Професионален или Непрофесионален статус? Кой е най-добрият за вас?

Октомври 12, 2018 12:17

2018 година бе година на промени за Форекс и трейдърите на CFD-та (Договори за разлика). Когато на 1 юни 2018 Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) публикува нови регулаторни изисквания за CFD брокерите, в резултат на което се изискват различни търговски условия за непрофесионалните и професионалните клиенти.

Това поставя пред много трейдъри въпроса коя клиентска класификация е подходяща за тях?

В тази статия ще очертаем основните разлики между двете класификации, така че да можете да направите най-добрата оценка за вашето търговско преживяване.

Къде е разликата в класификацията на клиентите?

Регулациите MiFID II изискват от CFD брокерите да се прави разлика между непрофесионални и професионални клиенти.

Тъй като CFD са инструменти с ливъридж (с ливъридж за професионални клиенти до 1:500), докато потенциалът за печалба се умножава, потенциалът за загуби също се умножава. Поради това ESMA не счита, че търговията с висок ливъридж е подходяща за всички инвеститори и от 1 август 2018 въведе мерки за защита на потенциалните загуби на непрофесионални клиенти.

Възможно е инвеститорът да поиска да бъде категоризиран като професионален клиент. За да бъде допустими, трябва да бъдат изпълнени определени качествени, количествени и процедурни изисквания. Статусът професионален клиент има определени функции, включително:

  • Намалени маржин изисквания (увеличен ливъридж): Търговията е с 15-25 пъти по-ниски маржин нива от тези на непрофесионалните клиенти, с ливъридж до 1: 500
  • Бонус програми: Получете пълен достъп до всички съществуващи и потенциални бонус програми и специални оферти
  • Приоритетен достъп до нови продукти: Получете възможност да търгувате и инвестирате в нови продукти, преди да бъдат пуснати на пълната клиентска база на Admiral Markets.

Междувременно, непрофесионалните клиенти могат да се възползват от повече протекции на тяхната търговия включително:

  • Неограничена защита от негативен баланс : Ако балансът в сметката Ви падне под нулата поради неочаквани пазарни промени, автоматично ще нулираме баланса Ви. Това гарантира, че няма да загубите повече от първоначалния си депозит
  • По-силна регулаторна защита: да се възползвате от всички регулаторни защити, предоставяни на непрофесионални клиенти, включително възможността да използвате услугата "Финансов омбудсман".

Сравнение на ползите да бъдете категоризиран като Непрофесионален или Професионален Клиент

Ако поставим двете клиентски класификации една до друга, става много по-лесно да се сравняват характеристиките на всяка от тях.

Admiral Markets
Непрофесионален Клиент
Admiral Markets Pro
Достъпен ливъридж до 1:30 до 1:500
Достъпни пазари 7500+ 3000+ инструмента с висок ливъридж
плюс 4500+ инструмента с непрофесионален ливъридж
Защита от негативен баланс Неограничена до 50 000 паунда според политика на компанията
Защита от волатилност Да Да
Използване на услугите на Финансов омбудсман Да Не
Достъп до бонус програми и специални оферти Не Да
Отделяне на средствата на клиента Да Да

Просто Admiral Markets Pro дава на трейдърите достъп до по-висок ливъридж, отстъпки в брой и приоритетен достъп до нови продукти, а услугата, предоставяна на непрофесионални клиенти, предлага по-голяма защита на инвеститорите.

Както професионалните, така и непрофесионалните клиенти получават достъп до нашите търговски платформи, инструменти (с достъп до нови инструменти, достъпни само за клиенти на Admiral Market Pro) и инструменти за търговия и имат едни и същи спредове, комисионни и ежедневно финансиране.Няма разлика по отношение на разходите.

Достъпен ливъридж за професионални и непрофесионални клиенти

Според регулациите на ESMA за CFD продуктите (договори за разлика) това са максималните ограничения за ливъридж на разположение на различните класификации на клиентите въз основа на търгуваните инструменти:

Ограничения на ливъридж за непрофесионални клиенти:

Ограничения на ливъридж за професионални клиенти:

  • До 1:500 (0,2% маржин) за основни Форекс двойки и основни кросове, някои индекси (ASX200, DAX30, DJI30, FTSE100, NQ100, SP500) и някои суровини (злато, сребро, XAUAUD, WTI и BRENT)
  • До 1:200 (0,5% маржин) за останалите индекси и облигации
  • До 1:100 (1% маржин) за останалите суровини
  • До 1:25 (4% маржин) за екзотични валутни двойки
  • До 1:20 (5% маржин) за CFD-та върху акции, ETF-и и облигаци
  • 1:2 (50% маржин) за CFD-та върху криптовалути.


Имайте предвид, че максималният ливъридж, достъпен за Професионални клиенти, зависи от условната стойност на позицията във валутата по сметката, така че по-големите позиции може да не отговарят на условията за най-висок ливъридж. Научете повече.

Коя клиентска класификация е подходяща за Вас?

Въпреки че всеки трейдър ще трябва да направи свои собствени преценки относно предпочитаните класификации за търговия, нашите насоки разчитат на опита в търговията.

Трейдър, който е нов в търговията на Форекс и CFD-та, би било разумно да избере стандартната класификация като непрофесионален клиент, която включва по-нисък ливъридж и по-висока степен на защита. Ливъриджът не само умножава потенциалните печалби, но и умножава потенциалните загуби, а непрофесионалните клиенти са защитени в пълна степен от тези загуби поради по-малкия им достъпен ливъридж.

За разлика от тях Admiral Markets Pro е насочена към опитни Форекс и CFD трейдъри, които са уверени в управлението на своя риск и желаят свободата на по-висок ливъридж и по-малко регулаторни ограничения.

За да прецените дали отговаряте на условията за професионални търговски условия, препоръчваме да си зададете следните въпроси:

  • Извършили ли сте 10 транзакции със значим размер на тримесечие през последната година на съответните пазари?
  • Дали вашето портфолио от финансови инструменти надхвърля 500 000 евро?
  • Работили ли сте във финансовия сектор най-малко една година, включително самостоятелна заетост?

Ако вашият отговор на поне два от тези въпроси е "да", можете да кандидатствате за статус на професионален клиент. След това ще оценим и Вашия опит, умения и знания, за да разберем, че сте способни да вземате инвестиционни решения и да разберете рисковете, свързани с търговията.

Как да стана професионален клиенти?

За да кандидатствате за преквалификация като Професионален клиент, попълнете попълнете формуляра за кандидатстване, намиращ се в Кабинет на Трейдъра.

Какво ще стане ако не отговарям на условията за Професионален Клиент?

Ако не отговаряте на условията за статут на Професионален клиент, ще запазите статута си на Непрофесионален клиент на Admiral Markets.

Това означава, че все още ще можете да търгувате над 7,500 пазари и да се възползвате от дългосрочните и краткосрочните сделки с ливъридж до 1:30 часа. Освен това ще имате достъп до най-популярните платформи за търговия - MetaTrader 4 и 5 - и ще ускорите резултатите си с нашите изключителна приставка MT Supreme Edition и защита срещу волатилност.

Или, ако желаете да инвестирате, както и да търгувате, изградете портфейл от акции и борсово търгувани фондове на Вашата сметка Invest.MT5.


Борис Петров
Борис Петров Финансов Анализатор, Admirals Bulgaria

Финансов анализатор с дългогодишен години опит в областта на техническия и фундаментален анализ на финансови инструменти и изграждането на стратегии за търговия на Форекс, фондовия пазар, пазарите на суровини и др.