Промяна в маржин изискванията преди срещата на ОПЕК

Април 03, 2020 21:00

Уважаеми Трейдър,

На 30 март 2020 суровият петрол тип WTI удари 18-годишно от$19,02 за барел. Тъй като пазарът е толкова несигурен, Русия и Саудитска Арабия дебатират за намаляване на глобалната продукция на петрол с 10 милиона барела на ден, за да се предотврати по-нататъшното падане на цените на фона на пандемията от Коронавирус.

Саудитска Арабия също призова за спешна среща на ОПЕК (Организацията на страните износители на петрол), както и Русия и други производители извън ОПЕК, за да постигнат справедливо споразумение за стабилизиране на петролните пазари. Срещата ще се състои на 6 април 2020 г. чрез видеоконференция.

В отговор на пазарната несигурност, създадена от тази ситуация, ние ще правим временни промени в нашите търговски условия за професионални клиенти.

Непрофесионалните клиенти, които търгуват с нива на ливъридж от 1:10 или по-ниски, не са обект на тези промени и все още ще останат покрити с безусловна защита от негативен баланс на сметката. Важно е обаче всички клиенти да проявяват повишено внимание по време на извънредни пазарни събития. Ние предоставяме няколко съвета как да управлявате риска по-нататък в тази статия.

Промени за професионални клиенти

От събота, 4 април 2020 г. и до по-нататъшно известие, ще намалим максималния възможен ливъридж, който е на разположение на професионалните клиенти върху избрани ДЗР инструменти, както следва:

  1. Суров петрол WTI спот
  2. Фючърси на суров петрол WTI
  3. Суров петрол Brent спот
  4. Фючърси на суров петрол Brent

За условни стойности на позиция до 500 000 EUR (или USD, CHF или еквивалент в друга валута) максималният възможен ливъридж ще бъде 1:50.

При условни стойности на позицията над горепосочените 500 000 EUR, ливъриджът ще бъде 1:10

Изменените изисквания за маржин ще се прилагат за всички открити и нови позиции в горепосочените инструменти и ще повлияят на размера на текущото Ви маржин обезпечение. Моля, чувствайте се посъветвани внимателно да проверите състоянието на сметката си.

Обърнете внимание, че въпреки че максималният ливъридж ще бъде актуализиран в нашите системи в събота, 4 април, самата промяна няма да бъде извършена в клиентските акаунти, докато пазарите не отворят на 6 април. Ето защо клиентите, които желаят да запазят съществуващите позиции отворени и избягват ликвидацията на отворени позиции (стоп аут) може да стане чрез прехвърляне на достатъчно средства към тяхната търговска сметка чрез опции за незабавно плащане (например плащания с кредитна карта).

Изключения от промените в условията за търговия

В същото време си запазваме правото да правим допълнителни промени в условията за търговия в зависимост от пазарната ситуация.

Имайки предвид вероятността спешното заседание на ОПЕК да предизвика ненормални пазарни условия и / или изключителни пазарни движения, напомняме на нашите професионални клиенти, че нашата политика за защита на негативен баланс по сметки не се прилага при ненормални пазарни условия.

Как да управляваме риска по време на изключителна нестабилност на пазара

Препоръчваме както на непрофесионалните, така и на професионални клиенти да преразгледат експозицията си във всички засегнати инструменти и преди предстоящото събитие да я коригират към приемливи нива на риск, ако е необходимо.

Моля, имайте предвид и други увеличени рискове в периода, преди и след заседанието на ОПЕК, сред всички други рискови фактори:

  • Резки движения и значителни гапове в пазарните цени, особено в цените на петрола
  • Ограничена ликвидност, която може да доведе до значително по-широк спред и увеличен брой отхвърляне на поръчки и слипидж
  • Значително по-високи такси през нощта („Суап")

Имайки това предвид, добре е да проверите всички отворени позиции и да се уверите, че имат подходящи стоп лос порчъки. Можете да редактирате нивото на стоп лос по всяко време БЕЗПЛАТНО в нашите инструменти за търговия.

Също така помислете дали искате да затворите някои позиции, напълно или частично, или да депозирате нов капитал в търговската си сметка, за да създадете по-висок буфер за потенциална нестабилност.

Често проверявайте детайлите на засегнатите инструменти в секцията „Технически спецификации" на нашия уебсайт, тъй като при стресови пазарни условия, приложимите суап депозити и кредити, както и поддържаните размери на търговията и времената на търговска сесия могат да бъдат подложени на промени без специално да бъдете уведомени затова.

И накрая, не забравяйте, че стоп лос поръчките са инструмент, предназначен за автоматизиране на излизането от позицията. Те не гарантират изпълнение на определена цена за излизане от позиция и клиентите все още трябва да са наясно с високия риск от гапове в пазарните цени през волатилните периоди. Научете повече за Вашите възможности за управление на риска тук .

Поздрави,

Admiral Markets.

Борис Петров
Борис Петров Финансов Анализатор, Admirals Bulgaria

Финансов анализатор с дългогодишен години опит в областта на техническия и фундаментален анализ на финансови инструменти и изграждането на стратегии за търговия на Форекс, фондовия пазар, пазарите на суровини и др.