Как можем да намалим риска търгувайки едновременно два инструмента?

Януари 13, 2017 10:48

Един от начините, за да се намали риска при търговия на два инструмента едновременно е т. нар. презпазарен спред, което означава да се заеме позиция в два инструмента с висока отрицателна или положителна корелация, за да може да се структурира стабилна комбинация от сделки.

Според нас подходящи са златото и петрола. Защо?

И двете стоки се котират в долари и се влияят от инфлацията. В момента има глобално увеличаваща се инфлация, а доларът е по-скоро в консолидационна фаза, което е благоприятно за златото.

Тези фактори въздействат на суровините в една посока. В момента има голямо разминаване в ценовото поведение между златото и петрола, затова е подходящо да инициираме спред трейдинг т.е. търговия с еднакъв обем в двете стоки, но в срещуположна посока. От една страна правим презпазарен хедж, а от друга печелим от хващане на „събирането" на нормалната корелация (mean reversion).

Вчера в 17.00 излезнаха важни данни за запасите от петрол в САЩ, които са на най-високо ниво от 11 ноември миналата година. Такива важни финансови съобщения, могат да засегнат основните икономики и да създадат ценови движения. Информация за тях може да намерите във Форекс календара. Също така в последните дни излезнаха данни за увеличен добив от Ирак и САЩ, което оказва низходящ натиск върху цената на петрола. В същото време за златото има увеличено търсене, поради китайската нова година (Lunar New Year) и геополитическата несигурност.

На графиката са показани цената на петрола (цветна крива) и цената на златото (черна крива).

За да структурираме спред трейдинг можем да използваме функцията Correlation Trader от специалното приложение МТ 4 Supreme Еdition на Admiral Markets. От нея можете да поставите поръчки и да видите степента на корелация между двата инструмента.

Търгувайте с едни от най-добрите условия за търговия на ценни метали и петрол. Започнете сега като се регистрирате за реална сметка.


Предупреждение за риск: Минали резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати

Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.