението на лихвите, поради някакви причини.

Защитете се от волатилността с новите възможности на платформата MetaTrader 4 Supreme Edition!

Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати.Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори.

Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.