BOJ зашемети пазарите с политиката си на негативни лихви

Януари 29, 2016 09:47

Централната банка на Япония шокира световните финансови пазари тази нощ, тъй като приеха политика на отрицателни лихвени проценти за първи път в историята, в отчаян опит да съживят икономика номер три в света. Нестабилните пазари и забавянето на растежа на глобалната икономика заплашват усилията им да победят дефлацията. Лихва от -0.1% сега ще се прилага за свръхрезервите, паркирани в централната банка, която ще продължи политиката "толкова дълго, колкото е необходимо." Индексът Nikkei скочи с 2,9% до 17 518.

Азиатските акции скочиха, йената се срина и държавните облигации се повишиха в резултат на решението, за първи път въведено като агресивна политика от ЕЦБ, и то ден, след изненадващата оставката на министъра на икономиката Акира Aмари.

Чрез приемането на негативни лихвени проценти Япония използва ново оръжие в дългата си битка срещу дефлацията или широко разпространените падащи цени, които от 1990 г. насам обезкуражават потребителите да купуват много или често, защото цените са склонни да паднат. Дефлацията се възприема като корен на икономическото неразположение от две десетилетия.

Централната банка каза, че решението е насочено към това да се изпревари риска глобалната финансова турбулентност да нарани доверието на бизнеса. С приемането отрицателен лихвен процент, централната банка се надява банките да увеличат кредитирането за подпомагане дейността в реалната икономика, а не да плащащ глоба за депозираните свръхналичности в BOJ.


Силвия Велчева

Admiral Markets UK Ltd

Предупреждение за риск: Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да изгубите всички инвестирани средства. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате повече, отколкото сте склонни да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате риска при търговията преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd. Регистрационният номер на Admiral Markets в FCA на Великобритания: FRN 595450