Admiral Markets Group consists of the following firms:

Admiral Markets UK Ltd

Regulated by the Financial Conduct Authority (FCA)
  • Leverage up to:
    1:30 for retail clients,
    1:500 for professional clients
  • FSCS protection
  • Negative balance protection
CONTINUE
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.
Избиране на един от тези регулатори, ще доведе до съответстваща информация в целия уебсайт. Ако искате да бъде визиуализирана информация за различен регулатор, моля изберете го.

4 възможни сценария за решението на Фед

Януари 27, 2016 08:58

Федералният резерв влезе в историята през декември, като повиши лихвите за първи път от близо десетилетие след изключително дълга подготовка. Въпреки че поставиха ударение върху инфлацията, Джанет Йелън и нейните колеги изразиха увереност и според собствената си дот-графика, че те са теоретично на път да вдигнат лихвените проценти 4 пъти през 2016 г. И дори разширение на тези увеличения предполага, че едно такова ще дойде през март.

Светът не се срина от тази историческа стъпка, но празниците идваха и си отиваха, а фондовите пазари пострадаха доста малко. Притесненията за Китай, неговите акции и валута, цените на петрола, глобалното търсене и геополитическите въпроси добавиха не толкова убедителни данни от САЩ. Дали чувствителния към фондовите пазари Фед ще реагира и намекне за една пауза в повишенията? Или ще се придържа към своите оръжия? А може да бъде и нещо по средата. Ето 4 потенциални сценария, с вероятности и въздействие върху валутните пазари:

Миролюбиви, заради пазарите: Ако този сценарий се случи, ще имаме повторение на решението от септември, когато Фед реши да не вдига лихвите, заради сътресенията на финансовите пазари. Тогава и китайския фондовия пазар се срина през август, което накара Фед да седне на ръцете си. Изявление, казващо че икономиката изглежда ОК, но за следващото увеличение те ще трябва да разгледат също така условията за финансова стабилност и да преминат постепенно, ще бъде разбира се положително за акциите. Ще бъде също така положително и за другите "рискови" активи, като петрола и суровините валути. По-малко натиск върху развиващите се пазари е добре за износителите на суровини. CAD, AUD, NZD и GBP могат да спечелят. Подобно изявление също би означавало, че американската икономика се развива добре и може да отведе световната икономика напред. Добрата новина идва от базисната инфлация при 2.1% г/г, която премахва тревогите, изразени от Фед. Другият указ на Фед, работните места, изглежда страхотно според доклада за заетостта. Такава среда не е благоприятна за сигурните убежища като еврото и йената, които би трябвало да се плъзнат надолу въпреки миролюбивия Фед.

Миролюбиви, заради икономиката на САЩ: Намек, че няма нужда от бързане за повишение през март може да доведе до много по-различна реакция, ако причината е американската икономика. И докато последните доклади за NFP и инфлацията са добри, перспективите за продажбите на дребно, производствения сектор и за БВП като цяло не изглеждат добре. Заетостта може да изостава: работните места все още се увеличават, докато текущо забавяне би могло да се отрази в обявленията само по-късно. САЩ пуска първата оценка за БВП в петък и Фед вече може да имат данни пред очите си. Ако те се заблуждават от страна на повишено внимание, тъй като те се притесняват за икономиката, а не за пазарите, резултатът може да бъде различен: движения с апатия към риска в полза на сигурните убежища еврото и йената, докато допълнителен натиск за всички останали. Причината да не се повиши лихвата е от решаващо значение за реакцията.

Войнствени за всичко наоколо: В малко по-малко вероятният сценарий Фед да намекне, че следващия ход идва през март, блокирайки всяко голямо бедствие, може да станем свидетели на повсеместна буря от страна на долара. Пазарите очакват донякъде миролюбив ход и ако това не се случи, не само суровинните валути ще пострадат, а всички, особено след като Драги стана миролюбив и BOJ също е готова да действа. Това също така би означавало супер-силен доклад за БВП в петък, което също има ниски шансове.

Добре балансирано изявление: Това е може би вариантът, при който Фед ще направи всичко възможно да го постигне, тъй като искат да оставят всички врати отворени за следващото заседание и те със сигурност не искат да разтърсват финансовите пазари. Тяхното добре обработено решение през декември предизвика много спокойна реакция. Все пак, този път, Фед може да опитат най-добрите трикове в цирка, но е трудно да се види пазарите да остават спокойни. Този сценарий би трябвало да има най-ниска вероятност, не защото Фед не иска, а тъй като пазарите ще търсят фините намеци и ще изберат посока. Те биха могли да се опитат и да кажат, че заетостта е добра, докато инфлацията се нуждае от подобрение, както и че те са предпазливо оптимистични, или всеки друг вид опит да се каже всичко и да не се казва нищо. Тогава е възможно да има вълнение в ограничен рейндж в началото, докато преценката пада върху един от трите сценария, с по-висока вероятност за сценарий № 2 - разпродажба и възобновяване на настроението "без риск".


Следете каква ще е реакцията на пазарите след решението на Фед директно от Вашия браузър - просто се логнете с демо сметката си в платформата WebTrader.

WebTrader


Запознайте се и с 16 основни насоки за инвестиции и спестявания през 2016 г., като изтеглите книгата ни Бъдещето на финансовите пазари.


Предупреждение за риск
Този материал е само с информационна цел и не трябва да се разглежда като предложение, препоръка или съвет да купувате или продавате финансови инструменти, нито има претенция да съдържа официална информация за термините. Ние не гарантираме, че тази информация е пълна и прецизна. Всички становища или мнения, изразени в материала не отразяват непременно тези на Admiral Markets UK Ltd, Admiral Markets Group AS и Admiral Markets AS. Освен ако не е указано друго, всяка финансова информация, предадена в този материал е само ориентировъчна, подлежи на промяна и не представлява предложение за сделка на дадена котировка на цена. Admiral Markets UK Ltd е лицензирана и регулирана за провеждане на инвестиционна дейност от Органа за финансов надзор на Обединеното кралство, FRN 595450. Допълнителната информация за това може да бъде намерена на интернет страницата на Органа за финансов надзор. Седалището на Admiral Markets UK Ltd е 16 St Clare Street, Лондон, EC2V 7JN. Регистрационният номер е 08171762. Admiral Markets UK Ltd също се регулира от Директивата за пазарите на финансови инструменти (MiFID) по отношение на други служби в рамките на ЕС в рамките на паспортния режим на MiFID. CFD/Forex търговията е продукт с ливъридж и носи висока степен на риск. Не трябва да търгувате CFD или спот валутна търговия, освен ако не сте разбрали същността на CFD и/или спот валутната търговия, как те работят, как можете да реализирате печалба или загуба и степента на излагането на риск и загуби. Моля обърнете внимание, че загубите могат да бъдат неограничени и никакъв депозит или друга сума, която сте платили (като Initial Margin (ние наричаме това Margin) или Variation Margin) ще ограничи загубите Ви. Вие трябва да се уверите, че CFD и спот валутната търговия е подходяща за Вас с оглед на обстоятелствата и финансовото Ви състояние. Вие може да загубите всичкия си вложен капитал и първоначална инвестиция. Търгувайте само с това, което можете да си позволите да загубите. Моля прегледайте детайлно предупрежденията за риск.


Предупреждение за риск

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средствав резултат на ливъридж. 83% от сметките на инвеститорите надребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.