Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.

EURUSD на 14-годишно дъно след Фед. А сега накъде?

Декември 15, 2016 14:49

Сентиментът за еврото е негативен като цяло. Миналата седмица ЕЦБ остави основната лихва непроменена, но обяви, че ще намали обема на обратните изкупувания на облигации на 60 млрд. евро с удължен срок до края на 2017 г.

От друга страна, вчера, Федералният Резерв на САЩ повиши основната лихва си с 25 процентни пукта до 0.75%, като очакванията на членовете на централната банка (измерени чрез т. нар. „dot plot forecаst") са за още три повишения през 2017 г. Вероятността за повишение се оценява на 70% през юни и на 100% през втората половина на 2017, според котировките на фючърсите върху федерелните фондове на САЩ.

Доходността на 2-годишните ДЦК на САЩ се повишиха до 7-годишен връх, а доходността на 10-годишните бондове достигна 2.63%.

В същото време, доходността на 10-годишните германски бундове се повишава значително по-бавно, достигайки 0.383%. Т.е, спреда на доходността между книжата на двете държави се увеличава, което е силен фактор за поскъпване на долара спрямо еврото.

Сравнението на т. нар. Composite PMI (Purchasing Managers' Index) индекси на САЩ и Еврозоната, които са от категорията на водещите икономически индикатори, също е в полза на зелените пари. В САЩ показателят е на ниво 54.9, а в Еврозоната на ниво 53.90 пункта.

Сравнявайки EUR/USD (черната крива на горния панел на графиката) с цената на 10-годишните ДЦК на САЩ (цветната крива на същия панел) виждаме високата положителна корелация между тях, като бондовете имат леко изпреварващо движение, спрямо валутната двойка.

Използвайте Корелационната матрица от MT4 Supreme Edition

На долния панел е показан Доларовият индекс (USDX, щатския долар срещу кошница от валути с различно тегло - евро, йена, британска лира, швейцарски франк, шведска крона и канадски долар ), който има висока отрицателна корелация с двата инструмента.

Тъй като повечето от клиентите в България имат сметки в евро и/или лева, би било добре при вземането на решение за започване на валутна търговия, да се имат предвид посочените дългосрочни макро фактори.



Вихрен Молевски,

Admiral Markets


Предупреждение за риск:

Минали резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати.
Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.